China şi-a "comprimat" perioada dezvoltării unor noi tehnologii "furând" propritatea intelectuală americană, ceea ce-i permite în prezent să conteste supremaţia Statelor Unite în acest domeniu, potrivit serviciilor naţionale americane de informaţii, care şi-au prezentat noua strategie, relatează AFP.
"Ne confruntăm cu cel mai divers şi complex eventai de ameninţări pe care le-am văzut vreodată", a declarat ieri directorul serviciilor americane de informaţii (ODNI) Dan Coats, care a prezentat noua "strategie a informaţiilor naţionale" ale Statelor Unite.
Între sursele acestor ameninţări, Coats a citat adversari tradiţionali ai Statelor Unite - precum Rusia, China, Coreea de Nord şi Iranul -, dar şi grupări teroriste şi alţi actori nonstatali.
"Cea mai mare îngrijorare a noastră sunt ameninţările care vor fuziona, pentru că adversarii noştri îşi vor uni forţele", a subliniat el.
China şi-a recuperat întârzierea tehnologică faţă de Statele Unite cu ajutorul "capacităţii sale de a ne fura proprietatea intelectuală", a declarat pentru presă un oficial de rang înalt din domeniul informaţiilor.
China şi Rusia sunt tentate de un parteneriat în domeniul inteligenţei artificiale (AI), iar "acesta este o sursă de îngrijorare", a precizat acest oficial, care a cerut protecţia anonimatului.
"Adversarii tradiţionali vor profita de schimbări în mediul mondial, şi anume o slăbire a ordinii internaţionale de după al Doilea Război Mondial, un recul al dominaţiei idealurilor democratice occidentale, tendinţele tot mai izolaţioniste ale Occidentului şi evoluţiile economiei mondiale", se arată în noua strategie - un document de aproximativ 30 de pagini.