CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 - 25 SEPTEMBRIE  Romgaz - printre performerii de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 septembrie 2019

Romgaz - printre performerii de la BVB

Acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 4,57%, în raport cu moneda euro, în intervalul 18 - 25 septembrie, situându--se astfel pe cea de-a treia poziţie în clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Evoluţia titlurilor producătorului de gaze naturale apare în condiţiile în care, întreaga piaţă de la Bucureşti s-a aflat, în ultima perioadă, sub spectrul deciziei agenţiei de rating FTSE Russell, privind o posibilă promovare a pieţei noastre de capital din categoria celor de frontieră în categoria pieţelor emergente, eveniment cu implicaţii potenţiale benefice asupra lichidităţii cât şi a cotaţiilor principalelor acţiuni de la BVB.

Pentru perioada menţionată, cotaţia SNG a oscilat între o stagnare, apărută în şedinţa din data de 23 septembrie, pe fondul unui volum de 103.907 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anteriore, de circa 88.500 de titluri şi un avans de 2,26%, înregistrat în şedinţa din 20 septembrie, în condiţiile în care au fost trans-ferate 202.048 de acţiuni.

Ieri, acţionarii SNG au aprobat achiziţionarea unui pachet de 20% din acţiunile companiei elene Gastrade, ce dezvoltă un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) lângă Alexandroupolis, oraş la Marea Egee.

Conform declaraţiilor din luna august a directorului general al Romgaz Adrian Volintiru, investiţia iniţială în pachetul de acţiuni al Gastrade este posibil să fie de 12,5 milioane de euro.

În plus, investiţiile pe care producătorul de gaze trebuie să le realizeze pentru următorii doi ani, cât urmează să dureze execuţia proiectului, sunt de încă 12,5 milioane de euro.

În data de 25 septembrie, preţul acţiunii SNG s-a apreciat cu 0,14%, până la 36,35 lei.

După primele şase luni, Romgaz a obţinut un profit net de 975,9 milioane de lei, în creştere cu 24,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 16,18%, faţă de primul semestru 2018.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din Romgaz, companie a cărei valoare de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 14,01 miliarde de lei.

Topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Ves Sighişoara (VESY), a căror cotaţie a urcat cu 6,21%, în intervalul 18 - 25 septembrie, poziţia a doua a acestui clasament fiind ocupată de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), a căror cotaţie s-a apreciat cu 5,6%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,85%, în intervalul 18 - 25 septembrie, în timp ce indicele BET--XT, ce include cele mai tranzacţionate titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,73%, pentru aceeaşi perioadă de timp.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună performanţă a fost bifată de titlurile SFG.

Ponderea titlurilor operatorului de lanţuri de alimentaţie publică în indicele BET este de 0,63%, iar în indicele BET-XT este de 0,62%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,37%, în perioada 18 - 25 septembrie.

Din cadrul său, cel mai bun comportament l-au avut acţiunile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,61%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Ponderea titlurilor SIF4 în indicele financiar este de 8,02%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, din intervalul 17 - 24 septembrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 2,11%.

Unităţile fondului Certinvest BET Index au avut un plus de 2,01%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au avut un randament de 1,97%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 2,31%, în perioda 18 - 25 septembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,18%, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,15%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 16,35%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.450 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 152,31 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb