CEARTA BĂSESCU-PONTA SE LASĂ CU VICTIME Mucibabici îi ia locul lui Gheţea la CEC Bank?

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 noiembrie 2013

Mucibabici îi ia locul lui Gheţea la CEC Bank?

O altă propunere a Finanţelor este Dan Sandu, pe care BNR nu o vede, însă, cu ochi buni

Disputa publică dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta privind cumpărarea unui teren agricol în judeţul Călăraşi de către una dintre fiicele şefului statului pare să producă o victimă colaterală, în persoana lui Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, instituţia de credit de la care Ioana Băsescu a contractat împrumutul cu care a făcut achiziţia.

Astfel, după ce ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a declarat, marţi seară, că Traian Băsescu l-a sunat pe 17 octombrie ca să îl "roage" să nu îl schimbe pe Radu Gheţea de la conducerea CEC Bank, iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui ţării a răspuns, ieri, că intervenţia a reprezentat un avertisment cu privire la riscul de provocare a unui climat de neîncredere în sistemul bancar autohton, surse guvernamentale şi bancare ne-au declarat că autorităţile ar avea în vedere înlocuirea preşedintelui CEC Bank.

Persoana care ar urma să preia conducerea celei de a patra bănci din ţara noastră, din punct de vedere al dimensiunii activelor, este George Mucibabici, preşedintele Deloitte România, potrivit unor persoane apropiate discuţiilor.

George Mucibabici a lucrat timp de peste 15 ani în instituţii bancare şi financiare din ţara noastră şi din străinătate, ocupând funcţiile de prim vicepreşedinte, preşedinte şi director general al Băncii Comerciale Ţiriac, director general în cadrul Departamentului de Operaţiuni, Valutare şi de Credit al Băncii Naţionale a României, unde a mai fost şi membru al Comitetului de Politică Monetară şi reprezentant în Comitetul Comun de Coordonare din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Deloitte România. De asemenea, a activat timp doi ani în cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI), fiind membru al Consiliului Director, şi consilier al Directorului Executiv pentru Olanda, Ucraina, România, Israel, Macedonia, Republica Moldova, Cipru, Armenia şi Georgia. Între 2003 şi 2004, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Biroului Român de Credite, arată sursa citată.

Un alt nume vehiculat în mediul bancar pentru preluarea funcţiei de preşedinte al CEC Bank este cel al lui Dan Sandu, preşedintele executiv al Nextebank (fosta MKB Romexterra Bank). Domnia sa este şi membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.

Dan Sandu are, la rândul său, o experienţă de peste 20 de ani în sistemul bancar, perioadă în care a lucrat la BNR, ca arbitrajist şef şi directorul Direcţiei de Administrare a Rezervelor Internaţionale şi Operaţiuni de Piaţă, Citibank România, ca chief dealer, trezorier, director al Departamentului de Commercial Banking şi membru în Consiliul de Administraţie (CA), Millennium Bank, unde a fost director general adjunct şi membru în CA, şi la Bank Handlowy w Warszavie din Polonia, unde a ocupat funcţia de director al diviziei de Consumer Banking, potrivit CV-ului postat pe pagina de internet a Transelectrica.

BNR nu ar vedea cu ochi buni această nominalizare, oficialii Băncii Centrale reproşându-i lui Dan Sandu faptul că nu a reuşit să readucă Nextebank pe profit de la preluarea conducerii în octombrie 2009, ne-au precizat surse bancare.

Ziarul BURSA a scris, la sfârşitul lunii septembrie, că în piaţa bancară circula informaţia că Radu Graţian Gheţea urma să se retragă din funcţia de preşedinte al CEC Bank. Domnia sa ne-a declarat, atunci, că intenţionează să îşi ducă la bun sfârşit mandatul, care se încheie în anul 2015.

Daniel Chiţoiu, a declarat, marţi seară, că preşedintele Traian Băsescu l-a sunat pentru a-l "ruga" să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele Radu Gheţea. "Da, m-a sunat, dar nu acum, ci acum două-trei săptămâni, în condiţiile în care se discută procedura de schimbare a statutului CEC", a menţionat domnia sa. "Cred că domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank", a afirmat ministrul Finanţelor Publice. "M-a rugat...", a completat Daniel Chiţoiu, care a precizat că i-a transmis şefului statului că, în momentul în care se va lua decizia de schimbare a statutului CEC, se va face o evaluare a activităţii conducerii acestei instituţii.

"Dacă a performat, rămâne pe funcţie, dacă nu a performat, nu", a mai spus ministrul.

Premierul Victor Ponta a declarat la rândul său că a fost informat despre această discuţie şi că preşedintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune "o pilă" pentru un şef de bancă.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, a replicat că intervenţia şefului statului a fost constituţională Domnia sa a explicat: "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, confirmă că a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Daniel Chiţoiu în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30. În cursul acesteia, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, domnul Radu-Graţian Gheţea, înainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul preşedinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) - mandatul domnului Radu-Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivaţie temeinică este de natură a crea neîncredere în instituţia bancară; (2) - domnul Radu-Graţian Gheţea deţine, în prezent, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, funcţie rezervată numai directorilor de bănci". Bogdan Oprea a mai afirmat că, având în vedere înlocuirea "pe criterii politice" a conducerii EximBank, Traian Băsescu l-a avertizat pe Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, "nejustificată şi tot pe criterii politice", a lui Radu-Graţian Gheţea ar urma să creeze neîncredere în sistemul bancar din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. din cate stiu tipul asta a fost presedinte sau vicepresedinte la banca romana de scont a lui vantu, in perioada in care la acea banca s-a dat o gaura de peste 1mil de euro, toti cei implicati fiind purtati prin tribunale si unii ajunsi in puscarie, mai putin mucibabici, calitoiu si parca si grigoras (nu mai tin bine minte). in aceeasi perioada se incerca garantarea actiunilor fni cu banii cec-ului... aceeasi oameni fura ca in codru. ce dracu cauta asta la cec?

    1. SOV si-a ales oamenii din pepiniera BNR...

      Parcas si Doros C. de la SIF2 era implicat...

    daca vreti transparenta listati CEC-ul la bursa

    in plus se si capitalizeaza, deasemenea, romanii au putea si ei lua dividende de la o banca romaneasca 

    1. Buna propunerea!!!

      O propunere interesanta, foarte. Asta cu alegerea de catre SOV a oamenilor din pepiniera BNR a fost odata, cand solicita sfatul d-lui Isarescu. Dar unii nu i s-au alaturat lui SOV, care a fost si este un derbedeu notoriu. Macar el a fost si este un derbedeu neprefacut, fata de alti prefacuti care pozeaza in tot felul de ipostaze politice si administrative.

      L-am vazut pe Mucibabici la AGA Banca Tiriac.Un om sters,desi director fiind,nu a putut sa scoata o fraza coerenta la necazurile expuse de actionari provocate de teparul Tiriac. A preferat sa lase subalternii sa se descurce cum pot. Privind stufosul CV expus de ziarul Bursa se pare ca o mana nevazuta s-a ingrijit ca lui Mucibabici sa-i fie creata o imagine de expert priceput la toate {timpul mediu petrecut la fiecare post nepermitandu-i de fapt sa aprofundeze nimic} Probabil este un personaj din pepiniera de cdre a puterilor oculte. De ce ziarul Bursa nu publica si fotografia celuilalt candidat? Are o prerinta pentru Mucibabici ?

      Motivul pentru care am publicat doar poza lui George Mucibabici este ca, potrivit surselor noastre, ar reprezenta prima optiune.

      Imi cer scuze pentru eroarea de tastare.

    Pentru unii muma pentru altii ciuma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb