Având o apreciere de 5,85%, raportată la moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 11-18 august), acţiunile Turbomecanica (TBM) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.
După creşterile mari înregistrate de acţiunile TBM în primele zile din luna august, ce au culminat cu un maxim de 0,319 lei/unitate pe data de 4 august, valoare ce reprezintă prima rezistenţă (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) pentru titlurile societăţii, acţiunile TBM s-au depreciat până la valoarea de 0,26 lei/unitate, pe 10 august, formând, astfel, primul nivel de suport (preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei). Prin urmare, a apărut o corecţie a trendului ascendent pe termen scurt, pe care se găsesc acţiunile producătorului de componente pentru industria aeronautică (cotaţia TBM se află deasupra mediei mobile simple de 20 de zile - instrument tehnic ce identifică trendul pe termen scurt).
Din punct de vedere tehnic, corecţiile sunt explicate prin marcarea profitului obţinut de către cei care au beneficiat de aprecierea de până în acel moment a preţului.
În ultima săptămână, acţiunea TBM s-a tranzacţionat preponderent lateral, cea mai mare creştere fiind consemnată vineri, 18 august, când titlurile societăţii au urcat cu 1,85%, fiind transferate 575.061 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 1,3 milioane de acţiuni. De altfel, în perioada 11-18 august, rulajul acţiunilor TBM s-a situat sub media ultimei luni, ceea ce adaugă un indiciu în plus legat de faptul că asistăm la o corecţie a tendinţei ascendente (într-un trend ascendent sănătos, segmentele de creştere sunt însoţite de volume importante, în timp ce corecţiile se dezvoltă pe volume relativ reduse).
Continuarea tendinţei ascendente va fi confirmată la depăşirea rezistenţei de la nivelul de 0,319/titlu.
De altfel, cotaţia TBM se află pe un trend ascendent şi pe termen mediu cât şi pe termen lung, preţul acţiunilor situându-se peste media mobilă simplă de 50 de zile, care, la rândul său, se află deasupra celei de 200 de zile.
Trebuie menţionat că aprecierea cotaţiei TBM iese în evidenţă pe fondul unei evoluţii relativ slabe a tuturor acţiunilor listate la BVB în ultima săptămână, preţul acţiunilor majorităţii emitenţilor suferind scăderi, în intervalul avut în vedere.
Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor MedLife (M), care au urcat cu 3,58%, iar poziţia a treia a fost ocupată de Romgaz (SNG), a căror apreciere a fost de 3,52%, în perioada menţionată.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,63%, raportat la moneda euro, reprezentând singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi care s-a apreciat, în intervalul de 11-18 august.
În perioada menţionată, cea mai mare creştere din cadrul indicelui financiar a fost obţinută de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie a crescut cu 2,33%, în raport cu moneda euro.
Vineri, 18 august, acţiunile SIF1 au urcat cu 0,68%, fiind transferate 82.184 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 478.000 de unităţi.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB s-a depreciat, în perioada 11-18 august, cu 0,4%, în raport cu moneda euro.
Din cadrul acestuia, cea mai mai bună evoluţie au avut-o acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG), a căror apreciere a fost de 3,52%, în intervalul de timp menţionat.
Pe data de 18 august, titlurile SNG au urcat cu 0,83%, pe fondul unui rulaj relativ scăzut, de 74.918 acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 127.000 de unităţi.
Ponderea titlurilor SNG în principalul indice al pieţei este de 9,7%.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 0,12%, raportat la moneda euro, în perioada analizată.
Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile TBM.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 10-17 august, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 0,7%.
Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat BT Index Austria ATX, ce a înregistrat o apreciere de 0,51%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Piscador Equity Plus, care au urcat cu 0,31%.
Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul de timp 11-18 august, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,19%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului a crescut cu 0,68%, iar cursul monedei naţionale în raport cu euro s-a depreciat cu 0,22%, în intervalul de timp avut în vedere.
Cotaţia monedei digitale Bitcoin a urcat cu 13,39%, în raport cu moneda europeană, în perioada 11-18 august.
Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 9:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.468 de euro (aproximativ 15.912 lei, la cursul de schimb de luni, de 4,5881 lei, pentru un euro).
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de circa 57,07 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.