Guvernul chinez a intentat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) o nouă acţiune împotriva planului administraţiei americane de a introduce taxe vamale suplimentare pe importurile chinezeşti, anunţă Reuters.
Acţiunea vine după ce, săptămâna trecută, Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, cu o valoare de 200 de miliarde dolari anual, pe care ameninţă să le taxeze din luna septembrie.
Atunci, China s-a declarat "şocată" de anunţul SUA, iar Ministerul Comerţului de la Beijing a precizat că impunerea de tarife vamale pentru mai multe bunuri de import din China este complet inacceptabilă, iar autorităţile chineze vor trebui să răspundă măsurilor anunţate de Washington.
Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din China, a declarat, ieri, că, în afară de această nouă acţiune, guvernul său respinge acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora ţara asiatică derulează un comerţ neloial.
Afirmaţiile sale vin după ce Dennis Shea, şef al misiunii SUA la OMC, a declarat, într-o întâlnire a organizaţiei, că politicile incorecte ale Chinei privind piaţa schimburilor comerciale trebuie "recunoscute" şi acest lucru nu mai poate fi amânat, dar multe dintre ele nu pot fi gestionate de OMC.
• Donald Tusk face apel la China, SUA şi Rusia "să evite haosul" în privinţa comerţului
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită la Beijing, a făcut ieri apel la China, dar şi la SUA şi Rusia, "să evite haosul", într-un moment în care America lui Donald Trump a intrat în dispută cu principalii săi parteneri comerciali, relatează AFP, confrom Agerpres.
"Mai este încă timp să evităm conflictul şi haosul", a declarat Tusk în cadrul unei întâlniri cu premierul chinez Li Keqiang, propunând iniţierea unei reforme a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
"Suntem cu toţii conştienţi că arhitectura mondială este pe cale să se schimbe sub ochii noştri", a spus Tusk, reamintind că "lumea pe care noi am construit-o timp de decenii (...) a adus o Europă în pace, dezvoltarea Chinei şi sfârşitul Războiului Rece".
"Este sarcina comună a Europei şi a Chinei, dar şi a Americii şi Rusiei, să nu distrugă această ordine mondială, ci mai degrabă să o îmbunătăţească, şi să nu se angajeze în războaie comerciale care au dus la conflicte deschise atât de des în istoria noastră", a adăugat Tusk în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Donald Trump urmau să se întâlnească ieri, la Helsinki.
"Fac apel la gazdele noastre chineze, dar şi la preşedinţii Trump şi Putin, să iniţieze în comun un proces de reformă completă a OMC", a adăugat Tusk.
• Declaraţie comună UE-China
Uniunea Europeană şi China au semnat ieri, la Beijing, prima declaraţie comună de după 2015, în urma unei reuniuni între preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi premierul chinez Li Keqiang, conform dpa.
Documentul de opt pagini abordează diferite aspecte, de la Siria şi Afganistan până la producţia mondială de oţel, cuprinzând de asemenea o declaraţie suplimentară privind schimbările climatice şi energiile regenerabile. Semnarea unui astfel de document nu a fost posibilă în 2016 şi 2017 pe fondul dezacordurilor cu privire la Marea Chinei de Est, conform Agerpres.
În ce priveşte clima, China şi UE evită să critice direct SUA - care şi-au anunţat anul trecut retragerea din acordul de la Paris privind schimbările climatice - dar subliniază, în comunicatul comun de după reuniune, că acordul din 2015 a demonstrat că "multilateralismul poate reuşi să construiască soluţii corecte şi eficiente pentru cele mai importante probleme globale actuale".
Cele două părţi îşi reafirmă totodată angajamentul faţă de crearea unui mecanism pentru transferul a 100 de miliarde de dolari anual din ţările bogate către cele mai sărace pentru a le ajuta să se adapteze schimbărilor climatice, iniţiativă contestată intens de SUA. China şi UE promit, de asemenea, să coopereze îndeaproape pentru a promova soluţii eficiente la problema emisiilor din domeniul aviaţiei şi al transporturilor şi să caute noi modalităţi de cooperare în ce priveşte comerţul cu emisii de dioxid de carbon.
Premierul chinez Li Keqiang: "Nimeni nu iese câştigător dintr-un război comercial. Depinde de SUA şi China să reglementeze lucrurile".
1. Tusk are dreptate
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 06:20)
Declaratia lui Li, vizita lui Donald la Kim-Putin ne arata ca China strange cu usa Sua?