CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 APRILIE - 8 MAI Salt de 3,84% pentru acţiunile OMV Petrom

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 mai 2018

Salt de 3,84% pentru acţiunile OMV Petrom

Beneficiind de o creştere de 3,84%, în raport cu moneda euro, în intervalul 30 aprilie - 8 mai, titlurile OMV Petrom (SNP) urcă pe prima treaptă a rentabilităţilor din cadrul indicelui BET, în perioada avută în vedere.

Pentru intervalul de timp menţionat, cotaţia SNP a oscilat între o scădere de 1,3%, pe data de 30 aprilie, pe fondul unui volum de 2,63 milioane de acţiuni, sub media celor 20 zile anterioare, de circa 12,77 milioane de unităţi şi o creştere de 2,3%, pe data de 7 mai, când au fost transferate 29,95 milioane de titluri.

Evoluţia preţului acţiunii emitentului, în intervalul 30 aprilie - 8 mai, a fost în ton cu aprecierea cotaţiei barilului de petrol pe plan internaţional, cotaţia sortimentului West Texas Intermediate (WTI) cu termen de livrare în iunie urcând cu 2,4%, la New York Mercantile Exchange, în timp ce sortimentul Brent cu livrare în iulie, a crescut cu 1,1%, la ICE Futures Europe din Londra, în perioada avută în vedere.

Pusă într-un context mai amplu, creşterea preţului acţiunii SNP din perioada menţionată reprezintă o continuare a trendului ascendent pe care s-a înscris cotaţia societăţii petroliere în acest an. Practic, în 2018, preţul titlului emitentului la BVB a urcat cu aproape 25%, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET.

Potrivit analiştilor din piaţa de capital consultaţi în mod constant de Ziarul BURSA, aprecierea preţului barilului de petrol şi rezultatele financiare bune ale emitentului în anul 2017 reprezintă principalii factori care au stat la baza acestei evoluţii.

De la începutul anului, cotaţia sortimentului WTI a urcat cu peste 16%, depăşind, recent, pentru prima oară după noiembrie 2014, pragul de 70 de dolari/baril, în timp ce aprecierea sortimentului Brent a fost, în 2018, de aproape 14%.

În primul trimestru al acestui an, OMV Petrom SNP a înregistrat un profit net consolidat de 854 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a crescut cu 25%, până la 958 milioane de lei, potrivit raportului companiei.

Cea mai importantă contribuţie la rezultatele financiare din primul trimestru, de circa două treimi din total, a fost avută de segmentul Upstream (explorare şi producţie), care a beneficiat de preţuri realizate la ţiţei şi gaze naturale mai mari, care au contrabalansat declinul producţiei şi efectele negative generate de evoluţia cursurilor valutare, menţionează societatea.

În anul 2018, profitul net preliminar al OMV Petrom, la nivel de grup, a fost de 2,491 de miliarde de lei, în creştere cu 140% faţă de cel din 2016, de 1,043 miliarde de lei. În acest an, compania va distribui dividende acţionarilor de circa 1,1 miliarde de lei, ultima zi în care se pot achiziţiona titluri SNP pentru a beneficia de dividend fiind 23 mai 2018.

Grupul austriac OMV este principalul acţionar al companiei petroliere, cu o deţinere de 51%, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din SNP.

Ponderea titlurilor emitentului în principalul indice al pieţei, care a urcat cu 0,77%, în perioada avută în vedere, este de 16,6%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a urcat cu 0,37%, în raport cu moneda euro, în perioada 30 aprilie - 8 mai, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins fiind bifată de titlurile Alro Slatina (ALR), cu un avans de 3,96%.

Marţi, 8 mai, preţul acţiunii producătorului de aluminiu se aprecia cu 0,24%, pe fondul unui volum de 51.539 de unităţi, puţin peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 49.553 de acţiuni.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,35%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar a fost avută de acţiunile FP, care au urcat, în perioada avută în vedere, cu 0,83%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 8 mai, cotaţia FP s-a depreciat cu 1,56%, pe fondul unui rulaj de 1,53 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 4,56 de milioane de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Romcarbon (ROCE), cu un avans de 10,98%, în raport cu moneda euro.

Marţi, 8 mai, preţul acţiunii emitentului urca cu 5,21%, pe fondul unui volum de 1,78 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de aproape 0,68 de milioane de unităţi.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc titlurile Dafora (DAFR), al căror avans a fost de 4,52%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile ALR.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 aprilie - 7 mai, este condus de titlurile Active Dinamic, care au urcat cu 2,67%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află ETF-BET Tradeville, cu o creştere de 1,71%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX, care s-au apreciat cu 1,62%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a urcat cu 1,4%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 30 aprilie - 8 mai, cu 0,2%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,24%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 2,57%, în intervalul 30 aprilie - 8 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.030 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 154,6 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb