Actualizare 16:54 La Beijing a fost declarat, în premieră, cod roşu de poluare atmosferică
Autorităţile de la Beijing au instituit luni, în premieră, cod roşu de alertă din cauza poluării, cel mai ridicat nivel de alertă din cele patru existente, potrivit Kyodo.
----------------
Şcolile din Beijing îşi vor suspenda timp de trei zile toate activităţile în aer liber, din cauza noilor niveluri record de poluare a aerului, au anunţat ieri mass-media oficiale, la o săptămână după "aerapocalipsa" din capitala chineză, potrivit AFP.
"Grădiniţele, şcolile primare şi gimnaziile îşi vor suspenda activităţile în aer liber de luni până miercuri", din cauza unui nou cod portocaliu de poluare emis de autorităţi, a anunţat agenţia de stat Xinhua, citând Biroul Municipal al Educaţiei.
Cu temperaturi de iarnă sub sau în jurul valorii de zero grade, Beijingul a fost înecat la începutul acestei săptămâni într-o densă ceaţă albă poluantă impregnată cu un miros înţepător de cărbune, ceea ce a limitat foarte mult vizibilitatea.
Densitatea de particule de 2,5 microni în diametru (PM 2,5), deosebit de periculoase pentru sănătate, a atins luni şi marţi peste 600 de micrograme pe metru cub, potrivit nivelurilor de referinţă măsurate de Ambasada SUA din Beijing. Organizaţia Mondială a Sănătaţii (OMS) recomandă un plafon mediu de numai 25 micrograme în douăzeci şi patru de ore.
Aceste microparticule sunt considerate a fi cauza a sute de mii de decese premature în China, unde episoadele de poluare sunt frecvente şi provoacă mare nemulţumire populaţiei urbane.
Beijingul a emis în la sfârşitul săptămânii trecute alerta portocalie, cel mai înalt nivel de alertă de poluare din acest an, iar autorităţile au cerut locuitorilor să evite cât mai mult posibil să iasă afară.
În această duminică, măsurătorile făcute de ambasada americană au relevat o densitate a PM 2,5 de până la 287 de micrograme pe metru cub la Beijing, adică de aproape 12 ori peste plafonul recomandat de OMS, transmite Agerpres.
Cel mai mare poluator din lume, China a anunţat miercuri intenţia de a reduce cu 60% evacuarea "principalilor poluanţi" ai centralelor sale de cărbune până în 2020, modernizându-le infrastructurile.