BURSA Analytics

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 IULIE 2024 Raliu în trend descendent pentru acţiunile Fondul Proprietatea

A.I.
BURSA Analytics / 17 iulie

Raliu în trend descendent pentru acţiunile Fondul Proprietatea

Cotaţia FP a avut aproape douăzeci de şedinţe consecutive de scădere luna trecută, ce sugerează vânzări ale unor investitori instituţionali mari

Metropolitan Life şi fondul administrat de BCR Pensii au vândut acţiuni FP, în primele cinci luni ale anului

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au bifat o creştere de 4,52%, în raport cu moneda euro, în perioada 8 - 15 iulie, una dintre cele mai bune evoluţii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada de timp avută în vedere.

Este un raliu a trendinţei descendente pe care preţul acţiunii FP s-a înscris după depăşirea, la jumătatea lunii mai, a datei de înregistrare aferentă dividendului cu randament de circa 11%, ce a fost plătit în iunie. Luna trecută, preţul titlurilor FP a avut aproape douăzeci de şedinţe consecutive de scădere care, în lipsa unor ştiri care să indice modificări substanţiale ale fundamentelor fondului, arată lichidări de deţineri din partea unor investitori instituţionali mari, probabil fonduri de pensii. Configuraţia graficului sugerează oprirea vânzările de către instituţionali în data de 4 iulie, ceea ce combinat cu discount-ul de circa 40% la care ajunsese acţiunea FP faţă de Valoare Unitară a Activului Net, a făcut să se schimbe balanţa în favoarea cumpărătorilor, ilustrată prin creşterea preţului începând cu data de 5 iulie.

Importanţa Fondului Proprietatea la BVB s-a diminuat considerabil după vânzarea deţinerii la Hidroelectrica, iar de la începutul anului şi până în prezent preţul acţiunii are o scădere de circa 23%, ce include şi corecţia ex-dividend din luna mai.

La finele lunii mai, toate cele şapte fonduri de pensii Pilon II aveau acţiuni FP, controlând împreună 17,02% din emitent, faţă de 17,92% la sfârşitul anului trecut.

În primele cinci luni din 2024, fondul Metropolitan Life şi-a diminuat investiţia în FP de la 2,58% în decembrie anul trecut la 1,72% în mai, în vreme ce pachetul de acţiuni deţinut de fondul administrat de BCR Pensii s-a diminuat de la 1,36% din FP la 1,32%, conform datelor afişate de site-ul desprepensiiprivate.ro.

Cele mai importante deţineri ale Fondului Proprietatea sunt pachetul de 20% din Aeroporturi Bucureşti, care în ultimul raport al FP este evaluat la circa 923 milioane de lei, pachetul de 20% din Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu o evaluare de 349 milioane lei şi pachetul de 49% din Salrom, cu o evaluare de 319 milioane lei, potrivit calculelor noastre realizate pe baza informaţiilor din ultimul raport lunar al FP.

"Fondul este dependent de bunăvoinţa statului pentru a mai valorifica vreuna dintre participaţiile nelistate pe care le deţine", se arată într-un raport al casei de brokeraj Prime Transaction, publicat la începutul acestei luni.

Indici - apreciere de 2,89% pentru BET-FI

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,66%, în perioada 8 - 15 iulie. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 2,89%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,75%, în perioada menţionată.

Comcm - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB

Acţiunile Comcm Constanţa se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 8 - 15 iulie, cu o creştere de 32,2%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează titlurile Aages, cu o apreciere de 11,55%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Infinity Capital Investments, ce au urcat cu 7,81%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.

Fonduri de investiţii - randament de 2,99% pentru OTP Real Estate & Construction Clasa L

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 iulie, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa L, cu o apreciere de 2,99%. Titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa L s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 2,95%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET-FI Index,

care au urcat cu 2,46%.

Bitcoin a avut o creştere de 13,81%, în perioada 8 - 15 iulie, iar cotaţia aurului a urcat cu 1,03%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,11%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la cum arata lucrurile urmeaza lichidarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb