Cerinţele adresate operatorilor pentru organizarea şi funcţionarea adecvată a circuitelor de preparare şi servire a alimentelor în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică, precum şi cele pentru protecţia clienţilor şi măsurile de control au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial.
Aceste măsuri sunt cuprinse în Ordinul comun emis de Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), conform Agerpres.
Cerinţele care privesc asigurarea protecţiei clienţilor/consumatorilor sunt cele legate de: triajul observaţional al acestora, realizarea adecvată a dezinfectării meselor după plecarea clienţilor, a dezinfectării tuturor spaţiilor/ suprafeţelor unde au acces clienţii, a ustensilor folosite în timpul servirii meselor, asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, informarea adecvată a clienţilor, precum şi asigurarea distanţării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacţiunea fizică cu şi între clienţi, precizează ANSVSA într-un comunicat de presă.
În ceea ce priveşte măsurile care trebuie aplicate de operatorii din acest domeniu înainte de reluarea activităţilor se numără: verificarea stării de întreţinere a tuturor spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor permise, revizuirea planurilor de igienizare şi dezinfecţie, în sensul creşterii frecvenţei acestor acţiuni şi a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecţii alimentare şi instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obţinerii de produse alimentare sigure, precum şi cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS - CoV 2.
"Revizuirea circuitelor funcţionale de producţie, livrare şi servire este esenţială şi trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecţie sanitară pentru a împiedica posibila infecţie cu virusul SARS - CoV 2, dar, în acelaşi timp, să nu afecteze siguranţa alimentelor", informează ANSVSA.
Autoritatea veterinară subliniază că sunt în derulare acţiuni de verificare întreprinse în comun cu Ministerul Sănătăţii, prin structurile teritoriale (DSVSA judeţene şi ale municipiului Bucureşti) care vizează modul în care sunt respectate cerinţele de siguranţă a alimentelor şi, respectiv, cele de sănătate publică.
De asemenea, în ce priveşte terasele sau spaţiile deschise din exterior ale unităţilor de alimentaţie publică, inspectorii vor derula, în perioada următoare, controale pentru verificarea şi consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu.
"Obiectivul este de a garanta cetăţenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure şi că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranţei alimentelor. Acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale se constata nereguli grave care periclitează sănătatea cetăţenilor, neglijenţă sau chiar dispreţ faţă de prevederile legale, se vor aplica sancţiuni, care pot merge până la suspendarea activităţii unităţii respective", precizează ANSVSA.
1. Niste aberatii
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.06.2020, 04:12)
Registrul de înregistrare a clienților la terasa - o aberație românească de tip totalitar care încalcă grav GDPR și drepturile persoanei în spațiul public.
Bine ați venit în China noastră mica!
Nici pe timpul lu nea Nicu nu trebuia să scoți buletinul la intrarea în cârciumă.