Ceauşismul, de la Scorniceşti la Teleorman

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 3 mai 2018

Cătălin Avramescu

Ce ar fi fost dacă Nea' Nicu nu s-ar fi încăpăţânat? Era bătrân, se săturaseră toţi de el. Doar două ore pe zi de emisiune la televizor... Nu a ştiut când să se oprească. Ar fi mâncat o pâine albă, într-o mega-vilă de protocol de la Predeal. Ce îi mai trebuiau încă doi sau trei ani la conducerea Partidului? Ieşea în Decembrie 1989, la întoarcerea din Iran şi în loc să asculte de scorpia aceea, spunea că îl lasă pe Nicuşor...

Ce s-ar fi întâmplat?... Cel tânăr ar fi lăsat-o mai uşor cu tămâierile. Nu de tot, dar cât-de-cât... Mai intrau ceva investitori străini. Aduceau Pepsi şi blugi. Telefoane mobile încă nu erau, dar apăruseră deja antenele de satelit. Băga portocale şi salam. Dădea distracţie la televizor. Un serial mexican, ceva muzică de petrecere. Treziţi-vă tovarăşi, socialismul nu înseammnă doar muncă...

Ca să nu ţipe cei din Occident, ar fi renunţat să îi mai "sinucidă" pe dizidenţi sau să îi snopească în bătaie la Miliţie. I-ar fi lăsat în plata Domnului. Să îşi facă partide, dacă asta poftesc, câtă vreme sunt pline tot de "băieţii de la Băneasa". Iar PCR, Frontul, sau cum s-ar fi numit, ar fi câştigat alegerile detaşat. Mobiliza primarii, îi denunţa pe cei vânduţi Occidentului, mai distribuia câteva găleţi cu făină şi o sticlă de ulei.

Aşa ar fi fost cu Nicuşor... Dar staţi aşa... Nu asta avem acum?...

Faceţi socoteala. Examinaţi trăsăturile unui regim neo-ceauşist. Unul în care încăpăţânatul acela bătrân ar fi fost înlocuit cu cineva din clanul Scorniceşti. Doar că mai tânăr. Oricine, în comparaţie cu Nicolae Ceauşescu, ar fi apărut ca un "modernizator".

Ce s-ar fi întâmplat? Probabil că noul secretar general al Partidului ar fi tolerat câteva chioşcuri cu ţigări şi cu merdenele, în numele unei presupuse "economii sociale de piaţă". Ar fi luat miliarde în credite externe pe care le-ar fi furat firmele Famigliei. Am fi văzut o leacă de critică prin ziare (dar să fără să se "exagereze", desigur). Am fi avut şi un simulacru de alegeri "libere".

Exact asta avem în prezent. Doar clanul dominant e altul. Nu mai e din zona Oltului, ci din părţile Alexandriei. Dar sistemul este acelaşi.

Am fost la multe dintre manifestaţiile pentru democraţie din ultimul an şi ceva. Unul dintre lucrurile care m-au frapat a fost aspectul şi comportamentul jandarmilor. Aţi observat vreo diferenţă faţă de trupele de Miliţie? Brutali, morăcănoşi, gata să comită tot felul de abuzuri în beneficiul celor care le plătesc salariile exorbitante. Au reuşit performanţa de a amenda un surdo-mut pentru "tulburarea liniştii publice"...

Priviţi acum către aşa-numitul Consiliu pentru Combaterea Discriminării. Un fel de Consiliu al Culturii şi Educaţiei Socialiste (1971-1989), care a reintrodus cenzura în mass-media din România. Pe faţă, fără perdea. Critici Partidul-Stat, gata, "discriminezi"! Primeşti amenzi de cazi pe jos.

Sunt, totuşi, şi câteva diferenţe. Spre deosebire de Liviu Nicolae Dragnea, un infractor condamnat penal, Nicolae Ceauşescu avea anume reţineri. Nu îşi permitea să facă circ cu viaţa sa personală. Nu tolera ori încuraja public ceea ce el percepea ca un comportament "imoral". Spre deosebire de liderii socialişti de astăzi, nu afişa, ostentativ, luxul în care trăia. Credea, în felul său pervers, în ordinea legală. Cei din jurul lui erau atenţi să nu întindă coarda prea tare.

Acum, România e pe cale să devină un paradis al infractorilor. Amnis­tie pentru pedofili, declararea înregistrărilor video ca inadmisibile etc. Nici o grozăvie nu a rămas neîncercată. Sunt curios: după modificările aduse de socialişti la codurile penale, unde vor mai face închisoare marii corupţi? Cei care au furat zeci şi sute de milioane de euro. În grădinile vilelor pe care şi le-au cumpărat pe Coasta de Azur? În sufrageriile apartamentelor din Londra?

Ceauşismul trăieşte şi în învăţământ. Condiţiile din Universitate sunt mai mizere decât în anii '80. (Credeţi-mă că ştiu ce spun. Am fost student între 1986 şi 1991). În acest timp, Guvernul finanţează tot felul de şuşe naţionaliste. Înainte de 1989, Securitatea le asigura diplome de Drept ofiţerilor. Dar cel puţin îi obliga să facă anul III la facultatea de profil. Acum un ministru declară senin că a primit o diplomă de la o instituţie de "securitate naţională" fără să calce o zi pe acolo...

Cartierele istorice sunt demolate ca înainte de 1989. Satele se golesc. Ca înainte de 1989. E mai profitabil să ajungi sergent în "servicii" decât biolog sau profesor de limba româ­nă. La fel ca înainte de 1989. S-au dat paşapoarte, putem călători (dacă avem bani). La fel ca în Yugoslavia sau Ungaria. Înainte de 1989.

Ceauşismul s-a înfipt în minţile oamenilor. Generalii de Securitate au pensii colosale şi sunt serbaţi oficial. Guvernanţii declară, răstit, că Europa nu trebuie să ne dea nouă lecţii. Suntem independenţi şi neatârnaţi. Au reapărut defilările cu şcolari aduşi cu autobuzele, să îi aplaude pe liderii Partidului.

Chiar mă întreb: de ce s-a încăpăţâ­nat Nea' Nicu?...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb