Irlanda a revenit cu succes ieri, pe piaţa obligaţiunilor, printr-o emisiune de 3,75 miliarde euro cu maturitatea la zece ani, care a beneficiat de o cerere masivă. Emisiunea vine după încheierea programului internaţional de salvare a ţării. Investitorii s-au oferit să cumpere obligaţiuni de aproape 15 miliarde euro, de cinci ori peste ţinta stabilită de guvern.
Obligaţiunile au fost vândute cu o dobândă cu 1,4 puncte procentuale peste mid swap (nivelul de referinţă), sub nivelul anticipat iniţial, de 1,5 puncte peste mid swap.
Randamentul titlurilor de stat a fost stabilit la 3,543%.
Obligaţiunile irlandeze (existente) cu scadeţă la zece ani au fost tranzacţionate ieri la un randament de 3,25% - nivelul minim al ultimilor opt ani.
Irlanda este primul stat din zona euro care a ieşit, la sfâşitul anului trecut, din programul de asistenţă financiară internaţională, în valoare de 85 de miliarde euro, acordat de FMI şi Uniunea Europeană în 2010. În schimbul ajutorului financiar, Iralnda a fost nevoită să majoreze impozitele, să vândă unele active de stat şi să aplice reforme structurale severe.