Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) s-au apreciat cu 4,17%, raportat la euro, în perioada 16-23 august, reprezentând cel mai bun randament din cadrul indicelui extins BET-XT.
Recent, banca a publicat proiectului de fuziune prin absorbţie cu Patria Bank, potrivit căruia capitalul social al Băncii Carpatica se va majora cu 297,29 milioane de lei. În consecinţă, capitalul social al Băncii Carpatica ulterior implementării fuziunii va fi de 376.239.921,3 lei, reprezentat de 3762.399.213 acţiuni fiecare având o valoare nominală de 0,1 RON/acţiune, conform proiectului.
O acţiune a Patria Bank va fi schimbată cu 3,0566 acţiuni ale Băncii Carpatica.
La data Proiectului de Fuziune, Patria Bank deţine 64,1627% din capitalul social al Băncii Carpatica şi 78,7447% din drepturile de vot conferite de acţiunile emise de Banca Carpatica.
În urma aprobării Fuziunii de către BNR şi a înregistrării Fuziunii la ONRC, Patria Bank va fi dizolvată fără lichidare.
Banca Carpatica şi, respectiv, Patria Bank vor acorda acţionarilor fiecărei Societăţi care nu au votat în favoarea Fuziunii, la cerere, şi în condiţiile stabilite de către fiecare Societate, dreptul de a se retrage din Banca Carpatica sau din Patria Bank, după caz, şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către Societăţi, conform proiectului.
Ca efect al fuziunii, Banca Carpatica va fi deţinută de EEAF Financial Services, în proporţie de 78%, iar Ilie Carabulea va avea 10,8%.
La finalul lunii ianuarie, Ilie Carabulea a renunţat la controlul băncii, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (actualmente, Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV.
Ulterior, Nextebank şi-a sporit deţinerea la 54,79% din BCC, prin participarea, prin plasament privat, la majorarea de capital a băncii.
Cele mai bune plasamente, în intervalul analizat, au fost reprezentate de acţiuni cu o lichiditate mai redusă. Astfel, titlurile "Mecanică Fină" (MECE) s-au apreciat cu 23,73%, raportat la euro, fiind urmate de "Ves" (VESY), cu o apreciere de 10,39%, şi Teraplast (TRP), cu un plus de 5,71%.
Recent, conducerea "Teraplast" a anunţat că a depus un proiect de investiţii în valoare de 65,63 milioane lei în vederea obţinerii unui ajutor de stat.
Proiectul de investiţie vizează înfiinţarea unei noi unităţi de producţie în actuala locaţie, în judeţul Bistriţa-Năsăud, Parc Industrial Teraplast, DN15A, km 45+500.
Proiectul presupune achiziţia de utilaje noi, inclusiv construirea clădirilor aferente.
Dorel Goia deţine 46,77% din acţiunile TRP, în timp ce fondul KJK Fund II are o participaţie de 10,03%, conform datelor de la BVB.
Evoluţiile au avut loc pe fondul unei volatilităţi reduse a indicilor.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, a crescut cu 0,43%, cea mai mare apreciere din cadrul indicelui aparţinând Electrica (+2,26%).
Indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 0,39%, raportat la euro, în timp ce BET-FI, indicele SIF-urilor plus FP, a scăzut cu 0,22%, tras în sus de acţiunile SIF3 Oltenia (+3,13%).
Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile Certinvest Tezaur s-au apreciat cu 5,08%, fiind urmate de Certinvest BET Index, cu +2,9%, şi Certinvest Obligaţiuni, cu +2,28%.
Cotaţia aurului a scăzut cu 1,33%, în timp ce moneda naţională a scăzut cu 0,01% faţă de euro, în perioada analizată.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.