Titlurile "Fondul Proprietatea" (simbol FP) au înregistrat o creştere de 1,10%, raportat la moneda europeană, în perioada 10 martie - 10 aprilie 2014.
Această evoluţie a făcut ca titlurile FP să consemneze cel mai mare avans de pe indicele BET-FI, care cuprinde cele cinci SIF-uri plus FP, şi care s-a depreciat cu 5,04%, raportat la moneda euro, în perioada analizată.
Andrei Rădulescu, senior analyst la "SSIF Broker" ne-a declarat: "Fondul Proprietatea este compania numărul unu în România, din mai toate punctele de vedere. Acţionarii pun presiune pentru a realiza convergenţa preţului din piaţă către valoarea reală a activului net".
Domnia sa este de părere că doar contextul nefavorabil din piaţă a făcut ca preţul acţiunilor FP să nu crească mai mult: "Situaţia din Ucraina şi declaraţia FED-ului cu privire la reducerea programului de stimulare a economiei ( n.r. QE3) a făcut ca titlurile FP să nu aibă o creştere mai mare".
Andrei Rădulescu a mai precizat: "Teoretic, acţiunile FP ar trebui să crească anul acesta până la valoarea de 1 leu per acţiune".
Adrian Bărbulescu, broker la "Prime Transaction", a adăugat: "De ceva vreme, titlurile FP au rămas în zona valorii de 0,80 lei per acţiune. În perioada următoare mă aştept ca titlurile FP să aibă o evoluţie laterală în tunel".
Domnia sa continuă: "Luând în considerare că urmează perioada raportărilor financiare atât pentru companiile din România, cât şi pentru cele din străinătate, nu mă aştept la creşteri spectaculoase. În vară, în general, piaţa nu oferă condiţii de evoluţie specială, dar din toamnă ar trebui să apară informaţii pe plan extern, care ar putea să ducă acţiunile FP undeva la nivelul de 0,95 lei/acţiune".
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 3,27%, în perioada 10 martie - 10 aprilie 2014.
De asemenea, indicele BET-XT a crescut în perioada analizată cu 1,06%.
Pe ambii indici bursieri, titlurile "Transelectrica" au înregistrat cel mai mare avans, urcând cu 9,68%, raportat la moneda euro.
• Titlurile "Alumil" - avans de 74,25%
Cel mai bun randament de pe Bursă în perioada 10 martie - 10 aprilie 2014 a fost oferit de acţiunile companiei "Alumil Rom Industry" (simbol ALU), care s-au apreciat cu 74,25%, raportat la moneda europeană.
Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.
În urma titlurilor ALU se situează acţiunile "Altur" (ALT), care au crescut în perioada analizată cu 23,12%, raportat la moneda europeană.
Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei.
De asemenea, societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.
Podiumul creşterilor pe BVB este completat de titlurile "Socep" (SOCP), care au înregistrat un avans de 13,14%, raportat la moneda europeană, în perioada 10 martie - 10 aprilie 2014.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, Certinvest BET Index îşi păstrează primul loc în topul creşterilor, după un avans de 2,04%, fiind urmat de FDI Carpatica Global cu un plus de 1,90%.
Podiumul este completat de Erste Bond Flexible, cu o apreciere de 1,50%, raportat la moneda europeană.
• "MKB Nexte Bank" oferă cel mai bun randament în privinţa depozitelor în lei
"MKB Nexte Bank" a oferit, în perioada 10 martie - 10 aprilie 2014, un randament de 1,24% investitorilor, în cazul unui depozit în lei.
În ceea ce priveşte depozitele în euro, "Marfin Bank" ar fi adus un randament de 0,21%, în aceeaşi perioadă de timp.
Aurul a înregistrat, în perioada 10 martie - 10 aprilie 2014, o depreciere de 0,87%, raportat la moneda europeană, continuându-şi astfel trendul descendent din ultima perioadă.
În schimb, leul a crescut în aceeaşi perioadă de timp cu 0,91%, raportat la moneda europeană, paritatea eur/ron ajungând la valoarea de 4.4591.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
VALORILE UNITARE ALE FONDURILOR MUTUALE UTILIZATE ÎN ANALIZĂ SUNT CELE AFERENTE PERIOADEI PRECIZATE ÎN GRAFIC.