Comisia Europeană a semnat ieri cu autorităţile române memorandumul de înţelegere privind împrumutul de cinci miliarde euro obţinut de România, iar prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, va fi deblocată în iulie.
Bruxelles-ul a publicat şi memorandumul tehnic semnat între Comisia Europeană şi autorităţile române, ce cuprinde aceleaşi condiţii cuprinse în memorandumul semnat de guvernul de la Bucureşti cu FMI, publicat în 10 iunie.
Memorandumul a fost semnat de comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, de premierul Emil Boc, de ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, şi de guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
"Asistenţa financiară din partea UE, aprobată de miniştrii de Finanţe ai UE în mai, are scopul de a oferi sprijin împotriva presiunilor pe termen scurt asupra lichidităţii şi să redea încrederea investitorilor, prin facilitarea implementării unui pachet de reforme, menit să asigure o ajustare ordonată a dezechilibrelor externe şi interne", arată Comisia, pe pagina sa de internet. Împrumutul va fi acordat în cinci tranşe.
România a ajuns în luna martie la un acord pentru o finanţare totală de 19,95 miliarde euro pe o perioadă de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeană, 1 miliard euro de la Banca Mondială şi 1 miliard euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi International Finance Corporation (IFC).
Banii de la FMI merg la BNR, pentru susţinerea rezervei valutare, sumele de la CE şi Banca Mondială sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru bănci, în vederea susţinerii creditării.