Cifra de afaceri a Oltchim a crescut anul trecut cu 18%, la 167 milioane de euro

Adina Lateş
Companii / 27 ianuarie 2016

Actualizare 16:00 O companie chineză şi două din România sunt interesate să cumpere Oltchim

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare din partea unei companii din China şi a două din România, au declarat, miercuri, reprezentanţii companiei, în cadrul unei conferinţe de presă, citată de surse din presă.

"Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru a achiziţiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului şi ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există şi vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea", a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.

În plus, mai există alte două firme româneşti interesate de preluarea combinatului, a adăugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat să dea vreun nume, însă a precizat că este vorba despre un consorţiu de companii şi de o firmă de pe piaţa de capital.

"În afară de aceşti investitori, care au trimis scrisori de intenţie, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim. Doar cei trei", a mai spus Piperea.

Pe lângă compania chineză Junlun Petroleum, anii trecuţi şi-au manifestat dorinţa de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investiţii SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, dar şi compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR.

---------------------

Oltchim a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 167 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de anul anterior, în timp ce profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a situat la 9,6 milioane de euro, după rezultate anuale negative în 2010-2014, a anunţat, astăzi, compania.

Din activitatea curentă, Oltchim a consemnat o pierdere totală brută de 8,2 milioane de euro, reprezentând, însă, o îmbunătăţire cu 34,6 milioane euro faţă de anul 2014 şi cu 64,2 milioane euro faţă de anul 2013.

Din activitatea instalaţiilor care funcţionează, Oltchim a obţinut un profit total brut de 3 milioane de euro, dar a contabilizat şi o pierdere de 11,2 milioane de euro determinată de cheltuielile de

conservare a instalaţiilor nefuncţionale de pe platformele de la Bradu şi de la Vâlcea, plus cheltuielile cu plăţile compensatorii aferente disponibilizării de personal finalizate în luna decembrie precum

şi alte costuri financiar bancare calculate până la data aprobării planului de reorganizare.

Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate, se arată într-un comunicat al companiei.

Astfel, la polioli - polieteri vânzările cantitative au crescut cu 20% faţă de anul trecut, iar vânzările de produse clorosodice au înregistrat o creştere cu 3%. Societatea valorifică peste 75% din cifra

de afaceri la export şi pe piaţa intracomunitară.

Societatea estimează pentru 2016 obţinerea de profit pe total activitate, respectiv acoperirea integrală a cheltuielilor cu amortizarea şi cheltuielilor financiare. Ultimul an când Oltchim a înregistrat profit pe total activitate a fost anul 2006.

Astfel, la o cifră de afaceri de 168 milioane euro aproximativ aceeaşi valoare ca în 2015, preţurile de vânzare fiind mai scăzute decât media anului 2015 determinate de reducerea preţurilor la petrol, societatea estimează EBITDA de 12,3 milioane euro, respectiv cu 2,7 milioane euro mai bun decât în anul 2015 şi profit din exploatare de 330.000 euro.

Profitul pe total activitate este estimat pentru anul acesta la 110.000 de euro.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este dezinformare totala;

    -nu s-au platit platile compensatorii pt salariatii disponibilizati in dec.2015 sinici la cei disponibilizati in 2013 

    -instalatiile functioneaza in conditii de siguranta,deoarece nu s-au facut nici reviziile anuale

    Se impune un cotrol din partea Ministerului Economiei in calitate de actionar majoritar(54,8%) 

    Fiind mai mici preturile de vanzare al produselor finite ,este necesar sa creasca productia fizica in 2016,pt a se realiza aceiasi cifra de afaceri de 168 mil. euro ca in 2015.Ce instalatii vor functiona in 2016,daca astazi functioneaza numai doua(Elz.m si PPP)?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb