Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE) responsabil de transporturi, a salutat acordul dintre Comisie, Consiliu şi Parlament cu privire la propunerile de a transforma "mozaicul" actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi şi canale europene într-o reţea unificată de transport (TEN-T), arată un comunicat al Reprezentanţei CE din ţara noastră.
Vicepreşedintele Kallas a declarat: "Acesta este un acord istoric pentru a crea o reţea europeană de transport solidă care să parcurgă 28 de state membre. Transportul este vital pentru economia europeană, iar fără conexiuni bune Europa nu se va dezvolta şi nici nu va prospera. Acest acord va face legătura între est şi vest şi va înlocui mozaicul de transporturi actual cu o reţea care este cu adevărat europeană. Acesta este un pas înainte important către crearea unei noi reţele de transport care va reprezenta piatra de temelie pentru stimularea creşterii economice şi a competitivităţii pe piaţa unică a Europei".
Prin acest acord se stabileşte o reţea centrală de transport care urmează să fie instituită până în 2030 pentru a reprezenta coloana vertebrală a transporturilor în cadrul pieţei unice. Finanţarea transportului în cadrul mecanismului Conectarea Europei (pentru perioada 2014-2020) se va concentra, de asemenea, pe această reţea centrală de transport, completând verigile lipsă la nivel transfrontalier, înlăturând blocajele şi transformând-o într-o reţea mai inteligentă.
Noua reţea TEN-T centrală va fi susţinută de o reţea cuprinzătoare de rute la nivel regional şi naţional care aduc trafic în reţeaua centrală. Aceasta din urmă va fi în mare parte finanţată de statele membre, cu câteva posibilităţi de finanţare UE şi regionale din fonduri destinate transporturilor, inclusiv noi instrumente de finanţare inovatoare. Scopul este ca treptat, până în 2050, cea mai mare parte a cetăţenilor şi a întreprinderilor din Europa să se afle la cel mult 30 de minute distanţă, ca timp de deplasare, de această reţea globală.