China domină industria energiei solare

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 6 septembrie 2018

China domină industria energiei solare

Cine a zburat peste "Datong County", o regiune din nordul Chinei, a văzut două figuri ale unor urşi panda gigant. Acestea sunt fabricate din mii de panouri solare, care împreună cu cele adiacente alcătuiesc o unitate de 100 megawaţi, ce se întinde pe 248 de acri. Acesta este un mic parc solar faţă de standardele Chinei, stat care are cea mai mare capacitate de energie solară faţă de orice altă ţară din lume, cu o putere uriaşă de 130 gigawaţi, conform site-ului bbc.com.

Dacă toate panourile ar genera simultan energie, ele pot alimenta de mai multe ori un teritoriu de mărimea Marii Britanii, susţin cei de la bbc.com.

China are mai multe astfel de unităţi producătoare de energie solară, inclusiv o instalaţie imensă la barajul de la Longyangxia de 850 megawaţi situată pe platoul tibetan, care este alcătuită din patru milioane de panouri solare. Cea mai mare unitate de energie solară din lume este situată în deşertul Tengger din China şi are o capacitate care depăşeşte 1500 de megawaţi.

Totodată, China a devenit cel mai mare producător mondial de tehnologie a panourilor solare, conform lui Yvonne Liu de la Bloomberg New Energy Finance, o firmă de cercetare de piaţă. Liu susţine: "Piaţa este foarte mare, iar producerea energiei solare a devenit o politică industrială pentru guvernul de la Beijing".

Potrivit datelor furnizate către BBC de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), peste 60% din panourile solare din lume sunt fabricate în China. Oficialii AIE susţin că gigantul asiatic şi-a îndeplinit cu trei ani mai devreme propriul obiectiv privind programul de energie solară stabilit până în 2020.

Cu toate acestea, construirea de unităţi solare gigantice în mijlocul pustietăţii are şi dezavantajele sale. Majoritatea acestor unităţi sunt construite în partea de vest a ţării, unde trăieşte doar 6% din populaţia Chinei. Din această cauză, conform celor declarate pentru bbc.com de Yuan Xu de la Universitatea Chineză din Hong Kong, oraşele mari preiau doar o mică parte din energia electrică produsă de aceste unităţi bazate pe panouri solare. Xu susţine că, din informaţiile primite de la Consiliul Electricităţii din China, în primele şase luni ale anului 2018 doar 14,7% din capacitatea de energie solară a ţării a fost efectiv utilizată. Aceasta înseamnă că dintr-o unitate cu o capacitate de 200 de megawaţi, mai puţin de o şesime a fost efectiv folosită. Yuan Xu afirmă că o parte a problemei este că puterea se pierde de-a lungul liniilor de transport uriaşe, care se întind pe foarte mulţi kilometri dintre zonele pustii, în care se află unităţile, şi marile oraşe, care au nevoie de energie electrică.

Pentru a soluţiona această problemă, autorităţile de la Beijing au încercat să dezvolte o tehnologie mai bună a liniilor de transport, a declarat, pentru bbc.com, Jeffrey Ball de la Centrul Steyer-Taylor pentru politica energetică şi finanţe din cadrul Universităţii Stanford. Noua tehnică include linii de curent continuu de mare capacitate, dar din păcate realizarea lor va dura, deoarece în luna mai guvernul de la Beijing a renunţat la subvenţiile acordate pentru proiectele de mari dimensiuni privind energia solară.

Reducerea finanţării publice a avut loc deoarece fondul de energie regenerabilă de stat a acumulat o datorie de peste 15 miliarde de dolari. Efectul acestei decizii este drastic: dacă anul trecut în China au fost instalate capacităţi solare care pot produce în total 53 de gigawaţi, instalaţiile ce vor fi realizate în 2018 nu vor depăşi 35 de gigawaţi, ceea ce înseamnă o reducere de peste 30%.

Într-un astfel de climat, investitorii în energie se îndepărtează de fermele solare gigantice, aflate la distanţă, şi se îndreaptă spre alte oportunităţi, cum ar fi montarea pe acoperişurile marilor clădiri din oraşe a unor sisteme de panouri solare, producătoare de energie.

Cu toate acestea specialiştii susţin că pe piaţa energiei solare China va juca în continuare un rol important prin proiectele pe care le derulează în afara ţării.

Unul dintre proiecte, despre care se spune că va fi cel mai mare parc solar din lume, este construit de chinezi în India.

Un alt complex energetic construit cu sprijinul Chinei este cel de la Benban, în Egipt, care are o suprafaţă de 37 km pătraţi şi o capacitate planificată cuprinsă între 1600 şi 2000 de megawaţi.

Conform celor de la bbc.com, o altă problemă care va trebui soluţionată în următoarea perioadă o constituie deşeurile de panouri solare. Durata de utlizare a acestor panouri este de 30 de ani, după care acestea sunt scoase din funcţiune şi ar trebui distruse, deoarece reciclarea lor este dificil de realizat din cauza substanţelor chimice nocive conţinute. China se va confrunta cu o creştere imensă şi bruscă a cantităţii de deşeuri de panouri solare în anul 2040, susţin specialiştii, iar în prezent nu există niciun plan pentru ce se va face cu tot acest material.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... dar traducerea este sub-mediocra. Furnizati, va rog, linkul catre materialul de la BBC. Multumesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb