CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 MARTIE - 12 MARTIE BRD - Groupe Societe Generale, liderul creşterilor pieţei locale de acţiuni

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 martie 2018

BRD - Groupe Societe Generale, liderul creşterilor pieţei locale de acţiuni

Beneficiind de un avans de 5,57%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) urcă pe prima treaptă a aprecierilor titlurilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Vineri, 9 martie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, societatea anunţa convocarea acţionarilor pe 19 aprilie, pentru aprobarea repartizării profitului şi fixarea dividendului pe anul 2017, propunerea fiind de 1,64 lei/acţiune.

Astfel, suma totală înaintată de societatea bancară este de 1,14 miliarde de lei, reprezentând circa 83% din profitul înregistrat de BRD la nivel de bancă, în 2017, de 1,38 miliarde de lei.

Raportat la preţul de închidere din 9 martie, de 14,14 lei/titlu, randamentul dividendului este de peste 11%.

În ziua următoare de tranzacţionare, pe 12 martie, cotaţia BRD a deschis la preţul de 14,46 lei/titlu, cu un gap (interval de preţ în care nu au loc tranzacţii) de 0,26 de lei faţă de preţul maxim al cotaţiei din şedinţa anterioară, de 14,2 lei, sau 0,32 lei, faţă de cel de închidere.

Preţul acţiunii societăţii bancare ş­i-a continuat ascensiunea în acea zi, încheind sesiunea bursieră la 14,64 de lei/titlu, cu 3,54% faţă de cel din şedinţa anterioră, după ce a atins un maxim de 14,76 de lei/acţiune.

Rulajul acţiunii BRD din 12 martie a fost de 738.125 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 215.730 de unităţi.

În restul şedinţelor de tranzacţionare, din perioada 5 martie ­- 12 martie, cotaţia BRD a oscilat între o creştere de 1,29%, pe data de 8 martie, în contextul unui rulaj de 235.150 de titluri şi o scădere de 0,57%, pe fondul unui volum 212.506 de unităţi.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia BRD se află un trend ascendent pe toate cele trei orizonturi de timp semnificative, scurt, mediu şi lung, preţul acţiunilor tranzacţionându-se peste cele trei medii mobile simple (instrumente tehnice folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui titlu mobiliar), de 20,50 şi 200 de zile, ce definesc aceste termene.

Odată cu aprecierea preţului din 12 martie, cotaţia BRD a ajuns la cel mai ridicat nivel din anul 2011.

În raportul de analiză tehnică al Băncii Transilvania, publicat pe data de 12 martie, se notează: "Conform aşteptărilor noastre (n.r. din analiza anterioară, publicată pe 26 februarie), după un foarte scurt episod corectiv la nivelul rezistenţei (n.r. nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) minore de la 14 lei/acţiune, preţul titlului BRD şi-a reluat trendul de creştere şi a validat primul dintre obiectivele pe care le aveam în vedere, la 14,5 lei/unitate. Deşi piaţa pare să fi depăşit marginal preţul nostru ţintă, dată fiind multitudinea de proiecţii Fibonacci (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţioneză ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă) care se intersectează la acest nivel, nu excludem posibilitatea de a asista, acum, la o stagnare a preţurilor, dacă nu chiar la o uşoară corecţie".

Potrivit analiştilor, zona de preţ din preajma pragului de 14 lei reprezintă un potenţial suport important, iar noul preţ ţintă de urmărit pentru cotaţia BRD se găseşte la 15 lei, reprezentând un nivel Fibonacci semnificativ, fiind şi prag psihologic.

Pe data de 8 februarie, banca îşi publica rezultatele financiare preliminare pentru anul 2017, BRD obţinând, la nivel de grup, un profit net de 1.415 milioane de lei, în creştere cu 85,3% faţă de cel din anul trecut, datorat veniturilor solide din activitatea de bază şi costului de risc pozitiv, potrivit comunicatului societăţii.

Valoarea de piaţă a BRD - Groupe Societe Generale este de 10,2 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate pe site­-ul bursei.

Topul rentabilităţilor de la BVB este completat de acţiunile Electrica (EL), a căror apreciere a fost de 5,51%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 martie - 12 martie, podiumul fiind completat de titlurile Dafora (DAFR), cu un avans de 5,3%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece titluri ale bursei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 5 martie - 12 martie, cu 2,05%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s­-a apreciat cu 1,48%.

În cazul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile BRD.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,27%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 martie - 12 martie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror creştere a fost de 0,18%, în intervalul menţionat.

Pe data de 12 martie, cotaţia FP scădea cu 0,32%, pe fondul unui rulaj de doar 0,43 milioane de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 4,9 milioane de titluri.

Ponderea acţiunilor FP în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 30,8%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 2 martie - 9 martie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 2,42%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat OTP Expert, ce a înregistrat o apreciere de 1,99%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 1,88%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,65%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,04%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada 5 martie - 12 martie, în timp ce depozitele în lei nu ar fi adus un vreun câştig.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 20,27%, în intervalul 5 martie - 12 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.270 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 156,5 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb