CE POATE FI MAI REA DECÂT O "BANCĂ REA" DIN AUSTRIA? Bail-in iminent pentru creditorii băncii austriece Hypo Alpe-Adria

Călin Rechea
Bănci-Asigurări / 2 martie 2015

Bail-in iminent pentru creditorii băncii austriece Hypo Alpe-Adria

Minciunile şi creditele neperformante au prostul obicei de a ieşi la iveală când cerul pare să se însenineze. Aşa s-a întâmplat şi în Austria, unde povestea băncii Hypo Alpe-Adria nu vrea să se încheie.

Motivul nu este atât portofoliul de credite, cât insistenţa autorităţilor de a proiecta imaginea "competenţei" lor în rândul cetăţenilor, în loc să permită pieţei să corecteze greşelile, nesăbuinţa şi lăcomia unor bancheri incompetenţi.

După mai multe runde de injecţii financiare, creditele neperformante ale băncii Hypo Alpe-Adria, care a fost naţionalizată în 2009, au fost transferate unei "bănci rele" denumită Heta Asset Resolution (HAR).

La înfiinţarea HAR, valoarea nominală a activelor din portofoliu era de circa 18 miliarde de euro. În urma auditului realizat de către firmele de consultanţă PwC şi Alvarez s-a constatat o supraevaluare masivă a activelor HAR.

Cotidianul Der Standard scria, în urmă cu o săptămână, că Heta Asset Resolution se confruntă cu un deficit de capital de peste 5 miliarde de euro, însă Ministerul de Finanţe a declarat că informaţia nu este decât "speculaţie pură".

Rezultatele auditului au fost prezentate vineri seara conducerii HAC, iar ulterior a fost informată şi Autoritatea Pieţelor Financiare (FMA) de insolvenţa iminentă a "băncii rele".

La începutul anului a intrat în vigoare în Austria legea pentru soluţionarea falimentelor bancare, varianta locală a Directivei Europene pentru Soluţionarea şi Redresarea Instituţiilor Bancare. Aceasta a fost amendată chiar în 27 februarie 2015, astfel încât să acopere şi situaţia HAC, după cum scrie Bloomberg. Legea revizuită permite aplicarea procedurii de bail-in şi creditorilor de rang superior ai băncii, iar Ministerul de Finanţe a precizat că "toţi creditorii pot fi forţaţi să contribuie acoperirea costurilor de lichidare a HAC".

Estimările agenţiei de ştiri americane arată că portofoliul de credite al Heta este finanţat şi prin obligaţiuni cu o valoare totală de 8,9 miliarde de euro, iar două emisiuni de obligaţiuni, cu valori de 450 de milioane şi 500 de milioane, ajung la scadenţă în 6 martie 2015, respectiv 20 martie 2015.

Publicarea rezultatului auditului a arătat că deficitul de capital despre care scria Der Standard a fost, de fapt, o estimare foarte optimistă. Raportul firmelor de audit PwC şi Alvarez arată un deficit de capital de 7,6 miliarde de euro.

FMA şi Ministerul de Finanţe au anunţat că acest deficit nu mai poate fi acoperit de stat, iar FMA a impus un moratoriu asupra plăţii datoriilor HAC până la 31 mai 2016. Cu toate acestea, un comunicat de presă al Ministerului de Finanţe al Austriei arată că Heta nu este insolventă, iar datoriile garantate de statul austriac şi provincia Carinthia nu vor fi afectate, după cum scrie Reuters.

Pe site-ul FMA se arată că, în perioada moratoriului, se va elabora un plan de acţiune care să asigure tratamentul egal pentru toţi creditorii. Până în 6 martie 2015 autorităţile austriece trebuie să decidă dacă vor iniţia procedura de bail-in pentru obligaţiunile în valoare de 450 de milioane de euro.

Oare se vor găsi într-un an soluţii pentru probleme care nu s-au rezolvat în ultimii şase ani?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Comandantul Basescu deoarece II face probleme viceprsedintelui Treichl. CE nota imi dati?

    Vienezi nu mai vor sa salveze din bani lor bancile, e un inceput de lacat pe banca.

    Cat sa mai tipareasca bani si sa dea ajutor de stat si sa execute oamenii? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb