Chinezii îşi reevaluează oferta pentru activele Enel România

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 septembrie 2014

Chinezii îşi reevaluează oferta pentru activele Enel România

Nuclearelectrica analizează achiziţia unei părţi a operaţiunilor Enel în România

Răzvan Nicolescu: "Nu sunt încă sigur că se va întâmpla acest exit al ENEL din România"

Statul român pare hotărât să îşi joace toate cărţile în cursa pentru preluarea activelor scoase la vânzare de Enel România, de care sunt interesaţi şi chinezii. Anunţul că Nuclearelectrica şi Electrica SA studiază posibilitatea preluării unor distribuţii de energie controlate de Enel în ţara noastră i-ar fi determinat pe chinezi să facă un pas înapoi pentru a-şi reevalua oferta, potrivit unor surse din piaţă.

Acestea afirmă: "Strategia statului român este să-i determine pe italieni să nu-şi mai vândă la pachet, ci separat distribuţiile de electricitate din ţara noastră. Şi se pare că au reuşit. Italienii erau deja înţeleşi cu chinezi când au făcut anunţul de vânzare. Chinezii au oferit un preţ atractiv pentru achiziţia în bloc a distribuţiilor de electricitate controlate de Enel în România, în care era inclusă şi o primă pentru preluarea < la pachet >. Acum, chinezii au aflat că statul nu-şi doreşte ca o companie străină să preia Enel Distribuţie Dobrogea pe care o consideră ca fiind strategică în actualul context regional, dar şi că Electrica are drept de preempţiune la Enel Muntenia Sud".

Enel ar fi solicitat 1,2 miliarde de euro pentru companiile vizate de statul român (Enel Muntenia Sud şi Enel Dobrogea), sumă care nu ar fi accesibilă Nuclearelectrica şi Electrica, potrivit unor voci din piaţă, care afirmă că strategia autorităţilor noastre are ca scop scăderea preţului solicitat. "Sunt luate în calcul oricum toate posibilităţile de finanţare a acestei achiziţii, inclusiv atragerea alături de Electrica şi Nuclearelectrica a unor bănci finanţatoare sau a unor fonduri de investiţii", conform surselor citate.

Conducerea Nuclearelectrica a anunţat, vineri, pe Bursa de Valori Bucureşti, că analizează oportunitatea rezultată din anunţul posibilei vânzări a operaţiunilor Enel în România. Societatea şi-a manifestat încă din anul 2013 intenţia de diversificare a portofoliului prin investiţii strategice care să conducă la creşterea sustenabilă a companiei în contextul competitiv actual al pieţei energiei electrice.

"În acest context, Nuclearelectrica analizează oportunitatea rezultată din anunţul potenţialei vânzări a operaţiunilor Enel în România, fiind în prezent în stadiul de analiză preliminară a unei părţi din perimetrul tranzacţiei", se arată în raportul remis BVB.

Conducerea societăţii precizează că, până în prezent, nu a înaintat nicio ofertă indicativă sau de altă natură către Enel. "O potenţială decizie a managementului Nuclearelectrica SA cu privire la tranzacţie va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor", precizează sursa citată.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, pentru site-ul emigrantul.it, că o decizie referitoare la ieşirea Enel de pe piaţa românească va fi cunoscută, probabil, în următoarele săptămâni, precizând, însă, că încă nu este sigur că "exit-ul" Enel chiar se va produce.

Domnia sa a explicat, citat de Agerpres: "Nu sunt încă sigur că se va întâmpla acest exit al ENEL din România. Asta se va vedea în zilele următoare. Problema ENEL ţine de noua lor strategie şi de noul CEO care a fost instalat. Nu are nicio legătură cu mediul de afaceri din România care cred că este în continuare unul extrem de atractiv".

În România, Enel deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, Banat şi în Dobrogea.

În perioada 2001-2004, Guvernul Năstase a aprobat privatizarea filialelor Electrica de distribuţie şi furnizare a electricităţii pe motiv că privaţii au mai mulţi bani decât statul pentru infuzia masivă de capital de care acest sector ducea lipsă. Acum, statul duce o politică de răscumpărare a fostelor sale distribuţii, care au redevenit active de importanţă strategică, deşi situaţia resurselor financiare de care dispune nu s-a îmbunătăţit, ci chiar s-a înrăutăţit.

În timp ce negocierile erau în toi, statul a anunţat că deschide o acţiune împotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, solicitând grupului italian suma de 521,5 milioane euro în cazul privatizării Muntenia Sud.

Prin contractul de privatizare, statul poate obliga Enel să cumpere acţiunile rămase la Electrica Muntenia Sud la un preţ cel puţin egal cu cel de la privatizare, beneficiind şi de opţiunea vânzării acţiunilor la bursă sau către angajaţi. Numai că, Electrica SA şi Enel nu s-au înţeles asupra preţului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Numai niste oameni slabi sau corupti puteau sa privatizeze distributia de energie in general.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb