Cereea de aur a explodat la Londra

Andrei Stan
Materii Prime / 11 februarie 2016

BullionByPost, cel mai mare dealer de aur on-line din Marea Britanie, a declarat că a înregistrat deja vânzări record de 5,6 milioane de lire sterline pe zi, în contextul în care traderii cumpără aur ca urmare a temerilor că lumea este la un pas de o altă criză financiară, relatează The Telegraph, potrivit Zerohedge.com.

Rob Halliday-Stein, fondatorul şi directorul general al companiei cu sediul în Birmingham, a declarat că vânzările de astăzi au depăşit deja recorul anterior al firmei, de 4,4 milioane de lire pe zi, înregistrat în octombrie 2014.

BullionByPost, care preia comenzi de până la 25.000 de lire pe site-ul său şi comenzi mai mari prin telefon, a explicat că a primit câteva sute de cereri peste noapte şi apeluri telefonice frenetice în această dimineaţă.

"Piaţa lingourilor a crescut încă de la sfârşitul anului trecut, dar în această dimineaţă lucrurile au mers neobişnuit de bine", a spus Halliday-Stein. "Unele bănci din Londra plasează comenzi neobişnuit de mari pentru aur fizic", a explicat acesta.

ATS Bullion, cu sediul la Londra, a adăugat că a fost copleşită de comenzi în ultima săptămână. Firma a vândut 4.000 de lingouri şi monede de aur de la 1 februarie, înregistrând o creştere de 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a vândut 1.500.

WGC: Băncile centrale şi cumpărătorii chinezi au susţinut cererea mondială de aur în 2015

Achiziţiile de aur ale băncilor centrale, precum şi cele ale investitorilor chinezi care au căutat să se protejeze de deprecierea monedei naţionale, au ajutat la creşterea cererii de aur în ultimul trimestru al anului trecut, iar acest trend va continua, a apreciat astăzi Consiliul Mondial al Aurului (WGC), potrivit Reuters.

Pe ansamblul anului trecut, cererea mondială de aur a rămas practic neschimbată, la 4.212 tone, cu doar 14 tone mai mică decât în 2014. China a rămas cel mai mare consumator mondial de aur anul trecut, devansând India, unde dificultăţile economice au influenţat achiziţiile de metal galben, a precizat WGC în raportul său anual "Gold Demand Trends".

În ultimul trimestru al anului trecut însă, cererea chineză pentru monede de aur a înregistrat o creştere de 25% în ritm anual, pe măsură ce consumatorii au încercat să-şi protejeze averile după ce autorităţile de la Beijing au devalorizat yuanul. Dar, din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere şi a încetinirii economiei, cererea chinezilor pentru bijuterii din aur a scăzut cu 3% în ritm anual.

De asemenea, pentru a-şi diversifica rezervele, băncile centrale au cumpărat anul trecut o cantitate de 588,4 tone de aur, o cifră care este devansată doar de recordul de 625,5 tone înregistrat în 2013. Datele WGC arată că achiziţiile de aur ale băncilor centrale s-au accelerat în a doua jumătate a anului trecut şi au crescut cu 25% în ritm anual în ultimele trei luni, în condiţiile în care nevoia de diversificare s-a accelerat, pe fondul scăderii preţului petrolului şi a încrederii în economia mondială.

"Privind în perspectivă, cererea fizică de aur va continua să fie sprijinită de achiziţiile băncilor centrale şi continuarea achiziţiilor de bijuterii, lingouri şi monede de către gospodăriile din întreaga lume, în frunte cu India şi China", a declarat directorul de studii de piaţă de la WGC, Alistair Hewitt. "Pe partea de investiţii, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimul an, avantajele aurului sunt evidente. În timp ce pieţele bursiere au scăzut, aurul a înregistrat performanţe bune", a adăugat Hewitt.

Cererea chineză de aur s-a ridicat la 985 tone anul trecut, fiind urmată de cea din India, cu 849 tone. Împreună, cele două ţări au fost responsabile pentru aproape 45% din cerea mondială totală de aur, în condiţiile în care cererea consumatorilor a crescut cu 2%, respectiv 1% în cele două ţări.

Sectorul bijuteriilor a rămas principala sursă de cerere pentru aur la nivel mondial, în pofida unui uşor declin de 3%, până la 2.415 tone în 2015, de la 2.481 tone în 2014. În schimb, cererea globală de aur pentru investiţii a crescut anul trecut cu 8%, până la 878 de tone, de la 815 tone în 2014.

Pe partea ofertei mondiale de aur, potrivit WGC aceasta a scăzut cu 4% anul trecut până la 4.285 de tone, unul dintre motive fiind şi încetinirea producţiei minelor de aur. În încercarea de a-şi reduce costurile companiile miniere aur au redus treptat producţia începând din 2013 astfel că în ultimul trimestru al anului trecut s-a înregistrat prima contracţie trimestrială a producţiei de aur de după 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb