CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 IULIE-3 AUGUST "MedLife"- creştere pe fondul unui interes scăzut din piaţă

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 august 2017

"MedLife"- creştere pe fondul unui interes scăzut din piaţă

"Turbomecanica" şi "IAR", cele mai rentabile acţiuni de la BVB

Cu o apreciere de 1,7% în ultima săptămână (perioada 27 iulie-3 august), titlurile prestatorului de servcii medicale MedLife (M) reprezintă acţiunile cu cea mai mare rentabilitate din cadrul indicelui BET, principalul coş de acţiuni al pieţei de capital românesc.

O analiză a evoluţiei acţiunilor companiei scoate în evidenţă faptul că, în perioada 27 iulie-3 august, creşterile de preţ au fost însoţite de volume modeste, în timp ce scăderile au avut loc pe fondul unor rulaje mari. Astfel, pe data de 27 iulie, cotaţia M a scăzut cu 1,08%, fiind transferate 114.503 acţiuni, de peste şase ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de 18.655 de titluri. Pe data de 2 august, când preţul acţiunii a coborât cu 1,6%, rulajul a fost de 41.883 de acţiuni, dublu faţă de media ultimei luni.

Spre deosebire, cea mai mare apreciere pe care au avut-o titlurile M în perioada considerată, de 1,92%, ce a fost consemnată în ultima zi a lunii iulie, a apărut pe fondul unui volum de doar 2.937 de unităţi. De altfel, toate creşterile de preţ înregistrate de acţiunile companiei în intervalul de timp 27 iulie-3 august au avut loc în contextul unui volum sub media ultimei luni.

Prin urmare, aprecierea de preţ a titlurilor companiei a apărut pe fondul unui interes relativ scăzut din partea participanţilor la piaţă.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia acţiunii se află în consolidare, începând cu jumătatea lunii mai, acţiunea tranzacţionându-se într-un canal lateral, ce este delimitat nivelul de suport (preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii acestuia) situat la 34,8 lei/acţiune şi zona de rezistenţă (preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) de 37,7-38 lei/titlu.

Ponderea acţiunilor prestatorului de servicii medicale în principalul indice al pieţei de capital românesc, BET, care a crescut cu 0,31% în perioada 27 iulie-3 august, este de 1,03%.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus de acţiunile producătorului de componente pentru industria aeronautică Turbomecanica (TBM), ce au urcat cu 38,3%, raportat la moneda euro, în perioada 27 iulie-3 august.

Pe locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor IAR (IARV), care au urcat cu 16,00%. Ca şi TBM, şi IAR operează în industria aeronautică, obiectul de activitate al companiei fiind repararea şi întreţinerea aeronavelor şi navelor spaţiale.

Potrivit raportului companiei de brokeraj PrimeTransaction, aceste aprecieri sunt determinate de anunţurile privind achiziţiile de echipamente militare ale Guvernului.

Poziţia a treia în topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB a fost ocupată de titlurile Petrolexportimport (PEI), a căror apreciere a fost de 13,08%, în perioada menţionată.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,13% în perioada 27 iulie-3 august, raportat la moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF Oltenia (SIF5), al căror preţ a crescut cu 1,41%, în intervalul de timp analizat.

Vineri, 4 august, societatea Turism Felix SA a raportat cumpărarea, cu o zi în urmă, a unui pachet de 175.089 acţiuni SIF5, la un preţ unitar de 1,7972 lei.

Pe data de 3 august, preţul titlurilor SIF5 a crescut cu 1,58%, fiind transferate 221.784 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 131.000 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,26%, în perioada 27 iulie-3 august, raportat la moneda euro.

Din cadrul indicelui extins, cea mai bună evoluţie este înregistrată, în continuare, de acţiunile TBM.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 26 iulie-2 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 4,07%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat Active Dinamic, ce a înregistrat o creştere de 1,04%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI iFond Acţiuni, care au urcat cu 0,95%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 27 iulie-3 august, a fost pentru cele în lei, de 0,09%, la Bancpost.

Depozitele în euro au avut un randament de 0,02%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,94%, iar cursul monedei naţionale în raport cu euro s-a apreciat cu 0,05%, în intervalul de timp menţionat.

Preţul criptomonedei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 2,67%, în perioada 27 iulie-3 august.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 18:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.460 de euro (aproximativ 11.226 lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,5634 lei, pentru un euro).

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de circa 40 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Din pacate , texte constatatoare de acest gen nu ajuta pe nimeni sa inteleaga ce se petrece pe bursa.

    As vrea ca autorii sa discute profesionist cu conducatorii emitentilor importanti sau cu evolutii 

    spectaculos-neprevaz ute si apoi sa ne imparta- 

    seasca opinia la care au ajuns . Sa indrazneasca 

    si sa-i contrazica pe atotputernicii cu care discuta,

    1. Aveti dreptate !

      Pai sigur ca am , dar randurile astea aici mor daca dl Iacomi nu i le transmite domnului Make !

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb