CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 FEBRUARIE - 12 MARTIE 2014 "UAMT" Oradea, cea mai mare creştere de pe piaţă

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 martie 2014

"UAMT" Oradea, cea mai mare creştere de pe piaţă

Brokerii pun aprecierea UAM pe seama ameliorării indicatorilor financiari

"Teraplast", avans de 3,90%

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: "Evoluţia pozitivă a cotaţiei TRP - susţinută şi de cumpărările derulate de Dorel Goia"

Titlurile companiei "UAMT" Oradea (simbol UAM) ar fi adus investitorilor un profit de 4,49%, raportat la moneda euro, în perioada 12 februarie - 12 martie 2014.

Compania producătoare de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 126,2 milioane lei, în creştere faţă de anul precedent, atunci când cifra de afaceri a fost de 99,8 milioane lei, conform unui raport oferit Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

UAMT a obţinut în anul 2012 un profit net de 3 milioane de lei, iar în 2013 a reuşit să îşi tripleze profitul, atingând pragul de 9,4 milioane lei.

De asemenea, şi numărul angajaţilor a crescut, de la 464 în 2012, la 504 în 2013, conform aceluiaşi raport.

Andrei Rădulescu, senior analyst la "SSIF Broker", ne-a spus: "În 2013, titlurile UAM au consemnat o evoluţie pozitivă la Bursa de Valori Bucureşti(BVB). Compania a crescut cu 101% pe parcursul anului trecut, până la 0,8905 lei. Această evoluţie a fost determinată de aspecte fundamentale, precum ameliorarea indicatorilor financiari ai societăţii. Anul trecut, cifra de afaceri s-a majorat cu 26%, în timp ce profitul net s-a apreciat cu 206%".

Analistul financiar este de părere că dinamica titlurilor UAM din ultimele săptămâni a fost susţinută de comunicarea datelor preliminare pe 2013, la jumătatea lunii februarie.

"În acest moment, cu datele din 2013, compania se menţine subevaluată, cel puţin din perspectiva analizei comparative. La preţul de 0,984 lei/titlu UAMT prezintă un PER (n.r. price earning ratio - numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) de 4,1, un P/BV (preţ pe valoarea contabilă) de 0,5 şi un P/Sales (preţ pe vânzări) de 0,3", a mai spus domnia sa, concluzionând: "Sunt semnale în direcţia relansării graduale a pieţei auto din Europa, ceea ce exprimă premise favorabile pentru dinamica rezultatelor companiei pe termen mediu".

"Transgaz" (TGN) a urmat acţiunile UAM, înregistrând un avans de 4,17%, raportat la moneda europeană, în perioada 12 februarie - 12 martie.

Tot în aceeaşi perioadă, titlurile "Teraplast" (TRP) au urcat cu 3,90%,raportat la moneda euro.

Compania bistriţeană a reuşit în 2013, ca, după trei ani de pierderi, să treacă pe profit (+3,4 milioane lei), se arată într-un comunicat publicat pe site-ul companiei.

În schimb, conform aceluiaşi raport, cifra de afaceri a scăzut cu 5,4%, de la 239.545 lei în 2012, la 226.613 lei, în 2013.

Traian Simion, director general "Teraplast", a declarat, într-un comunicat: "În 2013 am reuşit un lucru foarte important şi anume readucerea companiei pe profit, după trei ani de pierderi. Acest fapt este cu atât mai important, cu cât a fost realizat într-un context de piaţă în continuare dificil".

Principalii acţionari ai companiei, la 31 decembrie 2013, sunt Dorel Goia (35,33%), SIF Banat-Crişana (11,34%), persoane juridice (33,32%) şi persoane fizice (19,99%).

Andrei Rădulescu, senior analyst "SSIF Broker", ne-a spus: "Anul precedent, titlurile TRP au consemnat un declin de 23% la BVB, evoluţie determinată de persistenţa unui climat dificil în sectorul de construcţii. De la începutul anului curent, acţiunile au crescut cu 13,4%, evoluţie determinată de semnalele de inflexiune a rezultatelor financiare".

Domnia sa consideră că evoluţia pozitivă a cotaţiei TRP din ultimele săptămâni a fost susţinută şi de cumpărările de acţiuni derulate de Dorel Goia, respectiv majorarea participaţiei cu 0,1 puncte procentuale, de la începutul lunii martie până în prezent.

"În ceea ce priveşte evaluarea comparativă, la cotaţia de 0,18 lei, titlurile TRP se tranzacţionează la un PER de 15, supraevaluată din această perspectivă. Pe de altă parte, valorile reduse ale P/BV (0,5) şi P/Sales (0,2) exprimă potenţial de apreciere", a încheiat analistul financiar.

Indicii bursieri îşi continuă declinul, în frunte cu BET-FI

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 1,83%, raportat la euro, în timp ce BET-XT, indicele primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 3,19%, raportat la moneda europeană.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 7,66%.

În cazul BET-FI, toate companiile au avut scăderi în perioada analizată, Fondul Proprietatea (FP) fiind societatea care a înregistrat cea mai mică depreciere (-3,33%).

Creşteri reduse pentru fondurile de investiţii

Creşterile fondurilor de investiţii în periada analizată nu au fost impresionante. You Invest Active RON (fostul Erste Absolut Return 25 RON) a înregistrat un avans de 0,86%, raportat la moneda europeană, fiind urmat de BRD Euro Fond cu un plus de 0,23% şi de OTP Euro Fond (+0,22%).

Depozitele în lei deschise la bănci nu au oferit randamente pozitive pentru investitori în perioada analizată. Cea mai mică pierdere ar fi fost înregistrată în cazul depozitelor la MKB Nexte Bank (-0,39%).

În schimb, depozitele în euro ar fi fost profitabile pentru investitori la "Marfin Bank" care a oferit un câştig de 0,21%.

În intervalul 12 februarie - 12 martie 2014, aurul a înregistrat un avans de 3,67%, raportat la moneda europeană, în timp ce leul s-a depreciat cu 0,72% faţă de euro, paritatea euro/ron ajungând la 4,5102.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb