Ce prevede noua schemă de ajutor de stat pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare

Ileana Guţu
Politică / 5 octombrie 2022

Ileana Guţu

Ileana Guţu

O nouă schemă de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare a fost adoptată în luna august de către Guvern (Hotărârea de Guvern nr. 959/2022), iar forma finală a Ghidului solicitantului a fost publicată în luna septembrie 2022.

Scopul acestei scheme este să impulsioneze atragerea investiţiilor din industria prelucrătoare, cu efect direct asupra dezvoltării regionale, creării de locuri de muncă şi creşterii competitivităţii produselor româneşti, prin extinderea şi susţinerea lanţurilor valorice din diferite ramuri industriale. Prima sesiune pentru depunerea aplicaţiilor se va deschide la data de 1 noiembrie 2022.

Contextul acestei scheme este legat de conflictul din Ucraina şi răspunde necesităţii de a reduce disfuncţionalităţile din cadrul lanţurilor de aprovizionare, deja afectate de pandemia COVID (fiind eligibile, prin derogare, şi întreprinderile care au intrat în dificultate în perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2021), prin asigurarea surselor de finanţare necesare şi a capabilităţilor de producţie.

Sectoarele vizate acoperă atât fabricarea calculatoarelor şi produselor electronice şi optice, a echipamentelor electrice, maşinilor şi utilajelor, cât şi a produselor de larg consum (băuturi, produse textile, articole de îmbrăcăminte, hârtie etc.).

Ce bani sunt alocaţi prin schema de ajutor de stat HG nr. 959/2022

Cu o alocare de 300 de milioane Euro (bugetul mediu anual fiind 150 milioane Euro), aplicarea schemei se va face în baza acordurilor de finanţare emise de Ministerul Economiei, până la sfârşitul anului 2023, plata ajutorului de stat efectuându-se în perioada 2022-2027, în limita bugetului anual alocat schemei.

Costuri eligibile

În plus faţă de schema de ajutor de stat HG nr. 807/2014 (care punea accent, din perspectiva cheltuielilor eligibile, asupra costurilor fără TVA, aferente realizării, respectiv achiziţionării, după caz, de active corporale şi necorporale, precum şi cheltuielilor legate de închirierea construcţiilor, aferente realizării investiţiei iniţiale), schema de ajutor de stat în baza HG 959/2022 încadrează în categoria cheltuielilor eligibile şi costurile salariale care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de 2 ani, sau o combinaţie între costurile investiţiilor în active corporale şi necorporale şi costurile salariale, cu condiţia de a nu depăşi cuantumul cheltuielilor eligibile aferente investiţiilor în active sau costurilor salariale, în funcţie de care dintre acestea este mai mare.

Spre deosebire de schemele de ajutor de stat reglementate de HG 807/2014 şi HG 332/2014, unde activele achiziţionate trebuiau să fie noi, schema reglementată de HG 959/2022 introduce posibilitatea achiziţionării de active utilizate pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru achiziţionarea unei unităţi, cu îndeplinirea anumitor condiţii (spre exemplu, achiziţia să fie făcută în condiţiile pieţei, implicând terţe părţi care nu au legătură cu cumpărătorul). Totodată, sunt definite şi condiţii specifice pentru închirierea activelor, de durată minimă în cazul terenurilor şi clădirilor (minim 5 ani de la data preconizată a finalizării investiţiei pentru întreprinderile mari şi minim 3 ani pentru IMM-uri) şi prin intermediul leasingului financiar pentru instalaţii sau utilaje (cu obligaţia de a le achiziţiona la data expirării contractului).

Companiile care iau în considerare depunerea unei aplicaţii pentru schema de ajutor de stat prevăzută în cadrul HG 959/2022 trebuie să aibă în vedere faptul că următoarele cheltuieli sunt definite ca fiind costuri neeligibile: achiziţia, modernizarea, reabilitarea de construcţii şi lucrările suplimentare de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei unor construcţii existente, achiziţia de mobilier şi mobilier industrial, decoraţiuni, calculatoare electronice care nu fac parte din fluxul tehnologic etc. Totodată, nici cheltuielile pentru reabilitarea/repararea activelor corporale achiziţionate sau pentru montajul instalaţiilor tehnice, maşinilor şi echipamentelor nu fac parte din categoria cheltuielilor eligibile.

Aspecte specifice

Dincolo de necesitatea ca investiţiile realizate să aibă o valoare minimă de 3 milioane de Euro (echivalentul în lei), companiile care doresc să aplice pentru această schemă trebuie să ia în considerare necesitatea ca minimum 10% din valoarea proiectului să reprezinte investiţii verzi (spre exemplu, instalarea de panouri solare pe acoperişul unei noi hale de producţie, cu scopul reducerii consumului energetic) şi, totodată, că trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile (resurse proprii sau finanţare externă), sub o formă care să nu fi făcut obiectul unui alt ajutor public.

Foarte important de ştiut pentru companiile care intenţionează să aplice pentru schema de ajutor de stat reglementată de HG nr. 959/ 2022 şi care au un obiect de activitate care se regăseşte şi în lista sectoarelor de activitate eligibile, este faptul că atât o analiză de eligibilitate, cât şi documentarea planurilor de investiţii sunt aspecte esenţiale pentru reuşita aplicaţiei. Un aspect nou introdus priveşte definirea investiţiilor verzi, care au în vedere felul în care companiile contribuie la atenuarea schimbărilor climatice, la adaptarea la aceste schimbări, tranziţia spre o economie circulară, utilizarea durabilă a resurselor etc.

În concluzie, în funcţie de planurile viitoare de investiţie şi opţiunile de dezvoltare pe termen mediu şi lung, recomandăm investitorilor să ia în considerare şi să respecte prevederile schemei de ajutor de stat gestionate de Ministerul Economiei în cazul în care doresc să depună cererea pentru obţinerea acordului de finanţare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb