CE participă la mecanismul COVAX care asigură vaccinuri împotriva COVID-19 şi anunţă o contribuţie de 400 milioane euro

J.P.
Miscellanea / 21 septembrie 2020

CE participă la mecanismul COVAX care asigură vaccinuri împotriva COVID-19 şi anunţă o contribuţie de 400 milioane euro

Comisia Europeană a confirmat, recent, participarea sa la mecanismul COVAX pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, la preţuri accesibile, în urma exprimării interesului ei la 31 august şi a anunţării unei contribuţii în valoare de 400 de milioane euro, conform unui comunicat de presă al instituţiei, relatează news.ro.

Ca parte a unui efort comun al CE şi al celor 27 de state membre, Team Europe va contribui cu o sumă iniţială de 230 de milioane euro sub formă de lichiditate prin intermediul unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), contribuţie susţinută cu o sumă identică care reprezintă garanţii bazate pe bugetul UE. O contribuţie de 230 de milioane euro este echivalentă cu rezervarea sau opţiunea de cumpărare a 88 de milioane de doze, iar UE le va transfera ţărilor eligibile care au recurs la un angajament prealabil de achiziţie. Această contribuţie este completată cu garanţii financiare în valoare de 170 de milioane euro din bugetul UE, mai transmite Comisia.

"Nu este suficient să se găsească un vaccin. Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii din întreaga lume au acces la el. Angajamentul nostru ferm în cadrul mecanismului COVAX este un alt semnal către toţi cetăţenii care au nevoie de vaccin că acţionăm în interesul lor, oriunde se află. Nimeni nu este în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă", a declarat Ursula von der Leyen, preşedinţa Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă al CE remis luni News.ro.

La rândul ei, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides a spus că a face parte din mecanismul COVA înseamnă să fie asigurat accesul la vaccinuri pentru statele cu venituri mici şi medii.

"A fi parte a mecanismului COVAX înseamnă asigurarea reuşitei acestuia şi asigurarea accesului la vaccinuri pentru ţările cu venituri mici şi medii. Aceasta înseamnă asigurarea accesului nu doar pentru cei care şi-l pot permite, ci pentru toţi cetăţenii planetei. Şi mai înseamnă manifestarea solidarităţii şi a rolului de lider la nivel mondial. Numai împreună vom fi în măsură să învingem COVID-19", a afirmat Stella Kyriakides.

De asemenea, comisarul pentru parteneriate internaţionale Jutta Urpilainen a precizat că prin acest mecanism COVAX, Uniunea Europeană demonstrează că are acţiuni în aşa fel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.

"Prin această contribuţie la mecanismul COVAX, UE demonstrează că acţionează astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Viitoarele vaccinuri împotriva COVID-19 nu ar trebui să fie un lux pentru bogaţi, ci un bun public disponibil la nivel mondial. Trebuie să garantăm că cei care au cea mai mare nevoie de vaccin au acces la el, indiferent de locul unde trăiesc", a explicat Jutta Urpilainen

Mecanismul COVAX, condus de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii în caz de epidemii (CEPI) şi cu OMS, urmăreşte să accelereze crearea şi fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi să garanteze un acces just şi echitabil pentru fiecare ţară din lume.

Comisia, statele membre şi instituţiile financiare europene, în special BEI, s-au angajat în comun să mobilizeze resurse pentru susţinerea răspunsului mondial la noul coronavirus. Comisia participă cu 400 de milioane EUR sub formă de lichiditate şi garanţii pentru a susţine COVAX şi obiectivele sale subiacente ca parte a unui efort al Team Europe. Termenii şi condiţiile detaliate privind participarea şi contribuţia UE sunt în prezent în curs de elaborare de către toate părţile implicate. Team Europe este pregătită să ofere expertiză şi resurse mecanismului COVAX pentru a accelera şi a amplifica crearea şi fabricarea de vaccinuri pentru cetăţenii din întreaga lume, indiferent dacă aparţin unor ţări sărace sau bogate.

Participarea UE la COVAX va fi complementară negocierilor UE aflate în curs de desfăşurare cu societăţile farmaceutice care produc vaccinuri, lansate în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile. Eforturile UE de a se crea şi produce un vaccin eficace vor fi benefice pentru întreaga comunitate mondială. Investiţiile UE în creşterea capacităţii de producţie vor fi în serviciul tuturor ţărilor care au nevoie de ajutor. Prin acordurile sale de achiziţionare în avans, Comisia solicită producătorilor să pună la dispoziţie capacitatea lor de producţie pentru a aproviziona toate ţările şi îndeamnă la realizarea unui flux liber al vaccinurilor şi al materialelor, fără restricţii la export. De exemplu, societatea farmaceutică Sanofi-GSK, cu care Comisia a încheiat astăzi un acord de achiziţionare în avans, se va strădui să furnizeze o parte semnificativă a ofertei lor de vaccinuri prin intermediul mecanismului COVAX.

Sursa citată mai spune că mecanismul COVAX este pilonul vaccinurilor în cadrul Acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT), o colaborare mondială vizând accelerarea creării, producerii şi accesului echitabil la teste, tratamente şi vaccinuri vizând COVID-19.

Mecanismul COVAX urmăreşte achiziţionarea a 2 miliarde de doze până la sfârşitul anului 2021. El va contribui la dezvoltarea unui portofoliu diversificat de vaccinuri, negociate cu diferiţi furnizori, fiind realizate prin tehnologii ştiinţifice diverse, livrate la termene diverse şi achiziţionate la preţuri diverse. COVAX este un mecanism de partajare a riscurilor: el reduce riscul pentru producătorii care investesc fără a fi siguri cu privire la cererea viitoare şi reduce riscul ca ţările să nu fie în măsură să dispună de un vaccin eficace.

Comisia Europeană este hotărâtă să asigure faptul că orice persoană care are nevoie de vaccin îl şi obţine, oriunde în lume, nu doar acasă. Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, ea a procurat aproape 16 miliarde euro în cadrul Răspunsului mondial la noul coronavirus, acţiunea mondială care are ca obiective asigurarea accesului universal la teste, tratamente şi vaccinuri vizând noul coronavirus şi redresarea economică mondială. Contribuţia Team Europe a fost: statele membre ale UE (3,1 miliarde euro), Comisia Europeană (peste 1,4 miliarde euro) şi BEI (aproape 2 miliarde euro promise în mai şi 4,9 miliarde euro promise în iunie).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb