Beijingul a anunţat vineri că a gonit o navă americană de război dintr-un arhipelag asupra căruia deţine controlul, la Marea Chinei de Sud, în urma unor tiruri de rachete chineze în zonă, un nou incident care intervine într-un context foarte tensionat între Beijing şi Washington în mai multe dosare - Hong Kong, drepturile omului, Huawei, TikTok, tratamentul aplicat minorităţii uigure sau comerţul -, relatează AFP şi News.ro
Distrugătorul (contratorpilor) USS Mustin a "pătruns fără autorizaţie", joi, în apele arhipelagului Paracel - cunoscut şi sub numele de Insulele Xisha sau arhipekagul Hoang Sa -, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al teatrului de operaţiuni din sud al armatei chineze, Li Huamin.
"Forţe navale şi aeriene au fost trimise pentru a urmări, supraveghea şi proceda la verificări, a identifica şi ordona navei să părăsească zona", a subliniat el.
Prezenţa bastimentului a fost confirmată vineri de către Flota americană la Pacific. Ea a justificat operaţiune prin voinţa "de a se asigura că rămân libere şi deschise căile de navigaţie cruciale din zonă".
DISPUTĂ TERITORIALĂ ÎNTRE CHINA ŞI VIETNAM
Arhipelagul Paracel, situat la o distanţă egală de coasta chineză şi cea a Vietnamului, este disputat între Beijing şi Hanoi.
Însă Marina chineză a preluat controlul asupra acestuia în 1974, în urma unui război naval.
Gigantul asiatic revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Sud în faţa altor riverani - Vietnamul, Malaysia, Filipine şi Brunei.
Împotriva pretenţiilor chineze, Washingtonul trimite tot mai regulat în regiune nave de război, pentru a efectua ceea ce numeşte "operaţiuni ale libertăţii navigaţiei".
"Ignorând normele dreptului internaţional, Statele Unite au provocat în mai multe rânduri tulburări în Marea Chinei de Sud. Ele vor hegemonia maritimă sub pretextul libertăţii navigaţiei", a denunţat Li Huamin.
Armata chineză a tras săptămâna aceasta, în cadrul unor exerciţii militare, patru rachete balistice - care au căzut în apropierea arhipelagului Paracel, a anunţat joi Departamentul american al Apărării.
Lansarea acestor rachete impozante, rar trase în această zonă, a fost interpretată ca un semnal de avertisment faţă de manevre ale Statelor Unite din ultimele luni.
Începutul săptămânii a fost marcat deja de pătrunderea în nordul Chinei a unuiavion de spionaj american, într-o zonă aeriană interzisă de către armata chineză, din cauza organizării unor exerciţii militare cu tirurireale, potrivit presei oficiale, care a catalogat operaţiunea drept "provocatoare".