Ce se întâmplă cu Catalonia?

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 2 octombrie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Parcă e un făcut, dar anul 2017 a fost şi va rămâne unul al confruntărilor electorale cu impact asupra viitoarei arhitecturi europene. Între acestea se află şi referendumul catalan, cel Kurd privind independenţa sau, când se va organiza, cel românesc privind (re)definirea iliberală a constituţiei. Departe de a fi doar o problemă internă spaniolă, cum încearcă să prezinte situaţia guvernul de la Madrid, organizarea şi desfăşurarea referendumului de duminică din Catalonia influenţează, prin consecinţele sale politice, oricare vor fi acestea, arhitectura politică europeană.

În afara Cataloniei, alte mişcări pentru autonomie sau independenţă, precum cele din Scoţia (Partidul Naţional Scoţian), Ţara Bascilor (ETA - Euskadi Ta Askatasuna, acţionează de o parte şi de alta a Pirineilor, atât în Spania, cât şi în Franţa influenţând diferite forme de organizare politică), Irlanda de Nord (Sinn Fein, aripa politică a IRA- Armata Republicană Irlandeză), Corsica (FLCN - Frontul de Eliberare Naţională a Corsicăi), Flandra (Vlaams Belang - Interesul Flamand nu mai are aceiaşi forţă la începutul mileniului, dar a fost înlocuit de mult mai eficientul electoral NVA- Noua Alianţă Flamandă, devenit cel mai mare partid politic al Belgiei şi aflat din 2014 la guvernare), Nordul Italiei - Padania (Liga nordului), Insulele Feroe (unde se va organiza un referendum în 2018, care ar putea duce la declararea independenţei faţă de Danemarca), ba chiar din Bretania franceză (Partidul breton) şi de la noi, din Ţinutul secuiesc (Consiliul Naţional Secuiesc) vor fi influenţate, atât în ce priveşte tacticile cotidiene, dar şi în definirea strategiilor pe termen scurt sau mediu, de acest referendum.

În faţa atitudinii ostentative a guvernului catalan, reacţia guvernului spaniol, şi în primul rând crisparea primului ministru Mariano Rajoy, a fost cel puţin neinspirată. Recursul la violenţa poliţienească nu a făcut decât să reamintească celor ce uitaseră originea franchistă a Partidului popular spaniol. Nu numai că folosirea forţei poliţieneşti a permis compararea actualului regim spaniol cu cel franchist, dar a revigorat cele mai negre amintiri ale războiului civil.

Francezii au un proverb, "il ne faut pas reveiller le chat qui dort" (nu e bine să trezeşti pisica ce doarme). Ori, tocmai asta a făcut guvernul spaniol: a trezit demonii franchismului, alimentând, probabil din calcul politic, naţionalismul spaniol, dar oferind totodată şi o platformă de manifestare a rezistenţei republicane. Folosind acest ultim filon, oricare va fi fost prezenţa la referendumul de duminică, este probabil ca guvernul de la Barcelona să anunţe simbolic nu doar independenţa, dar şi instaurarea republicii Cataloniei. Pariul independentiştilor catalani a fost reuşit: aceştia au demonstrat că "poporul catalan" chiar există, că votează şi că doreşte independenţa.

Caracterul esenţialmente nedemocratic al referendumului este cât se poate de bine reliefat de ceea ce s-a întâmplat cu Catalonia. Dar, pe cât de nedemocratic a fost referendumul (care a redus o problemă complexă la un simplu vot "în favoare" sau "împotrivă", ca să nu mai vorbim de faptul că pro-spaniolii nu au participat deloc la referendum), pe atât de complicată va deveni problema independenţei efective a provinciei. Ar putea duce toate acestea la un eventual Catxit? Cel mai probabil, nu! Dar ieşirea din impasul în care intransigenţa premierului spaniol Rajoy şi determinarea preşedintelui guvernului autonomist catalan Puigdemont nu se poate realiza prin referendum, ci prin găsirea unui baze pentru consens. Pactul de la Moncloa, prin care se stabilea acum 40 de ani, în octombrie 1977, un compromis politic pentru tranziţia post-franchistă, care rămânea încă naţional, se cere înlocuit de un nou compromis, de data aceasta cu un profund caracter european.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Foarte bine zis : "il ne faut pas reveiller le chat qui dort". Reactia exagerat de violenta a guvernului de la Madrid nu a facut decat sa complice situatia. Poate asta au si urmarit autoritatile catalane.

    Îl conținea pe Putin și pe Rusia. Mai surpriză cum Rusia lipsește din amestecul în problema catalană. Iată partea lipsă a articolului.

     

    "Assange și Snowden, suspecți a fi portavoce ale propagandei rusești și a campaniei lui Putin de destabilizare a democrațiilor occidentale. Putin sprijină și mișcările secesioniste din Scoția și Texas. Barcelona și stațiunile din Costa Brava sunt locații favorite de vacanță pentru oligarhia rusească. inclusiv membri ai mafiei despre care se spune că au legături cu Kremlinul. Unii dintre ei sunt urmăriți de justiția spaniolă și speră că un guvern național catalan, prietenos față de Rusia, le va uita problemele penale." 

     

     

    Gata. Acesta este paragraful care lipsește din articol. Sigur, catalanii au votat 90% pentru independență. Toți sunt manipulați de către Putin. În fapt, Mica Rusie tocmai se naște din burta Spaniei iar acolo Putin își va plasa armatele pregătite pentru invazia Europei și a stilului ei de viață liberal. 

    Nu râdeți. Paragraful de mai sus chiar este un citat aproximativ dintr-un articol Yahoo. Propaganda occidentală are scriptul pregătit. Mă miră că lipsește din acest articol. Oare ciomegele și gloanțele de cauciuc încasate, sângele de pe fețele bătrânilor catalani care doreau să voteze să-l fi impresionat pe Pârvulescu astfel încât să considere scriptul inadecvat? Oare poliția mascată din cap până în picioare care spărgea sediile de vot, bastioanele de bază ale democrației, și confisca urna de vot, oare acea imagine a trezit editorialistul la rațiune? 

    1. Nu va mai "otarati" atata C-o fi Verde -mparat ori c-o fi Rosu -mparat tot platitori de impozite vom exista, doar ca se vor plimba cu iahtul ori unii ori altii cu care oricum n-avem treaba

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb