Cheltuielile IT din România vor scădea în 2009 cu 8% faţă de 2008, la circa 1,84 miliarde euro

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 1 iulie 2009

Suma totală a cheltuielilor IT din România se va reduce, în acest an, cu aproximativ 8% faţă de 2008, la circa 1,84 miliarde euro, a declarat marţi, într-un interviu pentru NewsIn, directorul general al Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Europa Centrală şi de Est, Eugen Schwab-Chesaru.

"Iniţial, pentru 2009, am estimat o scădere a cheltuielilor IT de 1% faţă de anul precedent, însă suntem în proces de update şi estimări de piaţă şi cred că scăderea va fi de circa 8% în acest an", a afirmat directorul general pentru Europa Centrală şi de Est al Pierre Audoin Consultants (PAC), Eugen Schwab-Chesaru.

Acesta a precizat că pentru anul 2008 PAC a estimat un total al cheltuielilor legate de IT de aproximativ două miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de 2007, conform studiului SITSI (Software and IT Services Industry). "Din această valoare, aproximativ 400 de milioane de euro reprezintă cheltuielile cu personalul IT, iar aproximativ

egale au fost cheltuielile din hardware şi software şi servici IT, de 720-730 milioane euro fiecare. Cheltuielile diverse ale departamentelor IT, precum chiria pentru birouri, utilităţi, mobilă, comunicaţii, energie electrică, traininguri, estimăm că au însumat 180 milioane euro", a mai spus Schwab-Chesaru.

Conform studiilor SITSI, cel mai mare procent de creştere a fost înregistrat la capitolul cheltuieli cu personalul - +18% -, în vreme ce pentru segmentul software şi servicii IT creşterea a fost de 12,5%. "Pe segmentul software şi servicii, 52% din cheltuieli au mers către produsele software, în vreme ce 48% către servicii IT. Liderul subcategoriilor este project services-ul, cu 32% din totalul cheltuielilor înregistrate pe software şi servicii, în vreme ce aplicaţiile software au reprezentat 27,5% din întreaga sumă", a precizat directorul general pentru Europa Centrală şi de Est al PAC.

Din cheltuielile IT totale, ca de altfel şi pe segmentul de software şi servicii informatice, sectorul public a avut o cotă de 27%. Conform lui Schwab-Chesaru, în sectorul public sunt luate în calcul doar administraţia publică centrală şi locală, educaţia, sistemul de pensii, sistemul de apărare. "Includem în sectorul public central doar guvernul şi agenţiile guvernamentale, iar la nivel local primăriile, prefecturile, consiliile judeţene, nu însă şi companiile controlate de stat", a menţionat directorul general pentru Europa Centrală şi de Est al PAC.

Eugen Schwab-Chesaru a precizat că potrivit datelor pe care le deţine, estimează o scădere a pieţei de software şi servicii IT cu 5-10% în primul semestru din 2009. "Această scădere s-a văzut mai mult din cheltuielile software şi servicii IT din industrie, parţial retail, sectorul serviciilor şi sectorul public. O scădere mai mică a fost înregistrată în sectorul telecomunicaţiilor şi al energiei, în vreme ce sectorul bancar a fost mai puţin afectat decât se estima în ceea ce priveşte cheltuielile cu software şi serviciile IT. În sectorul bancar s-a constat o scădere a investiţiilor în echipamente", a spus Schwab-Chesaru.

Potrivit reprezentantului PAC, piaţa software şi a serviciilor IT nu va înregistra o creştere în acest an. "Sunt mari şanse ca în semestrul I 2010 să se înregistreze iar o creştere comparativ cu semestrul I 2009, însă aproape sigur valoarea atinsa va fi inferioară celei din primele şase luni ale lui 2008. Până în 2011 nu cred că se va reatinge nivelul lui 2008, iar 2011 cred că va depăşi 2008, dar nu cu foarte mult. În ceea ce priveşte segmentul hardware, cred că pe zona privată se va înregistra o creştere la sfârşitul lui 2010 începutul lui 2011, adică după şase luni - un an după ce segmentele software şi cel al serviciilor IT vor intra pe creştere. Dar totul depinde de sectorul public. Dacă sectorul public vrea, poate să cumpere echipamente de 500 de milioane de euro într-un an şi să compenseze toată scăderea de pe restul pieţei", a conchis Schwab-Chesaru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb