CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 FEBRUARIE - 11 MARTIE 2014 "Banca Transilvania" - cea mai mare creştere de pe Bursă

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 martie 2014

"Banca Transilvania" - cea mai mare creştere de pe Bursă

Titlurile "Băncii Transilvania" (simbol TLV) au urcat, în perioada 11 februarie - 11 martie 2014, cu 4,64%, raportat la moneda europeană, fiind cea mai profitabilă acţiune de pe indicii BET şi BET-XT.

Topul a fost completat de "Transgaz" (+4,16%) şi "Biofarm" (+2,7%), în condiţiile în care, pe 11 martie, nu au fost realizate tranzacţii cu acţiunile "Cemacon" sau "Retrasib", cele care ne obişnuiseră cu aprecieri lunare spectaculoase.

Brokerii au avertizat, însă, că aceste creşteri erau speculative, pe volume mici de tranzacţionare.

Banca Transilvania a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 443 milioane lei, cu 30% mai mare decât în anul 2012.

Potrivit lui Ömer Tetik, directorul general al BT, obiectivul major al băncii, pentru 2014, este creşterea veniturilor şi eficientizarea proceselor: "Focusul nostru este creşterea responsabilă, vânzările, menţinerea creşterii bazei de clienţi, creşterea volumului de operaţiuni, respectiv creşterea sinergiilor atât persoane juridice - persoane fizice, cât şi dintre bancă şi subsidiarele sale".

Marcel Murgoci, "Estinvest" Focşani: "Situaţia din Ucraina a afectat evoluţia SIF-urilor"

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea" s-a depreciat cu 5,37%, raportat la moneda europeană, în perioada analizată, niciuna dintre compenentele indicelui nereuşind să se aprecieze.

Fondul Proprietatea a fost, încă o dată, societatea care a înregistrat cea mai mică scădere (-1,81%).

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, este de părere că evenimentele din Ucraina sunt principala cauză a scăderii SIF-urilor.

"Problemele externe au afectat toată piaţa din România", ne-a spus domnia sa, adăugând: "O altă problemă care a făcut ca toate cele cinci SIF-uri să aibă evoluţii negative este neacordarea de dividende către acţionari, sau neacordarea conform aşteptărilor investitorilor. Probabil că, în viitorul apropiat, lucrurile se vor aşeza, dar nu ştiu dacă vor ajunge de unde au plecat. Pe deasupra, SIF-urile care vor acorda dividende în perioada următoare, se vor confrunta din nou cu scăderi pe piaţă."

Fondurile de investiţii înregistrează randamente scăzute

Pe segmentul fondurilor de investiţii, FDI STK Europe a acordat cel mai bun randament, în perioada 11 februarie - 11 martie, creşterea fiind însă de doar 1,51%. Fondul a fost urmat de "You Invest Active RON" (fostul Erste Absolut Return 25 RON) cu un avans de 1,09%. Ultimul loc pe podium a fost ocupat de FDI Monolith (0,53%).

Administratorul de active, "BT Asset Management" a lansat, marţi, un nou fond de investiţii, denumit "BT Euro Obligaţiuni". Produsul permite economisiri cu capitalizarea zilnică a câştigurilor acumulate şi este denominat în euro, fiind o alternativă a economisirilor tradiţionale în lei, după cum se arată într-un comunicat al BT Asset Management.

În perioada analizată, nicio bancă nu a oferit clienţilor săi un profit în cazul depozitelor în lei. "MKB Nexte Bank" ar fi fost însă banca care ar fi adus investitorilor cea mai mică pierdere (-0,26%).

În schimb, depozitele în euro ar fi adus un profit de 0,21%, în cadrul "Marfin Bank", care rămâne în continuare cea mai profitabilă bancă pe acest segment.

Tot în perioada 11 februarie - 11 martie 2014, cotaţia aurului a crescut cu 3,78%, raportat la moneda europeană, iar leul şi-a continuat declinul, înregistrând o depreciere de 0,59% faţă de euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Chiar daca in acest articol nu este pomenit numele IMPact, tocmai ce-am mancat niste biscuiti Oreo SI NU MA POT ABTINE! Oroarea numita IMPact a convocat o noua AGEA pe 12(13).04.2014! In buna(si prea vechea)traditie, si aceasta CONVOCARE beneficiaza de o...E.R.A.T.A. In Romania ceva este sigur: daca este vorba despre convocatoare AGA IMPact sau despre CCR, sigur, sigur, sigur apare si E.R.A.T.A.! Pe de alta parte "maraie" si KPMG-ul! Pai vedeti ca tot ati gasit ceva? Ia mai cautati contractele de v/c FICTIVE cu care IMPact a obtinut "niste" succesuri prin Instante! Ia mai vedeti si TVA-ul redus de 5% practicat total in sfidarea Codului Fiscal. Eu va stau la dispozitie, stiti unde sa ma gasiti! In toata ecuatia nu KPMG-ul este problema! E clar ca acolo sunt profesionisti! Dar si la IMPact sunt adevarati " artisti" care stiu sa ascunda foarte bine anumite aspecte. De aceea tot insist eu cu KPM-ul! Ca i-as putea ajuta sa gaseasca REPEDE problemele pe care le tot repet! Pentru ca la Oradea este implicata si Primaria in afacerea contractelor fictive si a TVA-ului de 5%, sigur, sigur, sigur, pe langa sesizarea pe care am transmis-o deja Serviciul de Investigare a Fraudelor, urmeaza si DNA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb