CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 AUGUST-1 SEPTEMBRIE BET-FI, singurul indice în creştere dintre cei analizaţi

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 septembrie 2017

BET-FI, singurul indice în creştere dintre cei analizaţi

"Prime Transaction": "SIF-urile se află pe o tendinţă generală pozitivă"

"Deprecierea acţiunilor bancare şi a SNP a dus mult în jos restul indicilor"

Marcând un avans de 0,51% în ultima săptămână (perioada 25 august-1 septembrie) în raport cu moneda europeană, indicele BET-FI, al celor cinci cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, reprezintă singurul coş de acţiuni dintre analizaţi care s-a apreciat în intervalul de timp menţionat.

Potrivit departamentului de analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction, această situaţie are la bază atât factori ce vizează componentele indicelui financiar, cât şi evoluţia nefavorabilă a unor emitenţi importanţi ai pieţei, ce fac parte din ceilalţi indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Analiştii ne-au transmis: "SIF-urile se află pe o tendinţă generală pozitivă, fiind a patra săptămână consecutivă în care indicele BET-FI a avut o evoluţie mai bună decât restul indicilor. Motivele sunt multiple, de la subevaluare până la evenimentele particulare fiecărei societăţi, cum ar fi oferta publică de răscumpărare de acţiuni de la SIF Banat-Crişana (SIF1). Pe de altă parte, în săptămâna recent încheiată a existat un motiv suplimentar pentru performanţa mai bună a indicelui BET-FI şi anume deprecierea mare a acţiunilor bancare BRD-Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV). Totodată şi coborârea titlurilor OMV Petrom (SNP) a fost semnificativă. Toate aceste scăderi au dus mult în jos restul indicilor".

În perioada 25 august-1 septembrie, acţiunile TLV au coborât cu 5,79%, în timp ce deprecierile pentru BRD şi SNP au fost de 5,74%, respectiv 4,57%, în raport cu moneda europeană.

Cea mai mare creştere din componenţa indicelui financiar a fost înregistrată, în intervalul menţionat, de titlurile SIF Moldova (SIF2), care s-au apreciat cu 3,58%, în raport cu moneda europeană.

Pe data de 1 septembrie, acţiunile SIF2 au coborât cu 1,79%, fiind transferate 124.474 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de aproape 318.000 de unităţi.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB s-a depreciat, în perioada 25 august-1 septembrie, cu 3,25%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul indicelui de referinţă al BVB, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în intervalul menţionat, de acţiunile companiei Conpet (COTE), care s-au apreciat cu 2,93%, în raport cu euro.

Pe data de 1 septembrie, titlurile COTE au urcat cu 0,2%, în contextul în care s-au transferat doar 768 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 2.950 de unităţi.

Trebuie precizat că ponderea acţiunilor COTE în principalul coş de acţiuni al pieţei locale este de doar 1,21%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 2,71%, în perioada 25 august-1 septembrie, raportat la moneda euro.

Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o, acţiunile SIF2.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în continuare, de acţiunile Aerostar (ARS) a căror apreciere, în intervaul 25 august-1 septembrie, a fost de 19,53%.

În ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, titlurile societăţii ce activează în industria aeronautică au urcat cu 1,14%, rulajul înregistrat fiind de 4.373 de acţiuni, cu mult sub media celor două zile anterioare, si inferior valorii medii zilnice din ultima lună, de aproximativ 12.000 de unităţi.

Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Electroputere (EPT), care au urcat cu 11,81%, iar poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Armătura (ARM), a căror apreciere a fost de 7,44%, în perioada menţionată.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 24-31 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscador, cu o apreciere de 2,87%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat Certinvest BET-FI Index, ce a înregistrat o creştere de 0,93%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 0,7%.

Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul de timp 25 august-1 seprembrie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,13%, în perioada menţionată.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,56%, iar cursul monedei naţionale în raport cu moneda europeană s-a depreciat cu 0,17%, în intervalul de timp precizat.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 12,71%, în perioada 25 august-1 septembrie.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.865 euro (aproximativ 17.758 lei, la cursul de schimb de luni, de 4,5945 lei, pentru un euro).

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 62,65 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb