Pe fondul aprecierii, în ansamblu, a celor mai importante acţiuni listate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), titlurile BT Index Austria ATX, care afişează un randament de 2%, pentru intervalul 7 - 14 martie, s-au clasat pe prima poziţie în topul rentabilităţii fondurilor de investiţii, în perioada avută în vedere.
BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, denominat în euro, care investeşte în acţiuni listate pe piaţa de capital austriacă, minimum 85% din activele fondului urmărind să reproducă principalul indice al bursei din Viena, ATX (Austrian Traded Index), potrivit BT Asset Management, societatea care administrează fondul.
Diferenţa este reprezentată de plasamente în instrumente financiare cu venit fix, utilizate în vederea optimizării gradului de risc aferent investiţiilor în acţiunile cotate.
La data de 14 martie 2019, circa 89,67% din activele sale erau investite în acţiuni, 7,08% în depozite bancare, diferenţa fiind dată de disponibil la vedere.
Astfel, evoluţia fondului BT Index Austria ATX se datorează evoluţiei coşului de acţiuni ATX, care a marcat, în intervalul 7 - 14 martie, o apreciere de 2,27% (procentaj calculat pe baza valorilor de închidere).
Performanţa cotaţiei fondului de investiţii vine în contextul atât a unei evoluţii mai slabe a emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cât şi pe fondul sentimentului pozitiv care a cuprins bursele europene, acţiunile de pe continent atingând, vineri, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, în condiţiile în care, săptămâna trecută, Parlamentul Britanic a respins posibilitatea ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord, iar Banca Centrală Europeană a anunţat că va demara o nouă operaţiune ţintită de refinanţare pe termen lung (TLTRO).
Principala caracteristică a acestor finanţări o reprezintă obligaţia instituţiilor bancare care le primesc, de a acorda, la rândul lor, credite către sectorul real al economiei, respectiv companii nefinanciare şi gospodării.
Impulsul de creştere a continuat inclusiv în şedinţa din data de 15 martie, când volumele înregistrate de principalele burse europene a fost dublu, în comparaţie cu media ultimei luni de tranzacţionare astfel încât, în perioada 8 - 15 martie, ATX afişează o apreciere şi mai importantă, de 3,54%.
Totodată, în acest interval, indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 2,84%, în timp ce FTSE 100, indicele bursei de la Londra, s-a apreciat cu 1,74%, iar al bursei de la Frankfurt, DAX, a raportat un avans de 1,98%.
Pentru perioada 8 - 15 martie, cotaţia unora dintre cei mai importanţi emitenţi ce compun indicele austriac a înregistrat aprecieri consistente.
Practic, preţul acţiunilor Erste la Bursa din Viena, emitentul cu cea mai mare pondere în indicele austriac (20,34%) şi, implicit, în fondul BT Index Austria ATX, a urcat cu 7,18%, în perioada menţionată, în timp ce titlurile OMV, cea de-a doua companie ca reprezentativitate în ATX (16,73%), au crescut cu 2,11%, în acelaşi interval de raportare.
Pentru acelaşi interval, titlurile Voelstalpine, cea de-a treia companie ca importanţă din indicele austriac, s-a apreciat cu 1,03%, iar acţiunile Raiffeisen Bank International, al patrulea emitent ca reprezentativitate în ATX şi în BT Index Austria ATX, au urcat cu 8,05%.
Podiumul rentabilităţii fondurilor de investiţii este completat de titlurile OTP Real Estate & Construction, cu o creştere de 1,27%, pe poziţia a treia găsindu-se unităţile de fond ale YOU Invest Active EUR, care s-au apreciat cu 0,56%.
La BVB, principalii indici bursieri nu au consemnat aprecieri sau scăderi importante ale cotaţiilor, în intervalul 8 - 15 martie.
Cotaţia indicelui BET, referinţa pieţei noastre de capital, a suferit o depreciere de 0,11%, în timp ce indicele extins BET-XT a marcat o retragere similară, de 0,1%.
Cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, în perioada 8 - 15 martie, a fost avută de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 3,14%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a înregistrat o creştere marginală de 0,02%, acţiunile SIF Muntenia (SIF4), ce au marcat un avans de 2,62%, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din indicele societăţilor de investiţii.
Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 8 - 15 martie, este condus de acţiunile Erste Group Bank (EBS), cu un avans de 5,66%, în raport cu moneda euro.
Poziţia a doua a topului randamentelor bursei noastre este ocupată de titlurile Patria Bank (PBK), care au înregistrat o creştere de 4,94%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au marcat o apreciere de 3,4%.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,19%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,33%, în intervalul 8 - 15 martie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,31%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 0,59%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.965 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 70,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.