CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 MARTIE - 2 APRILIE Cu un salt de 3,81%, Teraplast devine cel mai rentabil emitent din BET-XT

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 aprilie 2018

Cu un salt de 3,81%, Teraplast devine cel mai rentabil emitent din BET-XT

Acţiunile procesatorului de PVC Teraplast Bistriţa (TRP) au avut parte de un avans de 3,81%, în raport cu moneda euro, în intervalul 26 martie - 2 aprilie, urcând, astfel, pe primul loc în topul aprecierilor din indicele BET-XT, în perioada avută în vedere.

Pe data de 26 martie, înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, conducerea societăţii convoca acţionarii, pentru data de 27 aprilie 2018, în vederea aprobării unui dividend de 0,0118 lei/titlu, din profitul anului trecut.

Raportat la preţul de închidere al acţiunii TRP de la bursă, din data de 23 martie, ziua anterioară anunţului propunerii, de 0,424 lei/unitate, randamentul brut al dividendului înaintat de companie este de 2,78%.

Practic, din profitul anului trecut, de circa 14,11 milioane de lei, propunerea conducerii vizează distribuirea către acţionari sub formă de dividend a circa 10,07 milioane de lei, 0,66 milioane de lei vor constitui rezerve legale, iar 3,38 milioane de lei reprezintă rezultatul reportat.

De asemenea, va fi supusă votului acţionarilor majorarea capitalului social cu suma de maxim 21,45 milioane de lei, până la valoarea maximă de 107,14 milioane de lei, în următoarele condiţii: acţiunile nou emise se vor distribui gratuit tuturor acţionarilor societăţii înscrişi în Registrul Acţionarilor la data de înregistrare ce va fi stabilită de către Consiliul de Administraţie; majorarea de capital se va realiza pentru susţinerea activităţii curente a societăţii; fiecărui acţionar înregistrat în Registrul Acţionarilor la data de înregistrare i se va aloca o acţiune gratuită la 4 acţiuni deţinute; majorarea capitalului social se va face prin încorporarea rezervelor constituite în anii anteriori.

În acea zi, cotaţia TRP urca cu 3,3%, până la 0,438 lei/titlu, pe fondul unui volum de 72.296 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 316.000 de titluri.

În şedinţa bursieră următoare, din data de 27 martie, preţul acţiunii societăţii îşi continua creşterea, apreciindu-se cu 5,02%, până la 0,46 de lei/titlu, în contextul unui rulaj de circa 308.000 de titluri.

Practic, în aceste două zile, cotaţia TRP a marcat cele mai mari creşteri, din perioada avută în vedere.

Pentru celelalte şedinţe de tranzacţionare incluse în intervalul 26 martie - 2 aprilie, preţul acţiunii societăţii a oscilat între o scădere de 3,49%, pe data de 29 martie, pe fondul unui volum de 158.901 de unităţi şi o creşetere de 1,81%, pe data de 2 aprilie, când au fost transferate doar 9.843 de titluri.

Din punct de vedere tehnic, în perioada avută în vedere, preţul acţiunii TRP a depăşit mediile mobile simple (media mobilă reprezintă un instrument folosit, preponderent, pentru identificarea tendinţei unui titlu financiar cotat) de 20 şi de 200 de zile, ceea ce semnifică înscrierea cotaţiei pe un trend ascendent pe termen scurt şi lung.

De asemenea, preţul acţiunii procesatorului de PVC se află pe o tendinţă ascendentă şi pe termen mediu, cotaţia TRPtranzacţionându-se peste media mobilă simplă de 50 de zile, ce defineşte acest orizont de timp.

Teraplast a încheiat anul 2017, la nivel consolidat, cu un profit operaţional preliminar de 23,65 de milioane de lei, circa jumătate din rezultatul operaţional raportat la finalul anului 2016, de 46,59 de milioane de lei, în contextul în care veniturile totale au urcat cu aproximativ 7%, de la 398,79 milioane de lei în 2016, la 426,56 de milioane de lei anul trecut.

Cel mai mare acţionar al Teraplast este Dorel Goia, cu o deţinere de 46,79%, în timp ce KJK FUND II SICAV-SIF are 10,04% din procesatorul de PVC.

Ponderea titlurilor TRP în indicele extins, a cărui cotaţie a crescut cu 0,36%, în intervalul de timp menţionat, este de doar 0,47%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 26 martie - 2 aprilie, cu 0,63%, în raport cu moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din cadrul celui mai important indice al pieţei a fost marcată, în intervalul menţionat, de acţiunile OMV Petrom (SNP), a căror apreciere a fost de 3%, în raport cu moneda euro.

Luni, 2 aprilie, preţul acţiunii companiei petroliere creştea cu 1,1%, pe fondul unui volum de circa 1,68 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 11,28 milioane de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,59%, în raport cu moneda euro, în intervalul 26 martie - 2 aprilie.

Din cadrul său, cel mai bun comportament a fost bifat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), cu un avans de 0,53%, în perioada avută în vedere.

Pe data de 2 aprilie, preţul acţiunii FP creştea cu 0,54%, pe fondul unui rulaj de 386.397 de unităţi, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de 7,03 milioane de titluri.

Topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus tot de acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), al căror randament, în intervalul avut în vedere, a fost de 8,64%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se situează titlurile Electroputere (EPT), cu un avans de 8%, podiumul fiind completat de acţiunile Romcarbon (ROCE), a căror creştere a fost de 6,98%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 - 30 martie, este condus de titlurile FDI Piscator Equity Plus, cu un randament de 2,3%.

Pe poziţia a doua a acestui top se află Raiffeisen Benefit, cu o creştere de 0,81%, podiumul fiind completat de titlurile ETF - BET Tradeville, cu o rentabilitate de 0,65%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,57%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,1%, în intervalul 26 martie - 2 aprilie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,14%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 12,26%, în intervalul 26 martie ­- 2 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 7.370 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 125,7 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb