Chirii mai mici cu 20% pe piaţa spaţiilor de birouri

A.T.
Companii #Imobiliare / 27 martie 2010

Chirii mai mici cu 20% pe piaţa spaţiilor de birouri

Nivelul chiriilor pentru spaţiile de birouri din Bucureşti a continuat să scadă, anul trecut, în contextul diminuării cererii şi creşterii suprafeţei disponibile. Chiriile solicitate au scăzut cu 15-20% în toate zonele oraşului pentru toate tipurile de clădiri, o scădere şi mai accentuată manifestându-se în zonele periferice, arată un studiu elaborat de "BNP Paribas Real Estate".

Chiriile medii solicitate pentru clădirile de clasa A situate în centrul Capitalei au variat între 204-240 euro/mp/an. Pentru clădirile de clasa B amplasate în zone atractive, chiriile au fost de 144-192 euro/mp/an şi de 96-132 euro/mp/an pentru cele din zonele periferice.

Existenţa unui anumit nivel al cererii coroborat cu oferta disponibilă bogată şi revenirea economică anticipată pe parcursul anului 2010, creează premisele îmbunătăţirii contextului de pe piaţa bucureşteană a birourilor. Există, însă, numeroşi factori care pot determina apariţia unui dezechilibru între oferta de spaţii noi, suprafaţa închiriată şi gradul de neocupare: chiriaşii care părăsesc spaţiile ocupate pentru a se reloca în clădiri de calitate mai bună la un nivel al chiriilor mai competitiv; numărul mare de spaţii noi ce vor fi livrate în viitorul apropiat, care au un nivel scăzut al pre-închirierilor; scăderea cererii din partea companiilor nou intrate pe piaţă.

Studiul "BNP Paribas Real Estate" mai arată că randamentele nete pentru clădirile de clasa A au înregistrat o creştere semnificativă în 2009, de la 8% în trimestrul 4 2008 până la 9,5% în trimestul 4 din 2009. Pe lângă climatul economic înrăutăţit, unul din motivele ce au dus la această tendinţă a fost scăderea cererii, care a provenit numai din partea investitorilor oportunişti ce au încercat să determine scăderea preţurilor.

Investitorii au perceput piaţa bucureşteană ca fiind mai riscantă, deoarece elementele fundamentale ale celorlalte segmente de piaţă s-au deteriorat rapid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb