Cel mai mare producător de turbine eoliene din lume îşi ia la revedere de la industria petrolieră

Cristina Radu
Companii / 29 august 2017

Cel mai mare producător de turbine eoliene din lume îşi ia la revedere de la industria petrolieră

Danemarca îşi vinde ultima companie petrolieră fără nicio împotrivire, acesta fiind un alt semn că epoca petrolieră se apropie de sfârşit, potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg.

După ce a fost considerat un activ strategic, la fel ca şi transportatorii naţionali sau şantierele navale, divizia de petrol şi gaze a lui A. Moller-Maersk A / S este acum cumpărată de gigantul francez Total SA. Acordul de 7.45 miliarde de dolari este aşteptat să fie finalizat până în 2018, după ce primirea aprobării de reglementare.

Venind la trei luni de la vânzarea producţiei de petrol şi gaze a firmei Dong Energy în Marea Neagră către firma germană Ineos AG, mutarea lui Maersk pentru a-şi putea descărca divizia de petrol a fost salutată de guvern şi de sindicate. Inclusiv Partidul Popular Naţionalist Danez, care sprijină guvernul în parlament, nu a obiectat nimic.

Ironia este că Danemarca va avea nevoie de veniturile din petrol şi gaze pentru a-şi putea finanţa tranziţia verde şi va îndeplini un angajament de a putea opri utilizarea combustibililor fosili până în 2050. Aceasta va însemna păstrarea producţiei din câmpurile din Marea Nordului, pe care Total a promis să o facă, conform sursei.

Ministrul Energiei Lars Christian Lilleholt a afirmat într-un interviu la Copenhaga: "Cu cât mai mulţi bani vor face pe Marea Nordului, cu atât mai mulţi bani vor fi pentru noi pentru a cheltui pe tranziţia verde". Potrivit calculelor ministerelor din domeniul finanţelor şi economiei, veniturile fiscale din petrol şi gaze din Marea Nordului au scăzut acum la o zecime faţă de nivelul pe care îl aveau cu un deceniu în urmă.

Veniturile provenite din petrolul din Marea Nordului s-au ridicat la aproximativ 8 miliarde coroane (1,3 miliarde dolari) pe an. Acest lucru ar însemna aproximativ 1 gigawatt de capacitate eoliană onshore nouă, care este suficientă pentru a furniza energie unui număr de aproximativ 170 000 de locuinţe, pe baza unei tranzacţii recente în Norvegia, potrivit analistului Bloomberg Intelligence, James Evans.

Dong, un fost utilitar de stat al cărui nume este un acronim pentru petrolul şi gazele naturale daneze, utilizează cel puţin o parte din banii pe care i-a obţinut din vânzarea de energie pentru a construi mai multe parcuri eoliene offshore. Astfel, el îşi extinde poziţia dominantă drept cel mai mare operator mondial pe mare turbine eoliene.

Danemarca, care găzduieşte şi Vestas Wind Systems A / S (o firmă care produce mai multe turbine decât oricare alt producător de pe planetă), primeşte acum peste 40% din necesarul său de energie electrică din surse regenerabile, conform datelor din 2015, pentru a atinge mai mult de 50% până în 2020. Sectorul verde al ţării are deja circa 67 000 de angajaţi, dublând numărul lucrătorilor în industrie în Marea Nordului.

Danemarca a fost paradoxal printre primii exploatatori ai petrolului, în 1962, deoarece fondatorul Maersk, Anders Peder Moeller, a vrut să împiedice companiile germane să exploateze rezervele ţării din Marea Nordului.Exploatările, periculoase însă, au ajutat ţara să-şi dezvolte prosperitatea afacerilor în domeniul energiei eoliene offshore.

Peter Kurrild Klitgaard, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Copenhaga, crede că motivul de la baza răspunsului politic neplăcut faţă de vânzarea Maersk este că "nu există o criză energetică, avem mai multe surse de energie ca oricând". Benny Engelbrecht, purtător de cuvânt în domeniul financiar al social-democraţilor, a spus că "tranziţia verde a ţării se bazează pe vasta experienţă în construcţia offshore".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb