Acţiunile "Erste Bank" (EBS) au preluat conducerea în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti, după o apreciere cu 5,2%, raportată la euro, în perioada 17-24 aprilie.
Grupul Erste, acţionarul majoritar al BCR, a raportat pentru anul trecut o pierdere netă de 1,44 miliarde de euro, pe fondul dificultăţilor întâmpinate pe pieţele din România şi Ungaria, potrivit raportului publicat de bancă.
Titlurile EBS au fost urmate, în topul creşterilor de acţiunile "Mecanica Ceahlău" (MECF), cu o apreciere de 4,51%, şi "Aerostar" Bacău (ARS), cu un plus de 3,93%.
Acţionarii Mecanica Ceahlău au aprobat, recent, repartizarea unui dividend brut de 0,006 lei/unitate, adică a sumei de 1,43 milioane de lei, din profitul pe anul trecut.
Compania a înregistrat în 2014 un profit de 4,4 milioane lei, faţă de 700.000 lei la sfârşitul anului 2013, în timp ce cifra de afaceri a companiei s-a menţinut la nivelul de aproximativ 24 milioane lei - în linie cu bugetul stabilit pentru 2014.
În prezent, Mecanica Ceahlău se află în portofoliul SIF Moldova, care deţine un pachet de 55,1% din titlurile MECF. Totodată, Romanian Investment Fund are o participaţie de 27,34%.
Indicii bursieri BET (al celor mai lichide zece companii listate) şi BET-FI (al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea) au înregistrat creşteri uşoare, în timp ce indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,03%.
În cadrul acestor indici, cel mai bine au evoluat acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 3,8%, în săptămâna 17-24 aprilie, în condiţiile în care listarea secundară la Bursa din Londra este programată pentru 29 aprilie.
FP se va cota la London Stock Exchange prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR-uri), după ce regulamentul pentru titluri de interes, instrumente pe care intenţiona să le folosească, nu a fost aprobată la timp.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai mult s-au apreciat titlurile "Certinvest Short Fund" (+2,45), fiind urmate de Active Dinamic (+1,82%) şi BT Index Romania ROTX (+1,52%).
"Certinvest Short Fund" mizează pe deprecierea indicilor bursieri externi, înregistrând creşteri atunci când indicii scad.
Pe piaţa bancară, cel mai bun depozit în euro ar fi adus un plus de 0,03%, la Millennium Bank (preluată de OTP Bank), aceeaşi bancă oferind un randament de -0,01%, la depunerile în lei, în timp ce laul a avut o depreciere de 0,06% faţă de euro.
Cotaţia aurului s-a menţinut în teritoriu negativ, înregistrând un minus de 1,47% faţă de euro, la cursul BNR.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.