CEDO îl despăgubeşte pe Cătălin Voicu cu 4.500 euro pentru condiţiile din arest

V.B.
Anticorupţie / 11 iunie 2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât ieri ca statul român să îl despăgubească pe fostul senator PSD Cătălin Voicu cu 4.500 euro pentru condiţiile de detenţie din arest şi încălcarea dreptului la viaţă privată în timpul anchetei, informează surse din presă.

Voicu a fost arestat în martie 2010, cercetat pentru trafic de influenţă, măsura arestului fiind prelungită în fiecare lună până în iulie 2011, când a fost eliberat cu condiţia să nu părăsească localitatea.

Fostul senator s-a plâns la CEDO de condiţiile din arest, de supraaglomerare şi lipsă de igienă, precum şi de felul în care era transportat din arest la biroul procurorilor care îl cercetau, într-o dubă fără încălzire sau lumină.

Totodată, Voicu a invocat încălcarea articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la viaţă privată), reclamând că autorităţile române au furnizat presei informaţii din dosarul lui, în special din interceptările telefonice efectuate în decursul cercetării sale şi a celorlalţi inculpaţi din dosar.

Conform deciziei CEDO de ieri, Voicu a cerut următoarele sume: 375.203 lei ca daune materiale pe care le-ar fi suferit ca urmare a presupusei încălcări a articolului 5, alineatul 3, din Convenţie (care prevede că orice persoană arestată trebuie adusă de îndată înaintea unui judecător sau a altui magistrat împuternicit prin lege cu exercitarea atribuţiilor judiciare şi are dreptul de a fi judecată într-un termen rezonabil sau eliberată în cursul procedurii), 4 milioane euro cu titlu de prejudiciu moral prin presupusa încălcare a articolelor 3 (interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante) şi 8 (arestul, condiţiile de detenţie şi transport şi publicarea unor informaţii din dosar) şi 25 mii euro, tot ca prejudiciu moral pentru condiţiile de detenţie şi transport din timpul arestului.

CEDO a stabilit că, în cazul lui Cătălin Voicu, au fost încălcate articolele 3 (în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, dar nu şi cele de transport) şi 8. Astfel, instanţa a hotărât ca statul român să îi plătească fostului senator social-democrat 4.500 euro cu titlul de prejudiciu moral.

Decizia luată de o cameră inferioară a CEDO nu este definitivă, putând fi contestată de oricare dintre părţi la Marea Cameră în termen de 3 luni.

Pe 22 aprilie 2013, Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie. Politicianul a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin fostul judecător de la ICCJ Florin Costiniu, la magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb