CEC BANK: "Vom extinde reţeaua din mediul rural doar dacă vom identifica noi oportunităţi"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 4 decembrie 2013

"Vom extinde reţeaua din mediul rural doar dacă vom identifica noi oportunităţi"

Senatorul PSD Sorin Bota acuză băncile de sabotaj în acordarea creditelor pentru achiziţionarea terenurilor agricole

CEC Bank are un total de 544 de agenţii deschise în mediul rural

Aurelian Dochia: "Băncile ar putea deschide agenţii în zone rurale cu o activitate economică intensă"

Florin Câţu: "Aprobarea unor noi norme de creditare durează, în general, destul de mult în mediul bancar"

Prezentă în mediul rural prin intermediul a 544 de agenţii, CEC Bank va continua extinderea reţelei de unităţi în aceste zone doar dacă observă oportunităţi reale de dezvoltare a afacerilor, potrivit reprezentanţilor băncii. Aceştia ne-au spus: "În măsura în care vom identifica noi oportunităţi de business în zona rurală, vom lua măsurile necesare pentru a veni în sprijinul IMM-urilor, agriculturii, administraţiilor publice locale, susţinând mediul de afaceri, cât şi locuitorii din zonele respective". Totodată, reprezentanţii băncii ne-au explicat că deciziile privind deschiderea de noi unităţi CEC Bank se iau în baza unor analize riguroase ce au în vedere potenţialul de piaţă existent, perspectivele de dezvoltare zonală şi, nu în ultimul rând, eficienţa economică a investiţiei.

La rândul său, analistul economic Aurelian Dochia este de părere că, exceptând anumite zone rurale care sunt mai dezvoltate economic, deschiderea de noi unităţi bancare nu este rentabilă. "CEC Bank a beneficiat de o reţea deja existentă şi investiţia lor nu a fost atât de mare. Pentru alte bănci, în schimb, deschiderea unor unităţi în mediul rural nu este o investiţie justificată cu excepţia câtorva puncte în zone economice dinamice. Cred că în astfel de situaţii unele bănci ar putea găsi o nişă de extindere", ne-a explicat analistul.

Recent, preşedintele ţării, Traian Băsescu, susţinea că CEC Bank este singura care se implică activ în acordarea de împrumuturi fermierilor români. "CEC este singura bancă care finanţează agricultura, pentru că băncile austriece nu finanţează agricultura românească. Am avut discuţii cu bancheri pe care am încercat să-i conving să finanţeze români pentru a-şi cumpăra teren agricol după 2014, când se liberalizează piaţa. Marea problemă, şi am văzut asta pe pielea mea, este că românii nu au bani să-şi cumpere teren", spunea Traian Băsescu.

Problema accesului la capital şi finanţare a celor care au sau vor să îşi dezvolte afaceri agricole a fost dezbătută intens în ultimii anii, însă rezultatele concrete lipsesc. Mai mult, atenţia s-a îndreptat şi mai mult asupra băncilor în ultima vreme, sub presiunea liberalizării pieţei funciare şi a creditului contractat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, de la CEC Bank, pentru achiziţionarea a 300 de hectare de teren arabil în judeţul Călăraşi.

Senatorul Sorin Bota: "Băncile sabotează achiziţia terenurilor agricole"

Deşi Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anunţat că Fondul de Garantare a Creditului Rural a semnat acorduri cu şapte bănci comerciale, pentru o creditare avantajoasă la achiziţionarea unui teren agricol, sunt voci care spun că lipsa normelor de aplicare ale acestor acorduri face o astfel de finanţare imposibilă în momentul de faţă.

Senatorul PSD Sorin Bota a depus săptămâna aceasta o interpelare la Cancelaria primului-ministru şi ministrului Agriculturii, prin care solicită amânarea liberalizării pieţei funciare şi semnalează sabotajul făcut de sistemul bancar. Acesta a declarat: "OUG 43 nu este aplicabilă şi practic, până la 1 ianuarie, fermierii români nu pot cumpăra teren, deoarece nici băncile de stat, nici cele private nu au pus încă la punct normele de creditare. Mai grav este faptul că, chiar dacă statul garantează 90% din valoarea terenului (direct şi prin fondul special), dobânzile cu care vor ieşi băncile pe piaţă vor fi foarte mari".

Analistul economic Florin Câţu ne-a spus că, în mod normal, aprobarea unor noi norme şi proceduri în instituţiile bancare durează destul de mult, variind totuşi de la o bancă la alta, în funcţie de birocraţia procedurală a fiecăreia. "Băncile aprobă foarte rar norme noi, care nu au fost bugetate anterior pentru anul respectiv, deoarece aplicarea acestora poate implica costuri suplimentare care nu erau prevăzute de instituţiile de credit. Nicio bancă nu vrea să iasă în pierdere", ne-a explicat Florin Câţu.

Potrivit Ministrului Agriculturii, Fondul de Garantare a Creditului Rural a semnat acorduri, convenţii de lucru cu CEC, Banca Transilvania, OTP Bank, Pro Credit Bank, Intesa Bank, Libra Bank, Banca Italo Romena, care ar trebui să permită oricărui cetăţean, înainte şi după 1 ianuarie 2014, să acceseze un credit cu un avans de doar 10%, în vederea achiziţionării de terenuri agricole. De asemenea, FGCR continuă negocierile cu Banca Comercială Carpatica, Patria Credit, Alpha Bank şi BRD - GSG. Proiectul de lege privind măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice a fost adoptat, deoarece, conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană (UE), de la 1 ianuarie 2014 piaţa funciară se liberalizează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb