CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 IULIE - 21 AUGUST "Transelectrica", cel mai mare randament din BET

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 august 2014

"Transelectrica", cel mai mare randament din BET

Acţiunile "Transelectrica" (TEL) au înregistrat o apreciere de 9,83%, în perioada 21 iulie - 21 august, raportată la moneda euro reprezentând cel mai bun randament din indicele BET, care s-a apreciat cu 4%.

Transelectrica a înregistrat, în primul semestru, un profit net de 226,2 milioane lei (50,91 milioane euro), de 2,2 ori mai mare decât cel din S1 2013 (102,74 milioane lei).

Statul deţine 58,6% din titlurile Transelectrica, restul aparţinând altor acţionari, după ce Fondul Proprietatea a renunţat, în luna iulie, la pachetul de 13,5%.

Într-un interviu acordat ziarului BURSA, săptămâna trecută, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a explicat că a renunţat la pachetul TEL din cauză că pierduse drepturile de vot.

Greg Konieczny a spus: "Trebuie să ţinem cont că, şi la Transelectrica, şi la Transgaz, din cauza licenţierii ca operatori independeţi de transport, ne-am pierdut drepturile de vot (n.r. o directivă europeană stabileşte că nu poţi fi, în acelaşi timp, acţionar la companii de transport şi la companii producătoare şi furnizoare de energie). Nu mai puteam influenţa ce se întâmplă cu compania. Acesta a fost principalul motiv pentru care am vândut participaţia la Transelectrica. Performanţa acţiunilor Transelectrica ne-a surprins chiar şi pe noi, cât de repede bonusurile în acţiuni s-au reflectat în operaţiunile companiei şi au fost recunoscute de piaţă. Toţi acţionarii Transelectrica au beneficiat din acest lucru, au primit dividende, iar cotaţia este mult mai ridicată. Totuşi, fără drepturile de vot, era foarte greu pentru noi să justificăm deţinerea la această companie. Nu prea multă lume realizează că am pierdut drepturile de vot, dar se găseşte în documente".

Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins recent prospectul de majorare a capitalului social al transportatorului de energie electrică "Transelectrica" (simbol TEL), spunând că este necesară reluarea procedurilor privind majorarea cu valoarea terenurilor pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate şi cu acordarea dreptului de preferinţă celorlalţi acţionari ai companiei, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu asigurarea unui tratament egal tuturor acţionarilor, în ceea ce priveşte preţul de emisiune al noilor acţiuni emise.

Pe prima poziţie în topul celor mai mai randamente de la Bursă s-a clasat "Amonil" Slobozia (AMO), ale cărei acţiuni au urcat cu 57,55%, în perioada analizată. Acestea au fost urmate de titlurile "MJ Maillis" (+51,66%) şi Siretul (+45,27%).

În perioada 21 iulie - 21 august 2014, indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi listate la BVB, inclusiv SIF-urile, a urcat cu 3,64%. BET-FI, care urmăreşte cele cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a fost pe plus, cu 2,14%. În indicele BET-FI, acţiunile care au performat cel mai bine au fost cele ale SIF Moldova, care au crescut cu 11,12%.

Veniturile din activitatea curentă a SIF Moldova s-au dublat, în primul semestru 2014, crescând cu 202,19%, comparativ cu cele din primul semestru al anului 2013. Ponderea principală în totalul veniturilor este deţinută de investiţiile financiare cedate, respectiv de 82,36%. Sumele obţinute în programul de dezinvestire au fost direcţionate pentru susţinerea programelor investiţionale.

SIF Moldova a obţinut, în primul semestru, 284,3 milioane de lei din vânzarea de acţiuni, faţă de 115 milioane în prima jumătate a anului trecut.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, în intervalul 21 iulie-21 august, BT Maxim s-a clasat pe prima poziţie, cu un plus de 4,44%, raportat la moneda euro, urmat fiind de "Certinvest BET-FI Index", cu o apreciere de 4,43%, şi "Erste Equity România", cu o creştere de 4,38%.

"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,19%), în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "Romanian Internaţional Fund" (1,07%).

În perioada analizată, cotaţia aurului a scăzut cu 0,59% faţă de euro, iar moneda naţională s-a apreciat cu 0,77% comparativ cu moneda europeană.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb