CEZ, care a investit peste un miliard de euro în parcul eolian Fântânele-Cogealac din Dobrogea, este dispus să îl vândă în întregime dacă va primi o ofertă atractivă, a declarat, ieri, Tomas Pleskac, şeful diviziei internaţionale a grupului ceh, citat de Wall Street Journal. Compania a anunţat, recent, că licitează vânzarea unor pachete minoritare din proiect, care este cel mai mare parc eolian pe uscat din această zonă a Europei.
Tomas Pleskac susţine că, până în prezent, mai multe fonduri internaţionale de investiţii sunt interesate de ofertă, conform Reuters. Domnia sa susţine că, în pofida dificultăţilor de colectare a sumelor din subvenţiile pentru energie regenerabilă, încasările din partea unor clienţi importanţi, precum căile ferate sau poşta, se îmbunătăţesc. "Parcul eolian din România continuă să producă energie şi va oferi unui potenţial investitor un câştig foarte sigur", consideră Pleskac.
În aceste condiţii, grupul CEZ nu este presat să vândă operaţiunile din România şi nu a fixat un termen pentru un acord în acest sens, discuţiile fiind în faze preliminare, conform oficialului grupului ceh.
În ultimii ani, ţara noastră a atras investiţii de peste patru miliarde de euro în sectorul eolian, datorită potenţialului natural al ţării şi datorită schemei generoase de susţinere a producerii de energie eoliană.
Anul trecut, autorităţile noastre au decis să amâne tranzacţionarea unei părţi importante a certificatelor verzi care li se cuvin producătorilor de energie curată. Astfel, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, faţă de şase certificate, cum era până la 1 iulie 2013. Proiectele eoliene beneficiază doar de un certificat din două, iar microhidrocentralele de două certificate din trei.
În plus, noile proiecte care intră în sistem după 1 ianuarie 2014 primesc din start mai puţine subvenţii.