CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 IULIE - 1 AUGUST Transelectrica - liderul creşterilor din BET

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 august 2018

Transelectrica - liderul creşterilor din BET

Cu un avans de 7,68%, în raport cu moneda euro, în intervalul 25 iulie - 1 august, acţiunile Transelectrica (TEL) reprezintă cele mai rentabile titluri din cadrul indicelui BET, referinţa pieţei noastre de capital, a cărui apreciere a fost de 0,79%, în perioada menţionată.

Pentru cele şase şedinţe de tranzacţionare incluse în intervalul 25 iulie - 1 august, cotaţia TEL a oscilat între o creştere de 4,18%, apărută pe data de 1 august, pe fondul unui volum de 26.987 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 7.350 de acţiuni şi un avans de 0,46%, consemnat pe 26 iulie, în contextul unui rulaj de 1.174 de titluri.

Echipa de la BT Capital Partners a evaluat, din punct de vedere tehnic, în raportul din data de 30 iulie, punctul în care se află cotaţia TEL.

Analiştii susţin: "Avem semne clare că preţul forţează ieşirea dincolo de confluenţa de rezistenţe (n.r. niveluri de preţ ce funcţionează ca potenţiale bariere în faţa creşterii cotaţiilor) Fibonacci (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţionea­ză ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă), de la 22 de lei/unitate, nivel pe care îl vedem, totodată, ca prag de confirmare a unei schimbări favorabile de direcţie".

În continuare, echipa de la BT Capital Partners a estimat: "Dacă piaţa validează acest preţ în şedinţele următoare şi arată suficientă forţă încât să susţină cotaţia TEL peste 22 de lei, atunci este posibil ca piaţa să încerce o evadare din canalul de trend descendent (ce durează deja de mai bine de un an) şi să se îndrepte, ulterior, către nivelurile Fibonacci de la 24,5 lei/titlu, respectiv 26,3 lei/titlu".

Miercuri, 1 august, preţul acţiunii transportatorului de energie electrică a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 23,7 lei/unitate, peste pragul indicat de analiştii de la BT Capital Partners, drept confirmare a schimbării de direcţie pentru cotaţia TEL.

În primul semestru al acestui an, compania a finalizat investiţii în valoare de 166 de milioane de lei, a informat emitentul piaţa printr-un comunicat remis bursei, pe data de 1 august.

Transportatorul de energie electrică a raportat, la finalul primelor trei luni din 2018, un profit net de 68,2 milioane lei, în scădere cu 3,84%, faţă de rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, când rezultatul net a fost de 71,06 milioane de lei.

În 2017, emitentul a raportat o pierdere contabilă de 47,94 milioane de lei, aceasta fiind generată, în principal, de o cheltuială stabilită în baza unei decizii de impunere a ANAF, în sumă de 99,89 milioane de lei.

Iniţial, Transelectrica raportase, pentru 2017, un profit net de 26 milioane lei, în scădere cu aproximativ 90,29% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2016, de 272 milioane lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,69% din titlurile operatorului de transport al energiei electrice.

Valoarea de piaţă a companiei este de circa 1,737 miliarde de lei.

Ponderea acţiunilor TEL în indicele BET este de numai 2,09%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei, a crescut cu 0,89%, în perioada 25 iulie - 1 august.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile OIL Terminal (OIL), a căror apreciere a fost de 10,77%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Pe data de 1 august, cotaţia emitentului a înregistrat o depreciere de 1,66%, pe fondul unui volum de 2.500 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 116.000 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o apreciere marginală, de 0,02%, în raport cu moneda euro, în intervalul 25 iulie - 1 august.

Cu o creştere de 2%, în raport cu moneda euro, titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada avută în vedere.

Miercuri, 1 august, preţul acţiunilor SIF1 a urcat cu 0,38%, pe fondul unui rulaj de 12.095 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 140.300 de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 25 iulie - 1 august, este condus de acţiunile Oltchim (OLT), cu un avans de 30,3%, în raport cu moneda euro.

Poziţia a doua a topului randamentelor bursei este ocupată de titlurile OIL, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Transelectrica (TEL), care au marcat o creştere de 7,68%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 24 - 31 iunie, este condus de titlurile FDI Omninvest, care au urcat cu 2,24%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Austria ATX, cu o creştere de 1,7%, în timp ce titlurile BRD Index, care s-au apreciat cu 1,28%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,54%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 25 iulie - 1 august, cu 0,06%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,1%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 6,33%, în intervalul 25 iulie - 1 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.650 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 131,78 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb