CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 22 AUGUST Rezultatele pozitive duc Nuclearelectrica pe primul loc în topul randamentelor din BET

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 august 2019

Rezultatele pozitive duc Nuclearelectrica pe primul loc în topul randamentelor din BET

De la începutul anului şi până în data de 22 august, emitentul a oferit cel mai bun randament al cotaţiei din cadrul tuturor componentelor BET, având o creştere de 44,15%

Marcând o creştere a cotaţiei de 2,75%, în raport cu moneda euro, în intervalul 14 - 22 august, titlurile producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN) reprezintă acţiunile care au oferit cel mai bun randament din cadrul indicelui BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a consemnat o creştere modestă de 0,65%, în perioada menţionată, interval în care au fost raportate rezultate financiare pozitive de către principalele companii de la BVB.

Miercuri, 14 august, înaintea startului şedinţei de tranzacţionare, compania şi-a publicat rezultatele pentru primul semestru al acestui an, operatorul centralei de la Cernavodă obţinând, după primele şase luni ale anului curent, un profit net de 290,66 milioane de lei, cu 59,4% mai mare faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă din 2018, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 20,1%, până la 1,208 miliarde de lei.

Piaţa a reacţionat şi în aceeaşi zi cotaţia SNN a deschis şedinţa cu gap şi a încheiat ziua în creştere cu 1,88% faţă de şedinţa anterioară, la preţul de 11,92 lei/titlu, pe fondul unui volum de 168.476 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de 46.016 de unităţi.

De menţionat şi faptul că preţul titlului emitentului s-a tranzacţionat în creştere şi premergător publicării rezultatelor, aşteptările fiind o continuare a dinamicii pozitive din primele trei luni.

"Evoluţia veniturilor a fost determinată de creşterea cu 22,1% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în primul semestrul al anului 2019, faţă de preţul mediu ponderat din primul semestru al anului anterior, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019 similare cu cantitatea totală vândută în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018 (scădere cu doar 1%)", se arată în raportul Nuclearelectrica.

În restul celor patru zile bursiere cuprinse în intervalul extins 14 - 22 august (în data de 15 august investitorii au beneficiat de vacanţa de Sf. Maria), preţul acţiunii producătorului de energie a oscilat între o depreciere de 1,01%, apărută în şedinţa din 16 august, pe fondul unui rulaj de 95.816 de acţiuni, şi o apreciere de 1,67%, consemnată în data de 21 august, în contextul unei lichidităţi de 152.754 de titluri.

După corecţia ex-dividend din începutul lunii iunie, interesul investitorilor pentru acţiunile SNN a înregistrat o uşoară moderare, precum şi avansul cotaţiei, având în vedere că lichiditatea s-a redus faţă de rulajele premergătoare datei ex-dividend. Tendinţa ascendentă a SNN a fost acum impulsionată de rezultatele financiare pozitive, în condiţiile în care tendinţa crescătoare generală a indicelui BET din acest an s-a păstrat intactă în preajma maximelor multianuale în perioada turbulentă care a caracterizat pieţele externe în ultimele săptămâni.

De la începutul anului şi până în data de 22 august, emitentul a înregistrat cel mai bun randament al cotaţiei din cadrul tuturor componentelor BET, având o creştere de 44,15%, în raport cu moneda euro, fără a fi inclus randamentul dividendelor acordate de compania de stat în acest an, la mare distanţă de locul doi, ocupat de OMV Petrom (SNP). Cotaţia emitentului se tranzacţionează astfel la maximele post-listare, în ciuda riscului de reglementare care încă nu a afectat rezultatele companiei.

Însă, începând de anul viitor, în contextul plafonării preţurilor la energia electrică prin OUG 114/2018, compania va fi nevoită să vândă cel puţin 65% din producţie în regim reglementat.

Compania are o valoare de piaţă la BVB de circa 3,72 miliarde de lei.

Indicele BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere de 0,57%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a raportat un avans de doar 0,1%, în perioada 14 - 22 august.

Din cadrul indicelui extins, tot SNN reprezintă cele mai rentabile titluri din perioada analizată, iar din coşul de acţiuni al SIF-urilor şi FP, acţiunile SIF Muntenia (SIF4), ce au avut un avans de 2,35%, în raport cu moneda euro, au înregistrat cea mai bună evoluţie în intervalul 14 - 22 august.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul menţionat, s-au clasat acţiunile Socep (SOCP), care au săltat cu 7,92%, în raport cu moneda euro.

Celelalte două trepte ale acestui podium sunt ocupate de titlurile Patria Bank (PBK), care au marcat o creştere de 4,62%, şi de acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), care au urcat cu 2,81%, în raport cu moneda unică europeană.

Primul loc al clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 14 - 21 august, se află titlurile BT Index Austria ATX, cu o creştere de 2,95%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul OTP Real Estate & Construction, al cărui avans a fost de 1,68%.

Poziţia a treia a topului fondurilor de investiţii este ocupată de titlurile OTP Global Mix, ale cărui unităţi au urcat cu 1,29%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,61%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,09%, în intervalul 14 - 22 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 1,75%, în perioada 14 - 22 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu circa 1,5%, în revenire deasupra nivelului de 10.000 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 182,46 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb