Italia ar putea închide până la şase rafinării petroliere în următorii ani, ca urmare a scăderii consumului de combustibili şi a concurenţei puternice din partea Asiei şi Orientului Mijlociu, în acest domeniu.
Pasquale De Vita, preşedintele asociaţiei rafinăriilor Unione Petrolifera, a declarat, citat de agenţia Bloomberg:
"Riscăm să pierdem între 10 şi 20 de milioane de tone din capacitatea de rafinare. Unităţile de procesare mai mici, acelea care nu au legătură directă cu marea sau cele care întâmpină probleme în atragerea de investiţii masive în tehnologie sunt cele mai supuse riscului".
Printre rafinăriile mici din Italia, care au o capacitate de procesare de cel mult 5 milioane tone de ţiţei pe an (100.000 barili/zi), se numără unităţile "Eni" SpA din Porto Marghera, Livorno şi Gela, fabricile "Total" SA şi ERG SpA din Pantano, unitatea "Api" SpA din Falconara, fabrica "Ies" din Mantova şi "Iplom" din Busalla.
Profiturile rafinăriilor petroliere din zona mediteraneană au scăzut la o medie de 3,24 dolari/baril în trimestrul fiscal încheiat în 20 ianuarie, potrivit BP Plc. În trimestrul anterior, profitul era de 3,44 dolari barilul.
În prezent, Italia produce 106 milioane tone de combustibili pe an, respectiv jumătate din cantitatea realizată în anii 1960, când această ţară era centrul producţiei europene de profil, spune Pasquale De Vita.
Domnia sa a declarat: "Nu asistăm doar la o slăbire a economiei, ci la un declin permanent al consumului, care arată că marjele de profit nu se vor îmbunătăţi".
Conform afirmaţiilor lui Pasquale De Vita, în urmă cu numai câţiva ani, rafinăriile petroliere din Italia lucrau la 95% din capacitate sau chiar mai mult, iar acum acestea procesează la numai 80% din capacitate.