Cele şapte bătălii ale războiului politic

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 23 iulie 2012

Cele şapte bătălii ale războiului politic

Mândru de faima ţării

Ghiciţi în ce ţară se petrec următoarele întâmplări:

1. Soţia şefului de cabinet al directorului Fiscului coordonează o reţea de prostituţie.

2. Doi preşedinţi ai ţării - unul suspendat şi interimarul său - se înjură direct.

3. Prioritate mondială - preşedintele ţării a fost suspendat de două ori.

4. Premierul este plagiator, iar îndrumătorul lui de doctorat (el însuşi fost premier) este în pârnaie, după ce nu s-a sinucis.

Luaţi o hartă.

Puneţi degetul pe ea.

Nu, nu pe Nigeria - nu este în Africa.

Nu, Guatemala, fraţilor, - nu este în America Centrală, este în Europa.

Mai mult, este chiar în Uniunea Europeană.

Ce vă uitaţi aşa?!

La Caracal?!

Caracal e o localitate, nu o ţară.

Văd că nu ghiciţi:

ROOOOMÂNIAAAAAAAAAAAA!

Uraaaa!, le-am rupt gura la toţi!

Noi suntem români, noi suntem români

Noi suntem pe veci aici stăpâni.

Hai, români, lumea ne vede,

România-n noi se-ncrede.

Că de-acum românu-n lume

Va fi vrednic de-al său nume.

Sunt cetăţean român şi declar că sunt mulţumit de regim.

Trăiască Crin Antonescu!

Trăiască Victor Ponta!

Băsescu la puşcărieeeee!

MAKE

Trec în revistă cele şapte bătălii pe care le-am identificat, în cadrul războiului politic, de dinaintea Referendumului.

Impresia pe care mi-o lasă este că USL pierde teren, săvârşind greşeli, peste greşeli, pe care le-ar fi putut evita, dacă ar fi fost implicaţi politicienii cu experienţă de care dispun PSD şi PNL.

În opinia mea, singurul sprijin real pentru partizanii USL a venit din partea lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, care a avut o prestaţie excelentă, vineri seara, în cadrul emisiunii "Vorbe Grele", prezentându-se calm, zâmbitor, ferm şi insuflând încredere.

Dragnea pare un oponent verosimil al lui Băsescu.

În rest, Dumnezeu cu mila...

A. Toţi consilierii lui Băsescu şi-au luat concediu

Crin Antonescu a spus că trei sferturi din personalul Administraţiei prezidenţiale a intrat în concediu.

În realitate, este vorba despre toţi consilierii preşedintelui suspendat, care şi-au luat concediul de odihnă instantaneu, la suspendare.

De aici se înţelege că preşedintele interimar este înconjurat, la slujbă, de secretare, menajere şi şoferi, întrucât se plângea şi mai înainte de defetismul colegilor de partid (Antonescu a afirmat că a luptat contra lui Băsescu doar el şi încă doi-trei oameni şi că ceilalţi s-au ascuns).

Situaţia sugerează cât contăm noi, cetăţenii, pentru luptătorii din politică: este adevărat că preşedintele îşi alcătuieşte singur echipa de consilieri, dar, teoretic, ei îl consiliază pentru ca Preşedinţia să ne servească cât mai bine pe noi, iar nu ca să se simtă el iubit.

Principii grele...

B. Derapajul în mahalagism

Traian Băsescu

Preşedintele suspendat a iniţiat alunecarea în imprecaţii:

- "Suntem în faţa unei lovituri de stat în curs de derulare. Acum paiaţa de la Cotroceni a încercat destructurarea structurilor de securitate a Statului Român. Pentru asta va răspunde indiscutabil în faţa legii, nu numai el, toţi organizatorii acestei lovituri de stat. Sper ca românii să înţeleagă ce li se întâmplă: ţara este vândută de o clică de ticăloşi".

- "Uitaţi-vă câţi lachei are Dan Voiculescu acolo, care de dimineaţă până seara numai mint, el plăteşte oameni ca să lupte împotriva interesului naţional. Unul din motivele pentru care am vorbit de vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale datorită mass-mediei a fost legat de ceea ce face trustul Intact.

Este, pentru că atunci când ai o asemenea forţă mediatică care dezinformează, trebuie să ţii cont că picurând de dimineaţă până seara minciuni cu toate gurile de foc, şi cu Antena 1 şi cu Antena 2 şi cu Antena 3 şi cu Jurnalul Naţional, sigur că până la urmă populaţia devine manipulabilă şi ajunge să îţi spună exact ce îţi spune < Morsa competentă >, ăla, Chiriac, cum îl cheamă, aşa îi spun eu, morsa competentă, Ghidea, popa ăla, a fost pastor, Gâlmea, Gâdea, da şi mai sunt câţiva, Radu Tudor, îi spun numele corect, da? Deci oamenii ăştia de dimineaţă până seara plasează minciuni în capul oamenilor".

Prezent într-o emisiune la Digi 24, moderatorul i-a spus lui Băsescu că limbajul politic a derapat: "Despre domnul Ponta aţi spus că este o maimuţă". "Asta şi este şi nu retrag nimic", a venit răspunsul preşedintelui suspendat.

Deloc subtili, liderii USL au căzut în capcana discursului mahalagesc, ca să-l înveţe minte pe Băsescu.

Crin Antonescu

"Traian Băsescu este în mod evident o epavă politică. Este o epavă politică prin discurs, prin atitudine, prin aspect, prin comportament şi, până la urmă, miza acestui referendum de care ne mai despart câteva zile este ca întreaga Românie să fie salvată de la a ajunge o epavă".

Victor Ponta

- "Am obligaţia faţă de dumneavoastră, cei care m-aţi sprijinit să ajung în această funcţie importantă, să vă spun de ce trebuie să votăm "Da'. Varianta foarte scurtă: pentru că Băsescu este un mafiot, un mincinos şi un ticălos. Asta este varianta simplă, pe care o înţelege până şi Traian Băsescu".

- "Acest nemernic care este Băsescu îşi joacă la referendum viaţa şi libertatea."

Liderii USL greşesc, din două motive:

1) Pentru că acceptă coborârea nivelului de civilizaţie al discursului, confirmând sloganul "PDL, USL, aceeaşi mizerie";

2) Pentru că sunt mai slab pregătiţi decât Băsescu, în materie de insulte şi acceptă confruntarea în inferioritate.

Jignirile formulate de Băsescu păstrează un oarecare umor: "morsa competentă" i se cam potriveşte lui Bogdan Chirieac, care, din câte ne amintim, a fost subiectul unui comunicat al Clubului Român de Presă, contestându-i calitatea de ziarist, ca şi lui Sorin Roşca Stănescu; "Gâlmea" este o poreclă hazlie, pentru cel despre care eu însumi am scris că "se înfrânge singur, la fiecare apariţie"; "paiaţa" este o luare în râs, iar, la Ponta, oricare grafician are de operat minim ca să-l caricaturizeze ca maimuţă.

Băsescu este un mahalagiu mediocru în raport cu Vadim Tudor (Vadim este un geniu al mahalalei, este inegalabil spunând că "Tănase Joiţa este singurul bou cu nume de vacă", stârnind râsul, fără ca acela care râde să ştie ceva, orice, despre Tănase Joiţa).

Dar liderii USL sunt doar vehemenţi: "epavă" şi "mafiot" nu au vreun ecou venit din cât de câta ingeniozitate.

Pe un astfel de ton vehement, este deplorabil ca Antonescu să invoce "aspectul" lui Băsescu drept argument că ar fi o "epavă politică" (de ce?, că-i zbanghiu sau că-i chelos?!), cu atât mai mult cu cât, cu doar zece zile în urmă, afirmase că Băsescu "este un bărbat puternic".

Este de reţinut, însă, că Băsescu a început asta.

El este cel care a iniţiat prăbuşirea în mahalagism (şi aşa, se simte din nou ca peştele-n apă), provocând invectivele teribile, necugetate, din partea liderilor USL, scandal verbal care înveninează publicul, tensionea­ză peste pragul nonviolenţei.

Încă o dată, suntem folosiţi drept carne de tun, într-un război care, de fapt, este al lor: războiul pentru putere.

C. Ambalajul politic: suveranitate versus europenism

Paradoxal, Traian Băsescu este, aparent, susţinut de Statele Unite atât ale Americii cât şi ale Europei (desigur, în privinţa celor din urmă, am vrut să fie o metaforă ironică), iar USL se află sub focul unor critici severe din partea Uniunii Europene.

Deşi Crin Antonescu a afirmat suveranitatea noastră, - ceea ce corespunde cu simţirea unei grămezi de oameni, printre care mă număr şi eu - el a făcut-o cam isteric, într-un moment în care este interesat să o afirme (ca să nu permită amestec străin care să-l abată de la scopul preluării puterii totale) şi prin urmare, are toate şansele să compromită ideea.

Prin contrast, Traian Băsescu afirmă că acţiunea USL ne-a dat imaginea ţării cu mulţi paşi înapoi (ceea ce bănuim cu toţii) şi că el ştie cum să o cârpească.

Situaţia este uimitoare, pentru că doi tineri politicieni - Antonescu şi Ponta - par să fie retrograzi în raport cu europenismul generalizat al ro­mânilor (sondaje repetate ilustrează această opţiune populară), în timp ce Băsescu, hârşit, din altă generaţie, nu doar că susţine apartenenţa noastră la UE, ci este şi susţinut de UE, într-un mod sesizabil.

Ambalajul politic în care Băsescu "se vinde" este mai conformist şi îl face mai vizibil, în "raft".

Dincolo, suveranitatea afirmată obraznic, sugerează începutul unei izolări şi inevitabila opţiune spre Est...

D. Plagiatul, definitiv, Ponta, compromis

Două instanţe academice au afirmat net că lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este plagiată, a treia ins­tanţă a ajuns la concluzia că nu este, invocând... referatul iniţial al comisiei care i-a acordat titlul de doctor.

Trebuie să fii extrem de partizan ca să mai crezi că nu a plagiat.

Premierul Ponta s-a compromis, însă, dublu: că a plagiat şi că nu şi-a dat demisia.

Se pare că Victor Ponta nu şi-a dorit această acţiune, în forţă, de preluare a puterii, că ar fi fost presat de partenerii din USL (amintiţi-vă atacurile virulente de pe Antena 3, contra lui Ponta, atunci când a lansat mesaje de apreciere asupra premierului Mihai Răzvan Ungureanu), că n-ar mai fi putut da înapoi şi că acum regretă că s-a băgat.

Prin contrast, Procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi l-a cam găsit nepregătit pe simpaticul Mugur Ciuvică, care o acuzase că a plagiat în lucrarea ei de doctorat: "Persoanele despre care se spune că le-am plagiat m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior".

Ciuvică nu a controlat că Laura Las­cu, citată într-o lucrare pe care el acuza că Procurorul ar fi plagiat-o, este de fapt, numele de fată al Codruţei Kovesi.

E. Al treilea scenariu - Băsescu îşi dă demisia

Într-un articol anterior ("Blitzkriegul se dezumflă", BURSA, 18.07.2012), am făcut socoteala scenariilor viitorului imediat, ajungând la două variante principale, (cu ramificaţii subordonate), -1. Referendumul să fie valid doar cu întrunirea cvorumului de 50% plus unu dintre alegatori şi 2. Fără condiţia de cvorum, care, între timp, a fost eliminată sub presiunea internaţională.

Reproduc aici cele două ramificaţii prevăzute pentru varianta 1:

"a). se întruneşte cvorumul (practic, este imposibil); Băsescu este demis; participarea va fi contestată, observatorii internaţionali vor sesiza frauda; ne compromitem grav ca stat de drept.

b). nu se întruneşte cvorumul; Băsescu se întoarce la Cotroceni, dar va fi nul politic, marcat de absenţa legitimizării prin vot, câştigându-şi dreptul să-şi continue mandatul, la < masa verde >; Antonescu este rugat în genunchi de USL să nu-şi dea demisia şi nu şi-o dă; ambele tabere sunt slăbite, România este compromisă internaţional; USL va câştiga alegerile legislative din toamnă, cu un scor mult mai modest, decât dacă nu ar fi iniţiat < blitzkriegul >."

Scenariul că se întruneşte cvorumul şi Băsescu câştigă un vot favorabil, este imposibil, iar Traian Băses­cu ştie asta.

Cred că el face farmacie, în acest moment; preşedintele suspendat ar obţine cel mai mare succes dacă nu se întruneşte cvorumul, dar nu pierde la diferenţă catastrofală, ci să rezulte un scor strâns.

Este ca aterizarea la punct fix.

Dacă, însă, pierde la scor (dar Referendumul este invalidat), atunci s-ar putea să avem trei demisii în lanţ: Antonescu îşi dă demisia din politică (aşa cum am presupus, va fi rugat să rămână şi va rămâne, pentru că postul de muzeograf de la Tulcea a fost ocupat, între timp); Victor Ponta îşi va da demisia din funcţia de prim ministru, sub pretextul că nu poate coabita cu Băsescu; Băsescu îşi va da demisia şi va pregăti alegerile anticipate.

F. Telefonul lui Băsescu - fâsss

S-a dus pe apa sâmbetei şi scandalul telefonului cu "fir scurt", în care unii cititori ne-au semnalat că-şi pun speranţa compromiterii lui Băsescu.

Iniţial, preşedintele interimar spusese, de la pupitrul prezidenţial, că a încheiat un "gentlemen agreement" cu preşedintele suspendat şi că îi va lăsa telefonul instalat de servicii, pentru ca, ulterior, de la acelaşi pupitru prezidenţial, să ne explice şovăielnic, că "legea-i lege" şi că i-l taie.

În realitate, legea este lacunară în acest aspect şi necesită o interpretare.

Toată chestia este o prostie.

Telefonul este doar securitizat şi îi face legătura direct, cu anumite ins­tituţii, unde, dacă are fideli, poate lua legătura şi altfel.

În schimb, dacă ar fi avut telefonul în funcţiune, ar fi putut fi supravegheat cu ce instituţii a luat legătura, prin simpla listare de apeluri.

Acum acest lucru nu mai este posibil, deoarece nu există vreun mandat de urmărire.

G. Denigrarea ţării - intimidarea ziariştilor

Eugen Nicolăes­cu, preşedintele PNL Bucureşti, a declarat că a fost depusă o plângere îm­potriva a 15 membri marcanţi ai PDL, printre aceştia aflându-se şi preşedintele suspendat Traian Băses­cu, pentru "denigrarea ţării":

"Aceasta este plângerea penală pe care USL, prin grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor, a depus-o azi sub nr. 13098 la PICCJ, prin care se cere începerea urmăririi penale împotriva a 15 persoane: Traian Băsescu, Emil Boc, Monica Macovei, Cristian Preda, M.R. Ungurea­nu, Vasile Blaga, Sever Voinescu, Cezar Preda, Cristian Bourea­nu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Nicuşor Păduraru, Ioan Oltean, Sebastian Lăzăroiu, Andreea Paul".

Nu este încă o greşeală.

Este mai multe greşeli.

Oficialii UE s-au declarat jigniţi, în repetate rânduri, de faptul că liderii USL afirmă că şi-ar fi configurat atitudinea ostilă faţă de acţiunea de preluare a puterii, în România, pe baza unor informaţii manipulate de tabăra băsesciană; plângerea lui Nicolaescu insistă în jignire, ca şi când USL ori e surd, ori are idei fixe, erodându-i credibilitatea, încă o dată.

ActiveWatch s-a autodenunţat pentru acelaşi delict, găsind prilejul să ceară, încă o dată, eliminarea articolului 168 din Codul Penal, despre delictul de defăimare, arătând că "prezenţa acestui articol este o constantă ameninţare la adresa libertăţii de exprimare" ( şi, în mod ironic pentru poziţia actuală a lui Mugur Ciuvică, pe care, realmente îl simpatizez, ActiveWatch a amintit că, regimul Adrian Năstase l-a reţinut, în­ş­făcându-l de pe stradă, în baza acestui articol de lege - cum naiba ajunge Ciuvică în astfel de situaţii?!).

Ca ziarist, când văd că o instanţă academică este desfiinţată de autorităţi, numai şi numai să nu declare adevărul că premierul a plagiat, mi se strânge inima.

Când văd că libertatea de exprimare a politicienilor fostei puteri este îngrădită de acţiuni în justiţie ale noii puteri, mi se face frică.

Sunt intimidat.

Antena1, Antena2, Antena3, Jurnalul Naţional şi Cotidianul nu sunt intimidate.

Este un criteriu după care poţi recunoaşte cine este şi cine nu este ziarist.

Nu este singurul criteriu...

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. nu stiu cum se vede situatia Romaniei din... Romania, dar de aici, din Europa Occidentala (de unde, de altfel, va si scriu), se vede cam... bruna (apropo de "camasile brune", SA-ul). Europa Occidentala are sentimentul unui déjà-vu in ceea ce priveste Romania lui Ponta si Antonescu. asemenea comportamente nu a mai vazut de la Hitler incoace. si, sa nu va fie cu mirare, de aceea nu l-a primit nimeni pe Ponta, nici la Berlin, nici la Paris (unde, cica, are prieteni -- de parca socialistii din Franta sunt gata sa treaca peste nesimtirea lui Ponta doar pentru ca zice el ca e socialist). din pacate, raul cel mare a fost deja facut: ordonantele de urgenta emise poarta semnatura lui Ponta pe ele. Romania a dat inapoi cu 10 ani. cel putin. daca nu cumva... pana in 1933.

    Asta-i "normalitatea" crizei, e clar ca ne asteapta vremuri si mai grele, cum e la fel de clar ca solutiile nu sunt la indemana sistemului democratic capitalist intrat in coma dupa falimentul Lehman Brothers...

    1. Inaintea Greciei, inaintea Spaniei, Romania va fi prima care iese din UE.

      Data afara! 

      Nu-mi dau seama pentru ce au primit-o ! Pentru inchisori secrete ? Pentru kogalniceanu , fara majuscula , si Deveselu ? Pentru a fi placa turnanta in contrabanda ? Pentru a trimite si ea banditi , de care este plina , in Afganistan si alte tari suverane destabilizate si agresate de dejectiile umanitatii ? Pentru a da posibilitatea unor fosile din armata amerlocilor , criminali de razboi , sa faca afaceri cu gaze de sist si minierit de aur ? S.a.m.d.

    Make ,Make faci jocuri murdare .NU RECUNOSTI CA BASE ARE JUSTITIA ,SECURISTA ,LA OPINCI ..DOVADA ,STIA CURSUL TUTUROR DOSARELOR .RESTUL SA JUDECE FIECARE .DAR NU MINTI PRIN OMISIUNE SI MANIPULARE .OK ?

    1. make.....echidistant politic ca intotdeauna!! e o mandrie sa avem asemenea ziaristi!!......ai uitat cateva fapte de care sa fim mandri ca suntem romani!!.....in ce tara civilizata, primarul capitalei isi aloca o vila de 400 mp pe motiv ca nu are unde locui si cumparand-o ulterior la un pret de 20 ori mai mic decat face in realitate?......in ce tara civilizata, presedintele in functie isi impune odrasla ca parlamentar european pe un munte de bani? (incearca sa ma scutesti te rog ca a fost votata de mase!!!!).....vrei sa mai bag si alte realitati crunte?......hai, fii un deontolog adevarat si lumineaza-ne!!

      Make de ce nu arati cum l-au omorât ungurii pe Mihai Viteazu?

      Draga Dorin,

      s-ar putea sa ma insel, dar pana si incercarea de a face un concurs pentru un te pune in situatia unui presedinte ajunge la comentarii obstruze de genul "de ce sa-mi pierd eu timpul, ca sa-mi fure altii ideile si sa ia bani pe ele". Desi la noi ideologia este reprezentanta conform HOLOGRAF mi se pare prin BANII VORBESTE pentru a nu face un plagiat vreau sa-ti spun ca pentru mine important este ca un presedinte sau prim-ministru sa-mi reprezinte mandria de a fi roman. In rest sincer sa fiu ar trebui sa fiu inconstient pentru a ma gandi si la alte probleme. Cand acea persoana spune cuiva ca e nesimtit la modul orasenesc aratandu-i obrazul pentru cum stiu acei domni cu carte si gulere scrobite sa jupuiasca poporul atunci spune si pentru inima ta. De ce nu te pui in locul presedintelui draga Dorin, incearca intai sa vezi cum faci ca sa fii sustinut si promovat, iar mai apoi fa de asa natura incat sa mergi cu Dacia 1300 la servici, ia-ti niste prieteni de la bere pe post de bodygarzi si fa tu ca in tara aceasta numita Romania sa nu se mai fure si fiecare sa aiba un serviciu. Daca reusesti esti un meserias. Daca te dai batut numai la gandul ca nu poti beneficia macar de Mercedesul S atunci esti ...mai bine te las pe tine sa gandesti! 

      draga virgil.....din respect pentru faptul ca ti-ai alocat putin timp sa-mi prezinti crampeie din filozofia ta de viata , promit ca o sa ma gandesc!!

      Draga Dorin,

      daca te dai batut nu am facut nimic. Incearca sa te lupti cu tine insuti si apoi cu cei din jur. In fiecare zi imi dau seama cat sunt de papagal, credul si tolomac. Nu sunt nici mai destept ca altul ci incerc sa-i conving pe altii sa nu mai faca greselile pe care le-am facut personal. Incerc sa arat altora ce altii mie nu mi-au aratat sau n-au vrut sa-mi arate ca sa evoluez pe scara profesionala sau sociala. Si de fiecare data face bine cand cineva te pune la zid sau te zeflemeste pentru ca te bucuri ca cel putin mesajul tau a fost receptionat. Cand o sa fii intrebat de unde te tragi si daca esti mandru sa fii fost nascut acolo fa inca o incercare si vezi daca poti sa duci mai departe de inima ta si sa formeze sunete din gandurile tale. Iar daca as putea sa pun si eu o intrebare sau doua ar fi : in ce tara ar fi cel mai bine sa inchidem intreprinderea pentru ca acolo costurile sociale sunt cele mai mici si in care patrie lucratorii unei intreprinderi sunt caracterizati drept zilieri in rapoartele financiare. Si daca imi mai acorzi inca una in ce tara nu dorim sa listam o intreprindere daca in urma cu an de la data dorintei de a fi listata are un ROE mai mare de 50%. Dar as taia in continuare in conceptia ta frunze la caini si nu ar avea prea mult rost sa incarcam inutil cu mesaje goale de continut spatiul domnului Make.  

      Pentru opiniile 3. si 3.1.:

      1.Ce motiv am sa manipulez? 

      2.Cum fac, daca avind convingerile pe care le afisez, sa exprim ceea ce cred? Tac?! 

      3. Draga mos ion roata si draga dorin, vi s-a parut ca articolul asta consta intr-un text insuficient de lung? 

      4. Vi se pare ca argumentele pe care le invocati justifica actiunile antidemocratice USL si lantul de minciuni pe care le promoveaza, in dispretul oricarei judecati lucide? 

      Nu credeti ca innoirea dorita de noi toti, ar fi trebuit sa aiba loc fara porcariile astea? 

      5. Draga mos ion roata, nu cunosc aspectele despre dosare, justitie si securitate, prin urmare nu mint prin omisiune; daca dispui de un material documentat in aceasta privinta, esti invitatul meu sa publici un articol in BURSA, pe acest subiect. 

      Conditii: sa dispui de dovezi, sa te exprimi civilizat, intr-o limba romana curata, rationamentele sa fie riguroase. 

      In cazul ca respecti conditiile de publicare, BURSA iti va publica articolul, neintirziat si nemodificat. 

      O ultima chestiune: 

      6. Cred ca aceasta confruntare, in care ne suspectam de interese ascunse si are potentialul sa ajunga la insulte, iar, in principiu, chiar la violenta, face jocul politicienilor; va propun sa facem o intelegere secreta, intre noi, cetatenii - sa ne privim unii pe altii cu toleranta, calm si daca se poate, cordial, sa ne lamurim intre noi ce vrem si sa-i dam dracului pe politicieni.

      Ar fi cea mai curata viclenie. 

      draga make.....deocamdata printre basistii foarte agresivi in limbaj (poate si un pic mai moderati) nu am vazut nici unul care sa o faca din pura convingere!! toti o fac in virtutea unor avantaje, pozitii, afaceri la care au avut acces in mandatul "preacinstitului"!! exemplele guralivilor pe bani multi le ai in fiecare zi la tv!!.....daca iti exprimi basismul din convingere, tot respectul!!.....dar oare?

      Citiva ani in urma, un ziar a publicat o lista de ofiteri acoperiti din presa, care circula pe internet si in care figuram.

      Am scris atunci un articol, aratind ca nu ai cum sa convingi ca nu esti securist, cind cuiva, fara nici un temei, dintr-o impresie sau din pura ostilitate, ii trece prin scafirlie sa afirme ca esti securist. 

      Sugestia de acum ca as fi "basist" nu este la fel de incuietoare ca aceea (am publicat numeroase articole critice la adresa lui Basescu , a lui Boc, a lui MRU, ca sa le pot invoca drept dovezi ca nu sint partizan "basist"), dar seamana cu aceea. 

      In realitate, pur si simplu nu inghit manipularea rudimentara USL. 

      Totodata, sint adeptul sloganului "PDL/USL, aceeasi mizerie". 

      Convingerile mele sint ilustrate cel mai bine de a sasea chestiune, din mesajul 3.6. de mai sus.

      Nimic altceva. 

      sloganul PDL =USL aceeasi mizerie este tot o forma de manipulare!!...adica de sa schimbam PDL cu o aceasi mizerie!!...sa ramanem cu ei in continuare....doar ne-am obisnuit!!....doar ca marea problema e ca mizeria cea mai mare e base!!.....el e PDL!!.....numai ca nu te-am vazut trecand la mizerie si pe base!! base a auns la putere in 2004 pentru ca lumea se saturase de mizeria PSD!!....acum s-a saturat de mizeria lui Base!! ca tot am concluzionat ca toti sunt mizerabili!!....hai sa schimbam mizeria!!....mai mult pentru a vedea ce mizerii nebanuite ascunde Base sub presul lui de la cotroceni!!.....ce zici?....nu esti si tu curios sa vezi de ce tine cu dintii de scaun?

      Eu cred ca Basescu trebuie demis din mai multe motive, astea ar fi doar cateva:

      - a uzurpat rolul Prim-ministrului și s-a substituit în atribuțiile constituționale ale Guvernului 

      - a încălcat în mod repetat drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie 

      - a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei 

      - a inițiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei și a încălcat procedura de revizuire a Constituției prevăzută de legea fundamentală 

      - a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale și a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curții, făcându-le „vizite” înaintea unor decizii importante 

      - a încălcat sistematic principiul neapartenenței politice a persoanei care ocupă funcția prezidențială și a abandonat rolul constituțional de mediator în stat și în societate 

      - a încălcat în mod grav prevederile Constituției și principiul fundamental al democrației reprezentative, atunci când declară că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formațiune politică va obține majoritatea absolută în Parlament

      Draga Mda,

      incerc de atatea ori sa nu mai umplu cu idei desarte spatiul domnului Make. Cate intrebari neroade ma zbat totusi si aici pot sa-mi dau drumul: 

      1. in primul trimestru 2012 bursa a bubuit fiiind pe locul 1 in Europa si 4 in lume(vezi revista der Aktionär) 

      2. am iesit pe piata cu obligatiuni la vanzare si dobanzi in jur de 6%(in primavara vream sa fac pariu cu presedintele ca ajungem la 5%- nu stiam de ce o sa se intample) 

      3. moneda romaneasca a fost mai mult de 1 an intr-o conditie excelenta pana la inceputul lui mai si acum nici nu pot sa ma gandesc la cei care au datorii in Euro. 

      4. eram o natiune care in exterior eram perceputi ca persoane care sunt nerefractare la reforme(noroc cu d-l Treichl care ne-a amintit ca asa ceva numai niste brute ar suporta) 

      5. pe 2011 am avut o crestere economica de 2.5% si deficit bugetar care anul acesta ar fi atins 2%. 

      Acum avem democratia pe care ne-o dorim si incercam sa ne fofilam de cei care abia asteapta cu executorul judecatoresc dupa colt.

      Aceasta este democratia pe care ne-o dorim. In care cineva sa ne spuna ca ne mai trebuie sa vindem ceva din casa pentru a plati datoriile? Stiu ca este absolut imposibil sa traiesti din cateva sute de euro pe luna. Intrebarea se pune cine are atata inima sa nu inteleaga ca noi suntem la mana celor care au finantele si intrebarea care se pune este nu de ce sa sarim ci cat de sus? Mai trebuie insa a ne maturiza un pic pentru ca nici in 89 nu am inteles din ce situatie am pornit comparativ cu alte tari ale aceluiasi bloc care aveau datorii cu carul. Am inteles extrem de tarziu ca democratia gumei de mestecat si a fast foodului cea mai frumoasa minciuna a libertatii si cea mai totalitara democratie este ! 

      draga make....si tacerea spune multe!!.....ne vedem pe 29 la vot!! sa nu lipsesti, ca ar fi urat de tot ca "preacinsititul" sa fie demis cu 100%!! macar pentru ca base va asteapta pe toti sustinatorii lui!! si il cred!! doar ne-a amenintat de atatea ori cu cinstea lui!!

      inca ceva draga make.......ce crezi de auditul de la ministerul lui madam udrea?...eu zic ca e facatura!! cum ar putea favorita "preacinstitului" sa "patroneze" asemenea jaf!!.....nu ...e facatura.......e treaba cu pixelul albastru!! nenorocitii de comunisti cum incearca ei sa dea in "blonda de la golden blitz".....ca sa citam un clasic in viata!!....invidiosi tata, invidiosi!!....

      Draga Dorin,

      pe 29 putem afla probabil daca Grecia va reusi in August sa-si plateasca cele 3 miliarde datorie pe termen scurt, de asemenea Spania va trece prin ministrul sau de externe de la proclamatii de genul Banca centrala sustine lumea intunecata a speculatinlor catre mioriticul HUO BCE si Italia va spune ca are si ea nevoie de ajutor de la banca centrala. Intre timp Euro va putea in Romania atinge in sectorul zecimal varsta pensionarii si noi vom putea opta intre a face un contract de leasing buy back pentru Ateneu, Casa Poporului sau Hidroelectrica daca intre timp nu a secat de loc. Populatia va lua o pauza de la vizionarea anumitor canale de televiziune pentru ca deja raiul a coborat pe pamant si raportul bancar zilnic nu va mai avea nici un rost deoarece pana si caii de la bicicleta au murit de ras facand infarct de atatea puseuri de buna dispozitie. Make o sa fie deja miliardar prin inflatia care va ajunge sa ne permita a plati costul unui penthouse din salariul nostru pe o luna, singurele probleme fiind cele cu firmele de telecomunicatii si de energie electrica care in ciuda dorintelor primului-ministru doresc sa ramana in spatiul Euro pentru a suferi la fel cu alte firme multinationale care raman cu stoicism in tara sa recladeasca ceea ce a fost dezmembrat in 8 ani de zile , dar care insa nu a fost trecut din spatiul statului in cel privat. Iar la votare ca sa ne simtim si noi ca in epopeea ROCKY vom incerca sa ne spargem freza reciproc intrebandu-ne daca este o moda din anii 80, iar noi ne vom putea raspunde ca este ecoul acelor exprimari refulate pe care astazi intr-o democratie galactica le putem trai aducandu-ne pe cea mai inalta culme a satisfactiei ca aproape as da uitarii intalnirea ratata de la Capsa intre mine, Bestia si frumoasa care de fapt este un frumos. Nu stiu daca acest roman se poate publica in seria vorbe goale sau ineptii inerte , poate imi dai tu un sfat drag Dorin. 

      draga virgil......nu pot fi asa de profunt in gandire si viziune economica ca si tine!!....te las pe tine sa te gandesti la problemele astea!! sunt sigur ca vei gasi solutii la toate!......eu......mai subtire cu gandirea.....asa, ca toti antibaseii!!....nu te supara pe mine acum!!

      draga Dorin, nu trebuie sa fii profund in gandire, trebuie doar sa te informezi si daca poti eventual sa transmiti si celor care sunt entuziasmati de teme de acest fel aceste lucruri. Sigur ca prin acest raspuns castigi, dar reactionezi dupa principiul cel mai destept cedeaza. Care este insa castigul tau personal. Imi aduci aminte de unchiul meu care in tinerete cand era ceva de citit in engleza imi dadea mie sa-i traduc spunandu-mi ca nu are ochelarii la el. Daca ar fi stiut sau nu sa-mi spuna ce inseamna acel lucru nu am aflat niciodata pentru ca intotdeauna mi-a inspirat superioritate. Insa de acel tip care nu permite nici macar sa-ti treaca prin gand ca ai putea pune sub semnul intrebarii. Ma supar pe tine pentru ca din context inteleg ca ai putea leger sa-mi raspunzi, insa probabil vei spune ca nu pot sa inteleg. Si acum vei avea posibilitatea sa-ti arati adevaratul spirit maret si totusi sa nu lasi ca un papagal in ploaie(n-am gasit alt raspuns). Oricum la maestrul Make trebuie sa ma revansez candva si de aceea propun ca cei care combatem aici sa ne intalnim la Capsa intr-o runda publica si lasandu-ne artileria la garderoba sa ne imbatam cu un gin tonic sau ce vrei tu si prietenii nostri in speranta ca vom reusi sa nu demolam decorul daca ne punem together la un pahar de vorba.

      Tacerea spune ca nu am avut, pina in acest moment, posibilitatea sa ma uit pe site.

      La opinia 3.10: 

      Sint absolut de aceeasi parere cu unele dintre punctele din lista - in principal cu faptul ca guvernind prin interpus, Basescu nu doar ca a savirsit o incalcare a Constitutiei, ci a generat un mecanism greoi de guvernare, disfunctional, facind loc coruptiei; unele puncte din lista nu sint procesate si de mintea mea, astfel ca nu ma pot pronunta (citeva sint doar declarative, nu sint si savirsite). 

      OK, sint motive sa fie demis. 

      Dar, asa?! 

      Cu sacrificiul democratiei, al libertatii de expresie, pe minciuni, inselaciuni, manipulare?! 

      Nu asta ne dorim.

      Fugim de dracu' si dam de tasu... 

      Citeste ziarul de miine.

      OK, daca sloganul "PDL/USL, aceeasi mizerie" este o manipulare, atunci care este realitatea?

      Este realitate faptul ca USL, cu Voiculescul, Iliescul, Nastaseul si eventualul Patriciul (care a sarit pirleazul in contratimp) este un cor de oameni cistiti, curati, fara legaturi cu securitatea ca politie politica? 

      Care este adevarul?

      Nu vrei sa cadem la invoiala ca sloganul asta, dupa ce este o manipulare, exprima, totusi, adevarul?! 

      make.....sa nu fim naivi!!.....nu democratia va avea de suferit daca base pleaca....ci doar el si clica lui!!....8 ani a avut la dispozitie sa arate de ce este in stare!!....a avut tot pe mana.....guverne marioneta, parlament obedient, parchet, DNA, ANI, servicii secrete, CC (cei care conduc aceste institutii sunt numiti direct sau indirect de el).....asta inseamna concentrarea puterii in mana unui singur om!!....d-aia trebuie sa plece!!....dupa 8 ani sa auzim afirmatii din gurita preacinstitului ca "doar el stie ce trebuie facut....ca doar el.......etc, etc".......e semn de paranoia!! ceausescu ajunsese aici dupa 20 ani de domnie......!!

      de care voiculescu vorbim?....de cel pe care base il vizita in 2004 la grivco sa-l atraga de partea lui pentru alegeri si pe care l-a pus in guvernul DA?.....de patriciu cu care a mers brat la brat in campaniile din 2004?....de vantu cu care se intalnea prin parcari in 2004 sa discute?.....oare ce discutau?

      stim amandoi ce haimana politica e basescu!!...esti bun cat esti al lui si are nevoie de tine!!....dupa aia, te calca in picioare!!......sa-ti reamintesc si toti reevaluatii lui? care din camarila lui nastase devenisera oamenii sai de baza? 

      Detalierea nu face decit sa confirme sloganul: "corul de oameni curati" din USL a facut jocul Basescului, cind i-a convenit.

      Si i l-ar mai face, daca i-ar conveni. 

      Noi doi pe ce ne controversam? 

      Am participat la asta? 

      Sintem la fel cu ei, avem aceleasi interese cu ei? 

      Vrem noi vreo fabrica gratis, vreun teren, vreo casa? 

      Nu avem nimic de impartit. 

      Vrem sa ne vedem de treaba si nu sintem lasati de ei!

      Cum sa-i luam in brate pe oricare dintre ei?! 

      Draga Dorin situatia actuala este aproape ca trasa la indigo cu cea din 1983. Datorita impunerii starii de razboi in Polonia in decembrie 1981 Fondul Monetar International a devenit foarte reticent in a mai prelungi imprumuturile din tarile fostului Tratat de la Varsovia. Ca urmare in 83 a fost impus un regim draconic pentru ca liniile de credit sa fie mentinute. In octombrie sau noiembrie 1983 a fost pusa conditia ca preturile la petrol si gaze sa fie treptat aliniate la cele internationale, consecinta fiind o acuta inflatie si imposibilitatea continuarii programului de investitii avut. Ca urmare a refuzului cunoastem fiecare dintre noi care a fost urmarea. 7 ani de privatiuni , iar in 1989 o defulare a acestor sentimente fara a fi pe deplin constienti ca acele sacrificii ale poporului faceau ca in 1989 sa fim mai tari decat orice stat de pe mapamond constienti fiind de pozitia geografica, gradul de invatamant si industria pe care o posedam. Astazi facand o paralela prin timp ajunsesem pana la sfarsitul lunii aprilie prima bursa europeana in privinta randamentului indicelui bursier si a IV a in lume raportat la aceleasi criterii avand o cotatie leu-euro beton armat. Acum vom implementa marirea pretului la energie , gaze, s.a.m.d, vom renunta la intrarea in Euro pentru ca bancile straine sa-si permita in continuare sa ne dea credite luate cu 0.75 de la draghiul nostru si oamenii de pe strada vor putea striga fericiti ca sunt liberi(in afara de prejudecati). Din anul 1989 nu ne-am indepartat prea mult judecand intotdeauna realizarile economice din prisma celui mereu doritor de a face o comparatie intre nivelul sau de trai al omului de rand si cel al politicianului inevitabil ajuns corupt din pricina atator tentatii. Ce este cel mai frumos si este aproape asemanator unui orgasm ca traire este atunci cand poti sa intelegi mersul lumii, dar din pacate niciodata de atins deoarece modalitatea de a-l impartasi si cu altii este extrem de limitata deoarece impune prea mult efort fizic (adormind cu cartile in brate noaptea) si de vointa(scriind in continuare chiar si pentru cei care prefera sa se dea batuti in loc sa ofere o idee draga Dorin. Concluzia avem niste lideri care ne vor tot binele si in concluzie merita sa-i urmam. La urma urmei important e trandafirul , vorba lui Llosa din renumitul sau roman.

      Niciuna din "liniutele' dvs. nu este o infractiune sau incalcare a Constitutiei sau a spiritului ei.

      Cum va permiteti sa spuneti ca ' a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei"??? atata timp cat a fost votat, prin referendum, de populatia acestei tari. In oglinda, actualul referendum este tot neconstitutional??? 

      Singurul motiv este preluarea puterii, o stim bine cu totii. Ne-am saturat de Basescu, dar ne-a trebuit 8 ani sa ne saturam de el. Din nefericire, ne-a trebuit fix o luna sa ne saturam de Crin si Victoras...

      D-le Bestea, se cuvine precizat ca mesajul de mai sus imi este de fapt adresat mie, nu lui Dorin.

      Cum chestiunea comentariilor obstruze (nu stiu cum sunt alea, dar din context suna a ceva nasol) pare sa devina o usoara obsesie pt. dvs., de vreme ce va tot intoarceti la ea, si aici, si-n articolul initial, as vrea sa subliniez cateva lucruri. 

      1. E destul de clar ca n-ati citit cu atentie ce-am scris (lucru ce-i drept pe deplin scuzabil, data fiind lungimea exagerata a comentariului meu... desi nu cred ca dvs. ati fi chiar cel mai indreptatit sa va plangeti de-asa ceva). 

      Daca citeati, ati fi constatat ca sensul obiectiei mele (la a da idei mura-n gura politicianului roman tipic) era cu totul altul decat cel atribuit de dvs. 

      Anume, in opinia mea clasa politica romaneasca pe ansamblu (cu destule exceptii, dar nu suficiente incat sa faca acea masa critica necesara unei schimbari in bine majore) este caracterizata de incompetenta, lacomie, coruptie, aroganta, nepasare, uneori chiar prostie. Sperantele puse-n ei si risipite-n mare masura de Basescu & PDL imi dovedesc (opinie personala, desigur) ca schimbarile incrementale -- sa-i schimbam (sau nu) pe astia rai cu unii care, parca-parca n-ar fi chiar la fel de rai -- o sa produca rezultate semnificative intr-un interval de timp mult mai lung decat cel care-mi mai ramane mie de trait. 

      N-am din pacate o solutie de schimbare en masse a actualei clase politice cu una net mai buna, dar cu siguranta (si tocmai asta voiam sa spun in acel comentariu) n-am nici cea mai mica intentie sa le dau actualilor politicieni mai mult decat imi este impus prin lege din timpul, banii, eforturile si inteligenta mea, atata cata este. 

      De ce sa ajut niste politicieni pe care-i detest sa se incotopeneasca mai abitir in scaune??? 

      Daca nici acum nu sesizati diferenta, renunt. 

      In plus, "m-am mai ars" o data cu o astfel de initiativa si-mi ajunge. 

      2. Pe de alta parte, bineinteles ca accept ca altii pot avea alte opinii. Prin urmare, n-as face altceva decat sa ridic din umeri daca dvs., bunaoara, ati gasi de cuviinta sa va dati fata de nevasta si jumatate din imparatie vreunui partid sau om politic roman actual (ca sa evit o alta neintelegere, precizez ca e vb de o metafora). 

      3. Ceva, ceva imi spune insa ca nici dvs. nu credeti cu adevarat in acest model... dar v-ar placea sa creada si sa actioneze altii ca atare. 

      Eu, macar, mi-am exprimat deschis scepticismul, admitand in acelasi timp ca e foarte posibil sa gresesc si poate, candva, chiar sa ma razgandesc. 

      Dvs. in schimb, in loc sa purcedeti de indata la materializarea micului proiect mentionat, la aruncarea pe piata de idei si strategii novatoare, sau macar la niscaiva chestiuni organizatorice, continuati din cate vad cu mesaje lungi si eliptice, chiar elegiace... cand nu sunt de-a dreptul poetice. Si cu remarci piezise la adresa celor care nu sunt entuziasmati de numitul proiect. 

      Sper ca veti fi de acord cu mine, d-le Bestea, ca un proiect care se impiedica de unul-doua comentarii obstruze... probabil ca nu era chiar mare lucru de capul lui de la bun inceput. 

      Cu stima si (recunosc) usor amuzament. 

      Domnule CD,

      va multumesc extrem de mult pentru feedback si mi-ar face placere in masura posibilitatilor sa ne expunem parerile asa cum am invitat si in comentariul de mai sus. Entuziasmul dvs. pe care se pare cu timpul si experienta acumulata s-a estompat cate putin vazand realitatea cu ochii unei persoane care stie sa faca diferenta intre vise desarte si adevaruri crunte imi impune sa va stimez foarte mult. In viata mea am facut aproape intotdeauna ceea ce mi-a facut placere si nu am avut un scop special cand m-am hotarat asupra startului unui proiect fie el sportiv, profesional sau cultural. Fara acea traire interioara nu poti avea succes sau daca il ai inseamna ca cei cu care esti in competitie sunt slabi. Exista o pleiada intreaga de publicatii unde poti publica comentarii prin care sa-ti expui parerea. Site-ul domnului Make are calitatea de a fi precum o floare care atrage albinele. Comentariile dvs. ne ajuta sa vedem mai departe de violenta verbala si fizica si ne face sa credem ca putem lupta pentru o Romanie ai carei cetateni sa nu le fie rusine ca provin de pe aceste meleaguri in ciuda tuturor reportajelor fie ele scrise de ai nostrii sau de stranieri. Proiectul de care spuneti ca s-ar putea sa fie un fis are meritul ca din punctul med de vedere putem sa ajutam a intelege ca putem fii mai mult decat ceea ce ni se predica zilnic si ca avem destule valori pe care trebuie sa le punem in evidenta. Mi-am propus ca cel tarziu la mijocul lunii august sa initiem acest proiect presidentview.eu care va da posibilitatea sa fim responsabili fata de noi insine si Europa care ne-a ajutat sa ne formam o cultura bazata pe adevarate valori de fond si nu de forma. Inca o data va cer scuze daca v-am jigneit prin afirmatiile mele , dar asa cum spuneti nu am reflectat suficient de aprofundat asupra mesajului dvs. Intr-adevar scriu mult si poate spun prea putin, dar asa cum am mentionat anterior simt o deosebita placere de a posta pe acest site und pot intalni oameni de calitatea dvs.Cu stima si recunostiinta pentru raspunsul dvs. 

      D-le Bestea, nu exista niciun motiv sa va cereti scuze. Asa, si eu imi cer scuze pentru malitiozitatea pe care uneori mi-e greu s-o reprim. Altfel, polemica e intotdeauna utila atata vreme cat nu depaseste limitele decentei si, mai ales, ramane centrata pe subiect si nu pe persoane.

      Lasand la o parte fineturile si amabilitatile reciproce, raman in continuare sceptic, dar curios si interesat de proiectul dvs. (am vazut, de altfel, ca ati rezervat deja un domeniu, sau cam asa ceva :-) ), mai ales daca va implica in vreun fel Bursa si/sau pe Make. 

      Si, desigur, imi doresc sincer sa aveti dvs. dreptate si nu eu.

      In rest, daca doriti, putem schimba o opinie, o idee in privat. Stie Make ;-) 

    IO ,Dn.Make,inteleg ca cel mai curat e D.D.ASTA VREI SA ZICI ? UN TIRAN CA BASE ,ASA TREBUIA MATURAT .Sa fim seriosi ,REGRETATI , toti basistii ,ca ati fost luati prin surprindere ?asta e .

    1. Stimate mos ion roata, din punctul meu de vedere, interventia dumneavoastra se rezuma la o ridicare din umeri, dublata, eventual, de o interjectie, de genul "EEEE!"

      Nu prea am ce sa va raspund. 

      Chestiile astea inving intotdeauna.

      Sinteti infailibil. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb