CE vrea mai multe garanţii pentru cetăţeni în cadrul procedurilor penale

F.A.
Internaţional / 27 noiembrie 2013

Comisia Europeană (CE) a prezentat un pachet de propuneri menite să consolideze şi mai mult garanţiile procedurale pentru cetăţeni în cadrul procedurilor penale, se arată într-un comunicat de presă.

Obiectivul este de a garanta dreptul la un proces echitabil pentru toţi cetăţenii, oriunde s-ar afla în Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, propunerile au drept obiectiv să garanteze respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, să asigure existenţa unor garanţii speciale în cazul copiilor care fac obiectul unor proceduri penale, să garanteze faptul că persoanele suspectate şi acuzate au acces la asistenţă judiciară provizorie încă din primele etape ale procedurii, acest lucru fiind în special aplicabil în cazul persoanelor care fac obiectul unui mandat european de arestare.

Vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie, a declarat: "Nu este de ajuns să se facă dreptate, trebuie şi să se asigure înfăptuirea justiţiei. În 2010, când am devenit primul comisar UE pentru justiţie, am făcut promisiunea de a da o nouă orientare politicilor noastre din domeniul justiţiei. Înainte de 2010, statuia zeiţei justiţiei ţinea în mână două săbii şi nicio balanţă. De atunci, Comisia a luat măsuri pentru realizarea unui nou echilibru în politicile în materie de justiţie, prin consolidarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor noştri. Comisia Europeană îşi respectă promisiunile: suntem în plin proces de instituire a unui ansamblu de drepturi procedurale care se vor aplica tuturor cetăţenilor, pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Construim în prezent un adevărat continent european al justiţiei".

"Propunerile de astăzi vor asigura faptul că cetăţenii au un acces corespunzător la asistenţă judiciară atunci când sunt în situaţii de mare vulnerabilitate, că există garanţii speciale pentru copiii suspectaţi şi că principiul esenţial potrivit căruia trebuie să fim consideraţi < nevinovaţi până la dovedirea vinovăţiei > este pus în practică în întreaga UE. Atunci când călătoresc în UE, cetăţenii ar trebui să se aştepte să primească protecţie la un nivel similar cu cel de care beneficiază în ţara lor", a precizat domnia sa.

Aceste noi propuneri reprezintă încă o etapă parcursă pe calea asigurării drepturilor procedurale şi vin în completarea unui ansamblu de trei acte legislative de la nivelul UE asupra cărora s-a convenit din 2010: cel privind dreptul la traducere şi interpretare, cel privind dreptul la informare şi cel privind dreptul de a fi asistat de un avocat, se mai arată în comunicat. Aceste propuneri promovează principiul egalităţii mijloacelor, astfel încât să ofere tuturor părţilor protecţia unui proces echitabil. Odată adoptate, aceste propuneri vor contribui la sporirea încrederii reciproce în sistemele judiciare ale statelor membre şi, prin urmare, vor asigura buna funcţionare a spaţiului european de justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb