CE invită părţile interesate să transmită observaţii la angajamentele Transgaz

F.B.
Companii / 22 septembrie 2018

CE invită părţile interesate să transmită observaţii la angajamentele Transgaz

Comisia Europeană a anunţat ieri că invită părţile interesate să transmită observaţii privind angajamentele comunicate de Transgaz ca răspuns la preocupările în materie de concurenţă legate de fluxul liber de gaze naturale din România.

Scopul angajamentelor ar fi acela de a permite exporturile de gaze naturale din România către alte state membre, în special către Ungaria şi Bulgaria, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. "Consumatorii de gaze naturale din întreaga UE ar trebui să se bucure de beneficiile unei pieţe europene unice a energiei, integrată şi concurenţială. Analizăm dacă angajamentele propuse de Transgaz promovează fluxul liber de gaze naturale la preţuri competitive pe pieţele din Europa de Sud-Est, în special prin conectarea României la ţările vecine, Ungaria şi Bulgaria. Înainte de a lua o decizie, dorim să aflăm opiniile părţilor interesate", a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

După deschiderea unei investigaţii oficiale în iunie 2017, Comisia şi-a exprimat preocuparea că Transgaz, operatorul român al infrastructurii de transport al gazelor, controlat de stat, ar fi încălcat normele UE în materie de concurenţă prin restricţionarea exporturilor de gaze naturale din România.

Astfel de restricţii s-ar fi putut produce prin întârzierea construirii infrastructurii necesare pentru exporturile de gaze şi prin creşterea tarifelor de interconectare, astfel încât exporturile de gaze să devină neviabile din punct de vedere comercial. Acţionând în acest mod, Transgaz ar fi putut urmări crearea sau menţinerea unor bariere în calea fluxului transfrontalier de gaze naturale din România către alte state membre, ceea ce contravine obiectivului Uniunii energetice referitor la piaţa internă europeană a gazelor naturale. Un astfel de comportament, dacă este dovedit, ar încălca normele UE în materie de concurenţă, care interzic abuzul de poziţie dominantă pe piaţă.

Pentru a răspunde preocupărilor Comisiei legate de concurenţă, Transgaz a propus angajamente care ar permite punerea la dispoziţie pentru prima oară a unor capacităţi de export din România, semnificative din punct de vedere comercial. Mai precis, Transgaz propune: să majoreze capacităţile de export de la 0,1 miliarde metri cubi la 4 miliarde metri cubi pe an la punctele de interconectare cu Ungaria şi Bulgaria, cu garanţia că acestea sunt capacităţi minime ferme (respectiv, care nu pot fi întrerupte); să se asigure că în propunerea de tarife pe care o va înainta autorităţii române de reglementare în domeniul energiei (ANRE) nu va face discriminări între tarifele de export şi tarifele interne; să se abţină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucţionare a exporturilor.

Aceste angajamente ar rămâne în vigoare până la sfârşitul anului 2025, iar monitorizarea îndeplinirii acestora de către Transgaz ar fi încredinţată unui administrator fiduciar.

Comisia invită toate părţile interesate să prezinte observaţii privind angajamentele în termen de patru săptămâni de la publicarea acestora în Jurnalul Oficial al UE. Ţinând seama de observaţiile primite, Comisia va adopta o opinie finală, în care va stabili dacă angajamentele răspund sau nu preocupărilor sale în materie de concurenţă.

Limitarea capacităţilor de export de către operatorii sistemelor de transport afectează substanţial eforturile Comisiei de a crea în UE o piaţă a energiei integrată şi concurenţială. În prezent, Comisia s-a angajat în combaterea unui astfel de comportament şi pe pieţele energiei electrice, de exemplu, prin investigarea eventualelor limite ale capacităţii la punctul de interconectare dintre vestul Danemarcei şi Germania.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania neindeplinind in totalitate conditiile pietei unice Nu are obligatia alinierii complete la politica concurentiala EU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb