Acţionarii combinatului chimic Chimcomplex Borzeşti (CHOB) au decis, luni, completarea actului constitutiv cu următoarele obiecte de activitate: cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, cultivarea legumelor şi a pepenilor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe şi legume, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Chimcomplex este cunoscută, de peste 60 de ani, pentru fabricarea produselor clorosodice.
Potrivit presei locale, la Chimcomplex poate apărea un complex legumicol de 2,5 hectare, dacă proiectul ar include şi activităţi de procesare şi comercializare, sau de două hectare, dacă s-ar limita la cultivarea legumelor în sere, conform unui proiect propus de Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală Bacău. Investiţia ar fi de 2,3 milioane de euro, din care 2 milioane de euro finanţare nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În varianta mai restrânsă, proiectul ar costa 1,66 milioane de euro, cu 1,5 milioane de euro fonduri nerambursabile.
Cu circa 20 de ani în urmă, combinatul a fost unul dintre acţionarii societăţii Sere Oneşti.
Combinatul a deschis recent o nouă instalaţie de producere a energiei electrice şi termice, printr-o investiţie de 14,35 milioane de euro.
La începutul lunii iulie, Ştefan Vuza, preşedintele grupului industrial SCR, ce deţine combinatul chimic din Oneşti, Bacău, a declarat că doreşte să-şi preia rivalul Oltchim Râmnicu Vâlcea, în tentativa celor două companii de a înfiinţa Compania Naţională de Chimie.
Compania de stat Oltchim Râmnicu Vâlcea SA se află în insolvenţă, planul său de reorganizare fiind aprobat de Tribunalul Vâlcea în data de 22 aprilie 2015.
Principalii trei creditori ai companiei sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica şi BCR, aceştia aprobând vânzarea Oltchim la un preţ minim de 307 milioane de euro.
Anul trecut, Chimcomplex a realizat o cifră de afaceri de circa 187 de milioane de lei, cu un profit de 23,3 milioane lei.
Combinatul chimic a atins în primele două trimestre ale anului o cifră de afaceri de 102 milioane lei şi un profit de 14,5 milioane lei.