Începând cu 1 ianuarie 2015, Comisia Europeană doreşte să interzică utilizarea oricărui tip de setci în derivă pentru activităţile de pescuit desfăşurate în apele UE, se arată într-un comunicat emis de CE.
Deşi există deja norme în vigoare care interzic utilizarea setcilor în derivă pentru capturarea anumitor peşti migratori, practica respectivă continuă să constituie un motiv de îngrijorare din cauza capturilor accidentale de mamifere marine, de broaşte ţestoase şi de păsări de mare, cea mai mare parte a acestora fiind protejate prin legislaţia UE.
Pentru a combate eludarea normelor, propunerea Comisiei include o interdicţie totală a pescuitului cu setci în derivă în UE, precum şi interdicţia de a păstra setci în derivă la bordul navelor de pescuit. În plus, pentru a evita orice ambiguitate, propunerea detaliază actuala definiţie a setcilor în derivă.
Comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, a declarat: "Pescuitul cu setci în derivă distruge habitatele marine, pune în pericol vietăţile marine sălbatice şi ameninţă pescuitul sustenabil. Am convingerea că singurul mod de a elimina această practică o dată pentru totdeauna constă în stabilirea unor norme clare, care să nu lase loc de interpretare. Trebuie să remediem orice eventuale lacune şi să simplificăm modul de realizare a controlului şi de aplicare a legislaţiei de către autorităţile naţionale. În cele din urmă, astfel nu vor mai fi puse în pericol nici mijloacele de subzistenţă ale pescarilor care au respectat normele în ultimii ani. Interdicţia transmite un mesaj clar cu privire la decizia noastră de a nu mai tolera practicile iresponsabile".
Setcile în derivă sunt plase de pescuit care pot pluti în derivă şi pot fi utilizate la suprafaţa mării sau aproape de aceasta pentru a captura specii de peşti care înoată în partea superioară a coloanei de apă. Începând cu 2002, toate setcile în derivă, indiferent de mărimea lor, au fost interzise în apele UE în cazul în care erau destinate capturării speciilor mari migratoare, precum tonul şi peştele-spadă.
Actualul cadru legislativ al UE s-a dovedit a avea slăbiciuni şi lacune, potrivit comunicatului emis de Comisie. Dimensiunile reduse ale navelor de pescuit implicate în astfel de activităţi şi faptul că ele nu operează împreună în aceleaşi zone au facilitat eludarea monitorizării, a controlului şi a eforturilor de aplicare efectivă a legislaţiei. Activităţile ilegale de pescuit cu setci în derivă desfăşurate de navele de pescuit din UE continuă să fie semnalate şi au suscitat critici cu privire la respectarea de către Uniune a obligaţiilor sale internaţionale.
"Interzicerea setcilor în derivă răspunde obiectivului noii politici comune în domeniul pescuitului, şi anume de a reduce la minimum impactul activităţilor de pescuit asupra ecosistemelor marine şi de a reduce cât mai mult posibil capturile nedorite", se mai arată în comunicare.
În funcţie de priorităţile statelor membre, Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime ar putea fi utilizat pentru a sprijini tranziţia către o interdicţie totală, în cazul în care sunt îndeplinite condiţii specifice.
Ca urmare a rezoluţiilor specifice ale Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin care s-a solicitat un moratoriu cu privire la "setcile în derivă pelagice de mari dimensiuni" (cele cu o lungime de peste 2,5 km), UE a elaborat, în anii 1990, o serie de măsuri în vederea implementării unei astfel de interdicţii pentru setcile în derivă de mari dimensiuni.
Actualul cadru juridic al UE privind pescuitul cu setci în derivă a intrat pe deplin în vigoare la 1 ianuarie 2002. El interzice utilizarea tuturor setcilor în derivă, indiferent de mărimea lor, în apele UE, în cazul în care acestea sunt destinate capturării speciilor mari migratoare, precum tonul şi peştele-spadă.
În Marea Baltică, utilizarea setcilor în derivă şi păstrarea la bord a oricărui tip de setci în derivă au fost interzise în totalitate începând cu 1 ianuarie 2008.
În pofida întregului cadru de reglementare aflat în vigoare, normele nu au fost pe deplin respectate, mai transmite Comisia.
În aprilie 2013, Comisia a publicat o foaie de parcurs referitoare la o revizuire a regimului UE privind pescuitul cu setci în derivă şi a lansat două studii, precum şi o consultare publică (încheiată în septembrie 2013) pe tema pescuitului cu setci în derivă de mici dimensiuni, pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra sectorului, pentru a evalua impactul setcilor în derivă asupra speciilor interzise şi protejate şi pentru a decide cu privire la necesitatea şi la modalitatea de revizuire a punerii în aplicare a normelor UE privind pescuitul cu setci în derivă de mici dimensiuni.