CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 SEPTEMBRIE Sphera Franchise Group urcă pe podiumul randamentelor

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 septembrie 2019

Sphera Franchise Group urcă pe podiumul randamentelor

Cu o apreciere de 5,99%, în intervalul 16 - 23 septembrie, în raport cu moneda euro, titlurile operatorului de fast-food-uri Sphera Franchise Group (SFG) se clasează pe poziţia a treia în clasamentul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

În cele şase şedinţe din intervalul 16 - 23 septembrie, preţul titlului SFG a fluctuat între o creştere de 4,04%, avută în data de 18 septembrie, pe fondul unui rulaj de 106.801 de unităţi, cel mai mare din luna aceasta şi peste media ultimei luni de tranzacţionare situată la 19.321 de titluri, şi o scădere de 2,8%, suferită în 23 septembrie, pe un rulaj de 9.023 de acţiuni.

Preţul atins la închiderea şedinţei din 20 septembrie, de 21,4 lei/titlu, după o creştere de 2,88%, reprezintă cel mai ridicat nivel al cotaţiei SFG din ultimele 10 luni.

Evoluţia nu are la bază factori fundamentali clari, cel mai probabil element care a contribuit la parcursul pozitiv din ultima săptămână fiind achiziţiile unor investitori instituţionali, în contextul unui volum tranzacţionat în data de 18 septembrie de peste cinci ori mai ridicat decât media rulajelor din ultimele 20 de zile bursiere. Un factor pozitiv a fost anunţul din ziua respectivă că societatea ce operează peste 130 de fast-food-uri în ţara noastră şi-a deschis cel de-al doilea restaurant KFC în oraşul italian Genova. În prezent, SFG operează 15 restaurante KFC în Italia, toate deschise pe parcursul ultimilor doi ani.

Noul restaurant KFC din Genova a fost deschis în staţia de tren Brignole, în cadrul unui parteneriat semnat în mai 2018 cu Grandi Stazioni Retail, companie ce administrează 14 din cele mai mari staţii de tren din Italia.

În primele şase luni din acest an, Sphera Franchise Group, care deţine lanţurile KFC, Pizza Hut şi TacoBell, a raportat vânzări consolidate în valoare de 445,56 milioane de lei pentru primele şase luni din acest an, reprezentând o creştere de 27,3% faţă de vânzările din restaurante ale aceleiaşi perioade a anului anterior, ce s-au cifrat la 350 milioane de lei. Totuşi, profitul net s-a redus cu 28,3%, de la 18,87 milioane de lei, la 13,52 milioane de lei, la finele primelor şase luni din acest an.

Din perspectivă tehnică, preţul acţiunii SFG se situează pe o tendinţă ascendentă pe graficul zilnic pe termen scurt şi mediu, cotaţia emitentului tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20 şi 50 de zile, relevante pentru aceste orizonturi de timp. Însă, pe termen lung, cotaţia SFG se găseşte sub media mobilă simplă de 200 de zile, situată totuşi la preţul de 21,7 lei/titlu.

La data de 30 iunie 2019, Tatika Investments (Cipru) avea 27,33% din acţiunile SFG, MBL Computers (România) - 21,43%, Wellkept Group (România) - 16,34%, iar Anasa Properties (România) - 10,99%. Totodată, în primăvară, fondurile de pensii din grupul NN Group au anunţat că au ajuns la o deţinere de 5,07% din capitalul social al Sphera.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB se ridică la puţin peste 807 milioa-ne de lei.

Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în perioada 16 - 23 septembrie, s-au clasat titlurile Turbomecanica (TBM), care au înregistrat o creştere de 8,12%, în raport cu moneda unică europeană, iar cea de-a doua treaptă a acestui podium este ocupată de acţiunile IAR Braşov (IARV), cu un avans al cotaţiei de 7,23%.

Toţi cei trei indici analizaţi au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, în perioa-da menţionată, cea mai accentuată fiind a indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a consemnat o creştere de 3,13%, în raport cu moneda unică europeană.

Preţul acţiunii SIF Muntenia (SIF4) a crescut cu 5,6%, în perioada analizată, cotaţia SIF4 având cel mai bun parcurs din componentele acestui coş de acţiuni, în perioada menţionată.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o apreciere de 2,4%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele extins BET­XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre de capital, a marcat un avans de 2,46%.

Cea mai bună evoluţie din cadrul ambilor indici a fost avută de acţiunile SFG.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 13 - 20 septembrie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 4,76%.

Unităţile fondului FDI Piscator Equity Plus au avut un plus de 3,1%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Active Dinamic, care au avut un randament de 2,94%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,73%, în perioada 16 - 23 septembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a pierdut 0,32%, în acelaşi interval de raportare.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,29%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 5,86%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 2%, în jurul nivelului de 9.730 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 175,18 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb