Banca Naţională a Cehiei (CNB) a surprins pieţele prin majorarea peste aşteptări a dobânzii de politică monetară, cea mai mare din ultimii 24 de ani.
Pe fondul accentuării presiunilor inflaţioniste, CNB a anunţat că noul nivel al dobânzii de intervenţie va fi de 1,5%, cu 75 de puncte de bază peste nivelul anterior, în condiţiile în care aşteptările de pe piaţă indicau o majorare de 50 de puncte de bază.
"Se pare că presiunile inflaţioniste sunt aşa de mari încât s-a decis transmiterea unui semnal puternic pieţelor şi economiei locale", a declarat un economist de la Societe Generale pentru Bloomberg.
Cele mai recente date oficiale arată că Indicele Preţurilor de Consum şi-a accelerat creşterea anuală până la 4,1% în august 2021, de la 3,4% în luna precedentă, în condiţiile în care indicele core al preţurilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 4,8%, de la 3,8% (vezi graficul).
Bloomberg aminteşte că inflaţia din Cehia a depăşit ţinta de 2% în ultimii trei ani, pe fondul deficitelor de pe piaţa muncii, care au determinat creşterea salariilor şi a consumului.
Majorarea dobânzii a nemulţumit guvernul, care se va confrunta cu electoratul în alegerile generale de săptămâna viitoare, pe fondul criticilor opoziţiei, care susţine că "programele de stimulare fiscală au fost iresponsabile şi au alimentat inflaţia", după cum mai scrie Bloomberg.
Agenţia de ştiri mai subliniază că autorităţile guvernamentale au exercitat o presiune fără precedent asupra băncii centrale pentru a nu majora dobânzile.
"Nu este momentul să sugrumăm economia prin aplicarea strictă a doctrinelor din manuale", a scris ministrul de finanţe Alena Schillerova pe Twitter.
Niciodată nu este, poate şi din cauză că doctrinele sunt greşite. Tocmai de aceea Banca Naţională a Cehiei a întârziat foarte mult declanşarea procesului de majorare a dobânzilor, iar saltul neaşteptat de la ultima şedinţă de politică monetară este departe de a fi suficient.
Banca centrală este încă mult în urma inflaţiei, iar politica monetară trebuie să fie mult mai agresivă, în condiţiile în care presiunile inflaţioniste nu pot fi temperate cu dobânzi de intervenţie inferioare ratei inflaţiei.
Pe de altă parte, CNB pare să fie conştientă de importanţa completării măsurilor de politică monetară cu măsurile de supraveghere prudenţială a sistemului bancar.
La sfârşitul lunii august 2021, amortizorul anticiclic de capital pentru expunerile locale ale băncilor a fost majorat cu 50 de puncte de bază, până la 1,5%. Măsura va intra în vigoare de la 1 octombrie 2022.
"Banca a decis a doua majorare a amortizorului din acest an deoarece consideră că a trecut faza acută a pandemiei, aşteptările s-au îmbunătăţit, iar volumul creditelor ipotecare a atins un nou record istoric", se arată în comunicatul de presă al CNB, unde se mai subliniază că există "un nivel ridicat al riscurilor anterioare acumulate în bilanţurile băncilor".
Poate că aşa ar trebui să arate o bancă centrală prudentă, a cărei independenţă nu se manifestă doar la nivel declarativ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.10.2021, 11:16)
Si BNR cand mareste? Hai Isarescule, hotule, jefuitorule.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.10.2021, 18:24)
Daca se ia trendul dobanzilor o sa vedeti ca fiecare ciclu de majorare este mai mic ca cicul precedent!
Asta pana cand se atinge un nivel minim in Velocitatea Banilor (Murilor) in Piata.
In asemenea momente se inverseaza tredul dobanzilor si se adopta alte politici si alipir internationale de dobanzi; insemnand un alt trend lung de crester dobanzi.
Petru Cehia, ciclul de crestere al dobanzii de acum o sa fie mai jos fata de ciclul trecut ! (dobanda la termen lung)
Dobanda la termen pung poate sa aibe explozii de salt sever pestre trend dar este adusa imediata de bancile centrale in raport cu dobanzile lungi din trend.
Dobanzile la termen scur pot fluctua sevr dand jocuri imediate in piete!!
Problema pietelor nu este dobanda la termen lung ci aia la terme scurt (cad da maxime ascensiuni sau caderi; care una inseamna impuls de cerere si alta implus de aruncare /refuz / vanzare stocuri / detineri /etc pe termen scurt).
semnat comenturi "cretine"
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.10.2021, 19:38)
Pe axul timpului.
2.2. Stagflație (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Campanella în data de 01.10.2021, 23:26)
Și când estimezi momentul în care ,,se atinge un nivel minim in Velocitatea Banilor (Murilor) in Piata." Sau când va începe efectiv creșterea dobânzilor ,,pe axul timpului"?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2021, 15:53)
Velocitatea atinge ISTORIC MINIM atunci cant CANTITATEA de MASA MONETARA ATIGE MAXIM IN CIRCULATIE!!!!
Adica mai multe ious devalorizare (cu multe zerouri in coata) ce alearga celeasi bunuri si servicii!
Velocitatea a atins maxim si in devalorizarea marcii germane; si in situatia prezenta din Turcia, si in Africa Zimbabue parca...
In USA Velocitatea Murilor atinge minimul ce cade iar ISTORIC cu perioada anilor 30-40 acolo)!
Cand Curba Murilor se arcuieste (vezi rapoartele bancilor centrale; rapoarte care mai nou au un anunt pare ca nu se vor mai difuza variataia respectivelor Muri; deci clar urmeaza o alta forma de adoptare monetara; caci alte forme noui de Muri vor trebui sa creasca din minime absolute spre alte maxime - asimetric cu velocitatea lor in piata).
Velocitatea Murilor pe USA a cazut din Q1 2019 de la (ratie) 1.45 la 1.43 Q4 2019; la Q2 2020 1.1, Q3 2020 1.147, Q2 2021 1.121...
In Q3 1997 2.192 ; viteza banilor in circulatie atinge maxim potential in raport cu bunurile si serviciile din piata (plus creditul din sistem la nivel global).
Cu cat mai mult CREDIT cu atat scade Velocitatea banilor si creste Cantitatea banilor circulati; Bani in cantitate ce se misca din ce in ce mai lent.... (in calupuri).
Viteza de circulare a 1 digit / nominal scade cu cat creste CREDITAREA iar in echilibrare trebuie sa creasca CANTITATEA ca sa echilibreze randamentul (yieldul) de plata nominala a DATORIEI in SISTEM!!!
Acest comportament ANUNTA DEFLATIE IN TERMENI REALI si simultan anunta INFLATIE MARE PLASATA IN VIITOR (7-10-15 -30 ani) - aici in functie si de trendul demografi, politici de razboi, etc pandemii ce vor accelera uzura banilor vechi (si simultan vor stinge cote parti din datorii vechi) si grabirea spre aduptare /resetare pentr alti bani noi in circulatie.
Banii Buni alunga banii vechi si "rai" (deveniti rai intre timp din cauza toxicitatii creditului din sistem; adica foarte multe ective toxice ce sunt tinute pe balantele comerciale; si / sau din cand in cand canibalizate de banca centrala eliberand in schimb o alta cantitate de bani in circulatie prin politici gov).
Un prilej bun de facut CREDIT cu DOB FIXA la ACTIVE REALE (datorii bune nu datorii rele) ca sa ii salvam pe aia care fac default financiare; acesta este modul in care gov si banca centrala intervine pentru a nu lasa sa cada piata reala (ciar daca piata financiara pierde in unele zone pe termen scurt).
In asemenea situatii se pedepseste CREDITORUL si se rasplateste DEBITORUL scazandui povara financiara in termeni reali si simultan dandui nominale in plus pentru consum in societate (ajutand si alte afacer sa se mentina pe linia de plutire; nu cele ce au speculat ci cele ce au ceva tangibil-real de oferit in raport cu puterea reala de cumparare din piata).
semnat comenturi "cretine"