Celui care are, i se va mai da!

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 6 decembrie 2011

Cătălin Avramescu

Acum mai bine de douăzeci de ani, student fiind, umblam prin oraş cu unul dintre colegii mei de facultate, o minte remarcabilă. Discutând noi despre viciile comunismului, am ajuns la o concluzie. Egalitarismul este unul dintre cele mai grave dintre aceste vicii. Aplatizarea veniturilor şi proprietăţii, propusă de comunişti, duce la lipsa competiţiei. Iar lipsa competiţiei duce la sărăcie generalizată.

Până acum, nimic nou. Însă o speculaţie a colegului meu m-a pus pe gânduri. "Îţi imaginezi - m-a întrebat el - ce fel de societate ar fi aceea cu adevărat opusă comunismului?". Într-adevăr - i-am răspuns cu o altă întrebare - ce principiu ar trebui să adoptăm pentru a ne situa la antipodul redistribuţiei predicate de comunişti? "Simplu!" - mi-a spus el. "Celui care are, i se va mai da! Iar de la cel care nu are, se va mai lua!".

Am râs amândoi, ca după o glumă bună. Şi totuşi, expresia prietenului meu m-a urmărit de atunci. Dacă, pe undeva, avea dreptate?

Un sistem de taxe are o raţiune de a fi. O utilitate, dacă doriţi. Care este utilitatea principală a unui sistem de taxe într-o societate liberă?

"Asigurarea funcţionării Statului!" - vor spune mulţi. Da, desigur, dar asta nu explică ceva. Statul poate să îşi asigure şi altfel decât prin impozitare resursele necesare funcţionării, cel puţin la nivel minimal. Statul este principalul proprietar de terenuri, clădiri, acţiuni etc. Toate acestea pot aduce bani, dacă sunt gos-podărite cu atenţie. Este straniu că principalul proprietar are o nevoie atât de insaţiabilă de resurse.

Însă altceva ar trebui să ne atragă atenţia acum. Structura sistemului de taxe. Acestea nu sunt distribuite independent de raţiuni macro-economice. Şi nici nu sunt impuse conform unor criterii amorale ale utilităţii publice. Statele moderne, democratice, nu practică taxarea confiscatorie, dis-creţionară. Ele pretind că există un set de scopuri morale sau economice care explică piramida taxării.

Tradiţional, socialiştii şi populiştii au considerat taxarea ca fiind justificată de un gen sau altul de moralitate politică. De aici şi susţinerea pentru ideea taxării progresive. "De la cel care are, se va lua! Celui care n-are, i se va mai da!".

Confruntaţi cu un asenenea crez politic, liberalii şi conservatorii au răspuns, de regulă, făcând apel la criterii economice. Moderaţia în taxare este esenţială pentru bunul mers al economiei, independent de iluziile moralizatoare pe care le aveansează Stânga.

Observaţi paradoxul? Stânga sus-ţine egalitarismul şi totuşi promovează o fiscalitate care este, în sine, discriminatorie şi inegalitară. Pe de altă parte, Dreapta este sceptică faţă de egalitarism. Cu toate acestea, Dreapta practică egalitarismul în materie de structură a fiscalităţii.

Dincolo de glumă, prietenul meu ştia foarte bine că a pus degetul pe o problemă reală. Cum ar trebui să arate politica fiscală a unei Drepte integrale, radicale?

De aici şi ideea unei taxări regresive, una care să afecteze mai degrabă pe cei de la baza piramidei decât pe aceia de la vârful acesteia.

Pare absurd? Atunci vă anunţ ceva. Deja plătiţi astfel de taxe. Taxele în sumă fixă sunt, prin definiţie, regresive. Să spunem că aveţi de plătit o asemenea taxă în valoare de 25 de RON. Pentru cineva care câştigă 2500 de RON pe lună, aceasta cores-punde cu un procent din valoarea câştigului său. Însă pentru cineva care câştigă de zece ori mai mult, această taxă înseamnă doar o zecime de procent.

Extinderea taxelor şi serviciilor în sumă fixă este o evoluţie în direcţia unei structuri a fiscalităţii compatibilă cu idealul anti-egalitarist. Iar unul dintre avantajele acestei formule este simplitatea. Cota unică este simplă. Taxele şi serviciile cu cost fix sunt însă şi mai simple. Fiecare plăteşte exact la fel, aceeaşi sumă. Nu acelaşi procent. Astfel dispare nevoia de a mai ţine o evidenţă riguroasă a veniturilor.

Desigur, taxarea cu sumă fixă poa-te fi criticată. Unii beneficiază mai mult de serviciile Statului, de unde ar rezulta şi nevoia de a plăti mai mult (fie o cotă unică, fie o cotă progresivă). Dar în multe domenii de activitate acest argument nu este relevant. Luaţi dreptul la siguranţa personală. Unii îşi imaginează că bogaţii trebuie să plătească mai mult pentru apărarea acestui drept pentru că ar fi mai expuşi pericolelor. Din păcate, sociologic vorbind adesea este invers. Violenţa este răspândită mai mult în mediile defavorizate, iar cei săraci sunt frecvent victime. Dacă împingem această logică spre absurd, ar însemna că ei ar trebui să plătească de fapt mai mult. Taxarea cu sumă fixă are avantaje surprinzătoare.

Unul dintre acestea ar fi eficienţa. O societate în care bogaţii nu sunt jumuliţi este una care atrage capital. Bani de investiţii şi pentru cheltuieli. Iar acestea, la rândul lor, ridică standardul general de viaţă. Scopul unei politici raţionale nu este să îi sără-cească pe bogaţi, ci să le ofere celor săraci ocazia şi motivele pentru a deveni înstăriţi.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Da de ce nu ne dai numele colegului sa stim si noi cine e geniul?... Bun sunt convins pe alta latura cu dumneata in comunism aveai acces la toata literatura de specialitate deci stiai si de libertarieni si de neoclasici si de neomarxisti, totul era accesibil de puteai sa dezbati cu prietenii in cismigiu tarele comunismului... asta ma face cumplit de zambitor... aproape ca rad in hohote...

    Dar totusi lasa acum articolele despre nimic si spune'ne mai bine cumde v'a iesit la numaratoare ca tre sa fie mai multi parlamentari... Hai Cataline stiu ca poti. Ai facut rotiri si mai serioase... 

    Da de ce nu ne dai numele colegului sa stim si noi cine e geniul?... Bun sunt convins pe alta latura cu dumneata in comunism aveai acces la toata literatura de specialitate deci stiai si de libertarieni si de neoclasici si de neomarxisti, totul era accesibil de puteai sa dezbati cu prietenii in cismigiu tarele comunismului... asta ma face cumplit de zambitor... aproape ca rad in hohote...

    Dar totusi lasa acum articolele despre nimic si spune'ne mai bine cumde v'a iesit la numaratoare ca tre sa fie mai multi parlamentari... Hai Cataline stiu ca poti. Ai facut rotiri si mai serioase... 

    teoria dumitale e foarte desteapta. Iote numai un calcul cu care se face praf. Daca toata lumea tre sa dea o suma fixa, apoi maximul acelei sume nu poate trece de salariul minim pe economie, sau si mai rau, de venitul minim garantat ca altfel din start statul si'ar crea milioane de infractori. Cum acest venit minim garantat e ceva de genul 2, 3 milioane de lei vechi pe luna, rezulta odata ca posesorii de venit minim n'ar mai avea venit minim si mai rezulta ca_Casuneanu are de dat 2, 3 milioane pe luna si poa sa doarma linistit, Patriciu, cu care te combateai te'ar pupa acum pe obraz...la el atata e ciubucul la ala de'i parcheaza limuzina...

    Dincolo de ridicolul situatiei ma intreb cu asa incasari de unde ar avea statul sa plateasca sinecuri unora ca dumneata... 

    Cataline, tz'am mai spus. Lasa'te de economie ca te faci de ras. Mi'e mila, serios!

    1. Cataline, am mai descoperit o fictiune. Asta e alta decat cealalta. Incasarile sunt altele si nici cheltuielile nu ies mereu.Pe de alta parte nici economiile nu's ce par.

      Cataline am mai cautat si alte fictiuni din astea si n'am gasit da' asta nu inseamna ca nu poate sa fie. Am mai cautat si la altii fictiuni si mereu este una de gasit da' trebuie sa stii sa o gasesti.

      Da esti dus bine de tot!; ceva concret - hai sa zicem, in locul lui Catalin, daca tot il combati - poti ?. 

    Vedeti de unde i se trage ? ..."...student fiind, umbla prin oras..." in loc sa mearga la cursuri, la biblioteca ..... 

    1. Eu am facut concluzia care e alta. Cataline, n'am mai gasit nimica alta fictiune da' asta nu inseamna ca nu se intampla sa gasesc. Da' mai caut!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb